Рецензії

Другий у дискографії чернігівських хардкорщиків EP "Glare" був записаний із величезного бажання музикантів розвивати андеграундне середовище у рідному місті і не тільки. Ось, що з того вийшло.

Хоч датою формування проєкту Лінія Маннергейма і вважається 2017 рік, проте перший музичний експеримент-колаборація харківських поетів Олега Каданова та Сергія Жадана мав місце ще на Книжковому форумі у Львові у 2016 році, вже тоді для музичної підтримки Сергій узяв із собою Євгена Турчинова (гітарист гурту Жадан і Собаки) і згодом це зі spoken word експерименту, у якому, здебільшого, Жадан читав свої вірші під музичний акомпанемент решти учасників, переросло в повноцінний колектив, що веде діалог зі слухачем через призму електронно-гітарної музики.

sophistication. - це one-woman проєкт, що базується у Києві. Його створила музикантка Софія Швагер, яка поєднує акустичну гітару та власний голос задля досягнення мінімалістичного та спокійного звучання. У 2019 році дівчина випустила міні-альбом "pink flower", про який і піде мова нижче.

Одеський колектив після досить тривалого мовчання у серпні 2019-го поділився новим альбомом "Сяйво". На відміну від попередніх EP, у цьому релізі звучання гурту ближче до індастріалу, ніж до експериментального техно.

У листопаді минулого року одесити видали довгоочікуваний лонгплей, що став вже четвертим їхнім повноформатним альбомом та отримав назву "Bitten By The Serpents Of The Kingdom Of The Spirit". За словами авторів, він є найбільш експериментальною роботою за час існування гурту. Також музиканти в описі зазначають, що це "рок-опера", створена за мотивами роману Густава Майрінка - "Голем".

Черкаський психоделічний гурт Electric Pussy 31 грудня видав свій третій альбом з відповідною назвою "Vol​.​3". Музиканти в його описі зазначили: якщо реліз нагадає вам про Black Sabbath, це тільки ваші проблеми. Чи справді альбом нагадує Сабатів та які викликає враження, написала рецензентка Єва Ніколаєва.

вогонь палає та не погасне
йди за мною, бо смерть прекрасна

"Мертві дерева"

Гурт Schizogen виник у Києві у 2011 році. Музиканти грають класичний brutal death metal та добре відомі як в Україні, так і серед поціновувачів жанру за кордоном. Їхній альбом "Spawn Of Almighty Essence" — другий повноформатник в історії колективу після виданого у 2016 році дебютного LP "Parasitic Origin". Новий альбом вийшов за підтримки американського лейбла Willowtip Records у цифровій версії та на дисках.

Шпинат

Вперше Kentawr дали про себе знати наприкінці 2014 року. Гурт, який зібрав all stars 044 hardcore, тоді сильно порадував тим, що додав нарешті до київського хардкору трохи більше бруду і панку, яких так бракувало, хоч і залишився при цьому стомповим. Треки на кшталт "Journey To The End Of The Night" та "Born 2 Be Wild" радували тим, що крім Murder — честь їм та хвала — починає з’являтися ще хардкор з Києва, який був би супер в тему на таких фестивалях як, наприклад, K-Town. І що на нього ходять люди.

2019 рік був багатим на круті релізи українських виконавців, і коли про багато з них говорили ледь не всі вітчизняні музичні медіа, то деякі роботи незаслужено залишились поза увагою критиків. Одним з таких альбомів став реліз київського психоделічного гурту Esquizet з чудовим жіночим вокалом — "Trivial Trivia".