Abusive Fisherman — Клятвопреступник (2019)

Рік тому чернігівський супергурт видав дебютний повноформатний альбом. Якщо ще не встигли його послухати, пояснюємо, чому це варто зробити.

Abusive Fisherman випустили лонгплей "Клятвопреступник" у кращих традиціях партизанського маркетингу. Але для супергурту (а їх можна без перебільшення назвати саме так у межах українського андеграунду) це є цілком адекватною позицією. Кому треба, ті дізнаються, знайдуть і зрозуміють. Дивіться самі: у складі цвіт сцени Чернігова. На вокалі Vinnie Great, також відомий як Дрон — основний голос Dan Stark. За частину музики, а іноді й крики відповідає вокаліст Сєня з Remorse і Keepleer 18. Ну а гітарним широм відає гітарист ЗМА та уже згаданих вище Dan Stark — Олександр Гниль (Uzvarr). Ударник - Антифриз із Deathna River, а зведенням і мастерингом релізу займався Типічний. Картина маслом. Проте варто зазначити, що поступово ставлення колективу до промо змінилося і тепер їх можна знайти у всіх актуальних соцмережах.

Музично матеріал дуже різноманітний. Вінегрет стилів, гідний проєктів Майка Паттона. В інструментальних інтро та аутро ви почуєте похмурий та млявий ембієнт/сумний джаз під виття сирени з явно семплованим духовим, що нагадує саксофон. Найбільше на альбомі все ж хардкору різних сортів, а переважно "математики"/хаотік і дусі тих же Запах мокрого асфальта ("Мудрец") й умовного "дарк"-напрямку ("Семейные ценности"), проте є і більш бадьорі/прямолінійні приклади ("Лемминги") — нехай це буде сніданок обід і вечеря релізу. Є невелика частка блек-металу ("Партизан и виселица"), нойзу/споукен уорду ("Восстановившийся организм") і вже доволі пристойна доля хіп-хопу в стилі Макулатура, Ночные грузчики та Рабы лампы ("Всенепременно") — вважайте це ланчем і полудником повноформатного альбому, який ми розглядаємо. Ну і, як годиться маткору, практично вже за каноном, є елементи джазу ("First Step"), місцями вельми приємного на слух аж до приставки smooth ("Synthetic Robes") – ось і замкнувся щоденний раціон фруктами, що хаотично вживаються у перервах між основними прийомами їжі.

Що стосується вокалу, фанати ранніх Dan Stark тут не почують фірмового фальцету/контратенору в дусі powerviolence-гурту Bruce Banner – тепер застосовується більш "людяний" тембр. Дивує асоціація з голосом Раскольникова з Трагедия всей жизни, що виникає у першому треку.

Тексти на релізі у кращих традиціях панк-року гострі та злободенні. Це антиклерикальний ("Всё во имя выхухоля новоцерковского") чи навіть антитеїстичний ("Хаос") посил, критика залежності від гаджетів ("Когда-то у меня не было смартфона"), екзистенційна туга ("By All Means").  Порушується більш ніж актуальний як для СНД, так і для США культ їжі з фразами "хто як працює, той так і їсть"/"доїш — це ж твоя сила" ("Банкет жирдяев"). Ну і, звісно, масово розповсюджене люмпенізоване мислення ("Теория разбитых окон"). Не забутий авторами також формат "пісня-історія", знайомий за творчістю Dan Stark, наприклад, "The Most Beautiful Monkey":

Самая красивая обезьяна
Перестала за собой следить
Поклонники уходят из жизни рано
Спешат себя поскорее убить

Былой восторг
Навечно стёрт
Волосатые ноги и пизда
Не греют сердца
Усы и сросшаяся бровь
Не удостоятся холстов

________
Найкрасивіша мавпа
Перестала за собою стежити
Шанувальники йдуть з життя рано
Поспішають себе скоріше вбити

Колишній захват
Навічно стертий
Волохаті ноги та піхва
Не гріють серця
Вуса та зрощена брова
Не удостояться полотен

Обкладинка нагадує Poison Idea (через літери колажем — подібний шрифт на логотипі Abusive Fisherman), а сам описуваний супергурт — скоріш Venomous Concept. Утім, схожі шрифти були навіть у Sex Pistols, тож придумати щось нове все складніше, а зі смаком підібрати стильну манеру — теж мистецтво.

У підсумку: 29-трековий альбом, за рахунок лаконічності більшості композицій аж ніяк не затягнутий, а завдяки інтенсивності /хітовості (не до мейнстримового ступеня, звісно) не встигає набриднути. Є, що послухати, у що вслухатись, чому посміхнутися й над чим замислитись. "Із яйцями", місцями навіть провокаційно. Варто перебування у фонотеці, прослуховувань під прочитання текстів пісень і навіть захоплених відгуків критиків.

Abusive Fisherman у соцмережах:

1. Мизандрия (Misandry)
2. Мудрец (Wiseman)