0% Mercury — We Should Definitely Do This! (Огляд альбому)

Наш рецензент Дмитро Акімов, який два роки тому оглядав мініальбом 0 %Mercury "Stump", повертається з рецензією на перший у дискографії колективу повноформатник. Яким же вийшов "We Should Definitely Do This!" і на що в ньому варто звернути увагу?

З огляду на активність гурту 0%Mercury, мені здається, на сучасній сцені нової хвилі їм немає рівних. Купа синглів, на додачу до них — повноцінні і якісні кліпи, а також величенька така кількість живих виступів не тільки на маленьких майданчиках, але й на всіх великих, якщо їх так можна назвати, враховуючи обставини нашого теперішнього життя. Але мова не про це. Бракувало лише одного компоненту — саме повноформатного релізу.

Перший у дискографії альбом "We Should Definitely Do This!" гурт видав власними силами 24 листопада

Після першого прослуховування одразу виникає запитання: "І це все?". Наче дев’ять треків, здається, що не так уже й багато, та і хронометраж цілого альбому не дотягує навіть до 25 хвилин. І це ще враховуючи, що ледь не посередині його йде інтерлюдія, така собі перебивка після стрімкого старту з трійки швидкісних та злих бойовиків — саме такими піснями потрібно стартувати свій сетліст на концерті та підтягувати публіку поближче до сцени.

Однак потім усе стає на свої місця. Розумієш, що краще коротко, але по ділу. І гурту це сповна вдалося. Немає взагалі жодного відчуття, що на альбомі присутні якісь філери, або щось зайве. Усе як має бути. Кожен може отримати те, чого він хотів. Тут і вдосталь хітових та в’їдливих приспівів, і красивих моментів із чудовим чистим вокалом, і багато цікавих музичних ходів та фішок.

Виконання "F" на The Best Ukrainian Metal Act у 2021 році

Окремо хочеться виділити, мабуть, трек "F" — уперше мені вдалося його почути ще на The Best Ukrainian Metal Act у 2021 році, коли гурт був одним із номінантів на титул кращого в країні. І саме тоді він уже вистрілив у саме серденько — атмосфера, музика, вокал та візуал зі сцени тільки потужніше підкріпив враження. Навіть певні вайби Julie Christmas, відомої в певних колах співачки та музикантки, простежуються, і за це хочеться тільки зробити низький уклін — дуже вдалий референс!

Причому сам альбом дійсно контрастує — якщо на початку гурт із двох ніг вривається і зносить усе на своєму шляху трійкою швидких і агресивних треків у кращих традиціях хаотик/маткор сцени, то після перебивки "Any Questions?" все міняється. Тут стає відчутно більше меланхолійних моментів, як музично, так і вокально. Ну а потім знову кілька швидких та злих треків, аби дотиснути слухача. Тому навіть така невеличка, на перший погляд, кількість матеріалу не дає розслабитися і постійно акцентує увагу на важливих, дійсно важливих питаннях.

Чи є в цьому світі справедливість? Питання відкрите. Хтозна, коли ми помремо, враховуючи наявні обставини та наше сьогодення. Можливо, це дійсно буде ядерний вибух, яким вдасться насолодитись в останні секунди свого життя. Ну або якась чергова ракета, кількість яких уже перевалила за 2000, 3000 або навіть 4000? Невже хтось досі веде лік… Хай там як, але шляху назад немає, відступати нікуди.

Тому ми маємо боротися. І навіть якщо складно і ви втомились — це нормально. Невеликий перепочинок, і продовжуємо. І навіть якщо є відчуття, що ти загубився в цьому безкінечному лісі — з нього є вихід, головне його шукати й далі йти вперед. Або, можливо, складається враження, що ти актор у якомусь безглуздому театрі, а попереду тільки безкінечне падіння вниз — це все тимчасово.

І скільки б часу не зайняла ця вся боротьба, навіть якщо все своє життя — воно варте того, адже найголовніше — це результат, якого ти точно досягнеш наприкінці цього шляху. І не важливо, що ти відчуватимеш у фіналі. Бо навіть якщо з першого разу не вийде, варто спробувати ще раз, але цього разу чуйно та пристрастю.

"We Should Definitely Do This!" поєднує шматочки інших треків із релізу та підсумовує його

Чи є якась сила, більш потужна ніж зло? Так, і це ми, ми всі впораємось, обов’язково. Про це і є альбом, а я впевнений, що кожен знайде в ньому щось для себе особливе й дуже особистісне.

І наостанок єдине, за що мені хочеться дорікнути гурту, так це за надмірну активність із промоцією альбому. Така кількість синглів та кліпів не залишила великих сюрпризів — уже майже все було почуто протягом тривалого часу, але, з іншого боку, музиканти постійно тримали руку на пульсі та заявляли про себе чітко й голосно: "Ми тут та готуємо для вас цей реліз".

0 %Mercury — харківський маткор гурт, заснований у 2016 році. Домівки 2 із 4 членів команди зараз у тимчасовій окупації (гітарист із Горлівки, вокалістка з Енергодару), тож із березня 2022-го гурт переїхав повним складом до Вінниці. Їхня дискографія нараховує два мініальбоми, один повноформатник, низку синглів і кліпів. У 2023 році музиканти стали переможцями національного відбору W:O:A Metal Battle Ukraine та бронзовими призерами Wacken Metal Battle (2023) у Німеччині.

Дізнатися більше про 0 %Mercury:

1. Welcome To The Next Level
  2. Is Today A Day I'll Die?