Wiseword.Nidaros випустили другий у своїй дискографії сингл

На початку року дарк-фолк проєкт Wiseword.Nidaros презентував новий сингл "Down in Yon Forest".

В основі лежить ренесансна англійська пісня, яка поєднує символізм Різдва з символізмом Страсної П'ятниці.

"Народження Христа та Його хресна смерть ніби поєднані в одному часопросторі тексту пісні. Тексти та зображення такого символічного характеру були дуже популярними у пізньосередньовічній та ранньомодерній Європі (і Україна, звісно, не виняток)", — розповів у коментарі Неформату Сергій Гололобов, засновник проєкту.

Вперше "Down in Yon Forest" він та друга учасниця Wiseword.Nidaros Анна Пархоменко почули у виконанні американського neofolk / dark country гурту Wovenhand.

"Це одна з наших улюблених пісень. Ми не так часто випускаємо сингли, але цього разу все склалося", — додає Сергій

Сингл також доступний на Spotify

Пісню вони записали наприкінці листопада на миколаївській Jata Studio зі звукорежисеркою Наталею "Тара" Тарасовою.

Для обкладинки музиканти використали зображення, що перебуває у суспільному надбанні. Це малюнок кінця XIX століття, зроблений святим Католицької Церкви Шарлем де Фуко. На малюнку — традиційне для старовинного християнського мистецтва зображення пелікана, що годує своїх пташенят власною кров'ю, — символ Христа.

Наразі музиканти залишаються в Миколаєві, де вже понад півтора року мають побутові труднощі з питною водою внаслідок воєнних дій. Та на їхню творчість війна вплинула і в емоційному плані, що можна побачити на минулорічному альбомі "Хроніки", який гурт присвятив пам’яті сестри й тітки Сергія, які померли позаминулого року.

"Зазвичай наші тексти епічні, але на цьому альбомі переважає саме лірика", — акцентує музикант. 

Чітких планів дует наразі не будує, однак музиканти хотіли би якось підготуватися до 15-річчя проєкту у 2025 році.

Wiseword.Nidaros – dark folk / neofolk проєкт, який створив Сергій Гололобов у 2010 році, в місті Миколаїв. У його дискографії 7 альбомів, один із яких – спільний з одеським дуетом Casa Ukrania. У 2019 році вийшов офіційний кліп на пісню "Полковник Іван Попович" з альбому "Бойові Пісні Ортодоксії". А в жовтні 2021 року вийшов перший сингл проєкту "Дід Макдональд ферму мав". Треки проєкту також увійшли до збірок лейбла Khatacomb "Ноктурналія" та "Ліміналія".

Wiseword.Nidaros у мережі:

https://www.facebook.com/WisewordNidaros

Фото Анни Пархоменко