They Came from Visions — The Twilight Robes (2024)

П’ять років тому українська блек-метал сцена поповнилася іменем They Came from Visions. Це гурт, який удало зберігає анонімність із 2019 року й створює блек-метал без передбачуваних елементів і чітких референсів.

У дебютному альбомі гурту, "Cloak of Darkness, Dagger of Night" (2020), окремі його шматки нагадували різну музику в діапазоні від Mgla до Yellow Eyes зі зверненням до спадщини Bolt Thrower і Drudkh. Другий же лонплей, "The Twilight Robes", заганяє в кут своїми неоднорідністю й несподіваними рішеннями, особливо за багаторазового прослуховування. На думку спадає, що це ніби музика від людей, які ніколи в житті не слухали блек-метал і інтерпретують його суто з розмов про те, яким він має бути. При цьому новий альбом чітко розвиває шлях, обраний на момент створення "Cloak of Darkness, Dagger of Night".

"Найкраще враження від музики альбому під час першого прослуховування описано в подкасті Terminus: "немов музику Hate Forest грає дез-метал команда", або "Hate Forest зробили кавер на Bolt Thrower". Пізніше, коли потрапляєш у розставлені всюди капкани бласт-бітів у невідповідних для темпу місцях, клавішних партій, зіграних гітарою, постпанкового біта й відвертого блек-н-ролу, то приходить розуміння, що такої гармонійної катавасії не знайти більше ніде", — з рецензії Єгора на попередній альбом.

Обкладинка у середньовічному стилі збиває з пантелику, оскільки нібито відсилає до medieval black metal. Це, якщо ви пропустили, мікротренд, у якому домінує естетика тієї епохи, тексти написані на тему історичних подій часів лицарства, а музика заграє з фолк-елементами V—XV ст. Серед головних рушіїв цього дійства — французький лейбл Les Acteurs de l'Ombre Productions (Darkenhöld, Crépuscule d'Hiver, Griffon), швейцарське об’єднання Helvetic Underground Committee (Ungfell, Wyrgher) та гурти Sühnopfer чи Véhémence.

Але саме завдяки цьому гарно вимальовуються причинно-наслідкові зв’язки, бо зараз They Came from Visions підписані на знаний і вагомий німецький лейбл Eisenwald. Серед його ростеру зокрема є гурти, які можна тематично віднести до згаданого мікрожанру: Heltekvad, Mosaic та Csejthe (в минулому). Тобто поряд з власним шляхом розвитку українських музикантів, є і певні наближені референси.

Не останню роль в осягненні їхньої творчості також грає самопозиціонування гурту. Музиканти описують свій напрямок як horror black metal і, за їхніми ж словами, розвивають тематику фольклорного горору, започатковану дебютним альбомом. При цьому фолк, якщо виходити з текстів колективу, не стосується України напряму. У їхньому випадку це радше узагальнені образи, притаманні багатьом культурам світу.

“Цей кліп — більше ніж візуалізація тексту композиції, а його розширення шляхом поєднання картинки, сенсів і, власне, музики”, — з новини про кліп.

Концепція

За словами учасників, наскрізна концепція в альбому відсутня. Водночас усі його треки побудовані навколо "одвічної ночі", "як буквальної темряви, так і метафізичного потойбіччя, чогось Іншого, не те щоб ворожого, але чужого людству, уособлення жорстокої байдужості світу до людей і їхніх дріб’язкових страждань".

Мені, наприклад, у композиції "The Blissful Defeat" чутно відгомін філософії Артура Шопенгауера — зокрема пасажів про беззмістовність життя і його загальне знецінення в контексті існування:

"No glory in fight, you're not the courageous one
no legends will praise your name when you are gone

lay down your burdens and give up the hopeless fight
death is eternal, your suffering will subside
the heart beats no longer as you take your final breath
let darkness consume you, embrace the eternal rest"
_____
немає слави в боротьбі, ти не мужній
ніякі легенди не будуть славити твоє ім’я, коли ти підеш

відклади тягарі, відмовся від безнадійної боротьби
смерть вічна, твої страждання вщухнуть
серце більше не б’ється, ти робиш останній вдих
нехай темрява поглине тебе, прийми вічний спокій

Епілог

Отож, із виходом їхньої дебютної роботи було незрозуміло, куди рухатиметься гурт — шлях They Came from Visions почався надто неочікувано. Проте альбом "The Twilight Robes" це показав. Реліз демонструє рух у бік пост-Mgla гуртів: Uada, Afsky, Gaerea чи Groza, й одночасно зачіпає спадщину немелодійних частин Drudkh і варіацій альтернативної історії на тему "що було б, якби середньовіччя з лицарями теж панувало би в Україні".

Усе перелічене й не лише склалися так, що "The Twilight Robes" це точно один із найкращих альбомів року, який бере несподіваними рішеннями, своїми образами й композиторським підходом.

They Came From Visions — київський атмосферік / raw блек-метал гурт, який створили троє анонімних музикантів у 2019 році. Їхня дискографія налічує два повноформатні альбоми та кілька синглів. Гурт надихається творчістю колективів Yellow Eyes та Wiegedood та фолк-горор кінематографом 70-х років.

They Came From Visions у мережі:

1. Lughnasadh
2. Equinox Ablaze