Українські репери проводять флешмоб #RapInPeaceUA

23 червня на виданні Bird in Flight вийшла стаття засновника агентства "Много Воды" Саші Варениці про те, що українському репу необхідне перезавантаження. Сьогодні, рівно 40 днів потому, Олександр отримав відповідь у вигляді флешмобу #RapInPeaceUA.

Нагадаємо, мова у статті йшла про те, що, на відміну від американських колег, які гостро реагують на події у країні та підтримують рух Black Lives Matter, українські репери мовчать, а жанр, як такий не має жодних перспектив. Досить швидко на цей матеріал з'явилася відповідь від профільного видання rap.ua, редактор якого Михайло Правильний заперечив ряд тез першої статті та загалом обурився через те, що український реп вкотре "хоронять" (подібного роду критику українського репу і справді неодноразово можна було побачити у соцмережах раніше).  

Сьогодні ж, 3 серпня, цілий ряд представників українського репу вирішив символічно відреагувати на висловлювання Варениці та відзначити "40 днів після чергового вбивства українського репу". Під гаслом #RapInPeaceUA 24 українські реп-виконавці презентують свої треки та кліпи. Усі роботи виходитимуть протягом дня і їх можна буде знайти в окремих плейлистах на Spotify на Apple music.

"Що хотілося би пояснити зокрема пану Варениці та всій аудиторії, яка дійсно думає, що хіп-хоп в Україні мертвий. Український реп є, він живий і активно розвивається настільки, наскільки це можливо. Індустрія щороку пропонує творчість фрешменів із достойною підбіркою україномовних треків. Олди вже давно зарекомендували себе з позитивної сторони не тільки в Україні, а й по всьому світу. Тому не варто недооцінювати ситуацію в реп-культурі, тут ніхто не стоїть на місці", - йдеться у пресрелізі, який надіслала команда реперки alyona alyona. 

 

Відповідно, реп-виконавці alyona alyona, KALUSH, OTOY, Білий Бо, Шершень, DYKTOR і Дядя Вова об’єдналися заради створення спільного треку "Стержень", де закликають бути собою і зберігати індивідуальність. Зокрема, ці слова адресуються українським реперам.

"Українська творчість різних декад має сталу традицію відбивати спроби задавити те, шо резонує до нашого народу. Різні діячі завжди кричали та кричать про те, що Ми наче не маємо своєї позиції або просто сидимо в тіні, заганяючи нас в ту саму тінь. Ми є. Нас чути. Ми маємо що сказати", - йдеться в дописіДрофи (OTOY), одного з учасників цього фіта.

Досить масштабно про ситуацію висловився Zombo, який сьогодні у рамках флешмобу презентував третій сингл зі спільного альбому з DJ Shon за участі Тулим - "Взривай":

"У ком’юніті на початку 2010-х виростають репери Центра, Альона Аl.Kaida, PVNCH, Глава 94, Ціна Ритму і ще великий список його можна продовжувати довго. Лише у 2018 після введення квот на українську музику, з’являється проєкт з інвестиціями alyona alyona. І знову ж поки це як один робочий піксель. Та одразу після цього ЗМІ вперто далі називають це єдиним українським репом який існує, і ділять так звані реп-премії між кількома власними артистами. Решта поки що просто залишається поки непомітними. Паралельно з усім цим мені далі трапляються люди, які кажуть: "Ккамон, реп українською? Це не серйозно".

Люди із впливом не вкладають гроші в україномовних реперів, бо для чого? Якщо в слухачів далі побутує такий комплекс меншовартості. І найсумніше те, що він не лише у звичайних споживачів. Цей комплекс меншовартості у більшості так званих впливових людей в українському шоу-бізнесі, які не інвестують в розвиток вже багатьох представників хіп-хоп культури і давно сформованих артистів, таким чином створюючи власне середовище і заробляючи самим. Натомість по статистиці на українських вухах далі непогано заробляє російська індустрія. Саме тому, на противагу цьому всьому ми продовжуємо "взривати" своїм репом невеликі зали, та плеєри слухачів".

 

Репер Freel тему репу у тексті нового треку "Ей, люди" напряму не згадував, але використав текст Фоззі 5-річної давності, що розповідає про неякісну журналістику, тобто якраз є гостросоціальним, і досі звучить актуально.

Cresco і Денні Дельта презентували спільну роботу "Memento Mori", де торкнулися філософського питання смерті. 

"Memento Mori - вислів з латини, який перекладається "пам`ятай про смерть". Через свої рутинні клопоти, люди не помічають, як повз них проходить час і їхнє життя. Трек є рефлексією виконавців на те, що є неминучим в житті кожного з нас. "І допоки ще не запікав таймер", треба брати від свого буття все, встигнути втілити заплановане, і визначитись як прожити життя - "вибрати для себе лаври, чи суд", - йдеться в описі пісні. 

Варто наостанок зазначити, що не всі випущені роботи є гостросоціальними, філософським, або про реп. Наприклад, дніпровська виконавиця Olive Taud презентувала легкий літній трек "Робін Гуд", який присвятила маленькій мушлі, знайденій під час прогулянки на пляжі Монастирського острову.

Також серед музикантів, які презентують сьогодні свою роботу:  XXV кадр, VovaZiLvova, BSD team, Minigun, ДайТону, ЛІРА, Vendy Shmara, ЧАКІР, Shahid, Vikki Flowz, Lex Pun Intended, 4K4 Music, П'яний Фрешман, Вадим Булик, Шершень, Анастасія Венгринович, PODZEM, Dilla Dank, #KYIVMISTAh, Ярмак. Слідкуйте за їхніми релізами за хештегом #RapInPeaceUA.

На обкладинці - Zombo, фото з Facebook