У Львові відкриється виставка-дослідження низових музичних ініціатив

Виставка про українські музичні феномени від 1980-их до сьогодні та музику низових спільнот як інструмент у розбудові незалежності розпочнеться  у Львівському муніципальному мистецькому центрі 27 грудня і триватиме два місяці. 

"Вільна музика: українські низові ініціативи від 1980-их до 2020-их" — це виставка, що виникла в результаті ґрунтовного дослідження незалежних українських музичних ініціатив. Автори пропонують розглянути історію незалежної музики через призму спільнот, низових ініціатив та дослідити, як музика впливала на громадянське суспільство, віддзеркалювала та супроводжувала суспільні зміни та настрої.

"Неестрадну українську музику звично називати культурним андеграундом — хоча це справжня вібруюча мембрана незалежності нашої країни. Ми поєднаємо у Муніципальному мистецькому центрі чудових дослідників, небайдужих до музики дизайнерів та архітекторів, щоб побудувати хронологію нашої музичної історії та сьогодення та розпочати великий проєкт "Вільна музика", — зазначає у пресрелізі Ляна Мицько, директорка Муніципального мистецького центру та авторка ідеї виставки. 

"Вільна музика", за словами її творців, має стати однією з перших спроб пов’язати українські музичні феномени останніх 40 років у єдину історію. Відтак проєкт поєднає геть різні речі — від саморобних касет тиражем одна штука до вірусних треків на SoundCloud; від наївних репортажів регіонального телебачення до високохудожніх музичних відео; від самвидавних підпільних журналів до багатотиражного музичного глянцю — і назад до самвидаву, але вже на сторінках соцмереж. 

 "Теми та проблеми, з якими ми стикаємося сьогодні, не виникли вчора, а були актуальними й для попередніх поколінь, тільки втілювалися в артефактах інших часів. Добірку артефактів й цайтґайстів — від аналога до діджиталу, від паперових колажів до видруків на 3D-прінтері, від саморобних афіш до технологій із залученням ШІ — шукайте на "Вільній музиці", — розповідає у пресрелізі Олена Погонченкова, кураторка та дослідниця проєкту "Вільна музика", авторка проєкту "Bubblegum zine". 

Відвідувачі виставки довідаються, як виглядали перші українські рейви, як перетворити дитячу іграшку на музичний нойз-інструмент та які експериментальні гурти потрапили на "Територію А". Крім цього вони зможуть "повзаємодіяти" з деякими експонатами виставки, відкрити для себе нові яскраві імена української музики, а також долучитися до низки освітніх подій, дискусій та артист токів в рамках програми.

"Ми прагнемо показати, що винятковий сплеск культури, який ми бачимо зараз, виник не на порожньому місці. Сучасні молоді музиканти продовжують культурну тяглість від попередніх поколінь — тож подивімося, звідки ростуть ноги, руки й голоси нового Українського Ренесансу", — каже Назар Шешуряк, куратор та дослідник проєкту "Вільна музика", головний редактор видання "Амнезія". 

Протягом всієї виставки також проходитиме збір для організації Musicians Defend Ukraine — благодійного фонду підтримки діячів української музичної індустрії, які зараз на фронті.

Переглянути та послухати експонати виставки, поспілкуватися з авторами та музикантами можна буде з 27 грудня у Львівському муніципальному мистецькому центрі (вул. Стефаника 11, код на брамі 27).

Проєкт "Вільна музика: українські низові ініціативи від 1980-их до 2020-их" реалізують ГО "Культурна агенція ”Лінія втечі" та команда Муніципального мистецького центру за підтримки підтримці Стабілізаційного фонду освіти та культури Goethe-Institut Ukraine. Куратори — Назар Шешуряк (Амнезія) та Олена Погонченкова (Bubblegum zine). Дизайн та архітектура експозиції — Лєра Гуєвська та Олександр Бурлака. Авторка ідеї проєкту — Ляна Мицько. Проєктна менеджерка Марта Слобода.