ТОП-10 матеріалів 2020 року

Кінець року і саме час підбивати підсумки! Про те, як пройшов 2020-ий і чим найбільше запам'ятався, ми поговорили, визначили найкращі українські релізи, поділилися власними вподобаннями серед альбомів закордонних. Але це все про редакцію. А що сподобалося вам, нашим читачам? 

Отож, дивимося аналітику Google та ТОП-10 матеріалів, які найбільше читали на нашому сайті протягом 2020-го. Результати за великими матеріалами загалом передбачувані: 

  1. Black Metal: Історія та еволюція жанру
    Найпопулярніший матеріал на сайті, який тижнями, місяцями та роками висить у топі переглядів. А ще один з найдавніших. З нагоди такої популярності ми нарешті переклали його українською) 
  2. Instagram та музиканти. Правила гри
    Раді, що наші інструкції для музикантів знаходять свого читача! Більше подібних матеріалів ви можете знайти тут. 
  3. Гоня: Я взагалі не думав, що буду читати сольно
    Скандальне інтерв'ю, яке розлетілося по багатьох ЗМІ. Ми подібного не планували, але й цензурувати героя не стали. 
  4. ТОП-50 українських альбомів декади
    Велика та затратна стаття, якою ми дуже задоволені. А ще більш радісно бачити оцінку читачів у вигляді численних переглядів! 
  5. Даніела Заюшкіна: "Щоб бути Vivienne Mort, достатньо згадати, що в обидві сторони у мене вічність"
    Тут все зрозуміло та просто: гучне ім'я, гарна розмова. 
  6. Jinjer: знамениты в Европе и на Западе, осталось покорить массового слушателя на Родине
    Тут теж усе просто: відомий гурт, чимало слухачів, хоча самому матеріалу вже кілька років.
  7. 10 знакових гуртів в українському блек-металі
    І знову блек метал! З усієї нашої серії про 10 знакових гуртів, найбільше читачі повертаються саме до цього жанру. І, до речі, цього року трохи доповнимо серію
  8. Як створити незалежний лейбл (інструкція в декількох абзацах)
    Ще одна давнішня інструкція, яку читають. Очевидно, DIY-лейбли все ще актуальні у 2020!
  9. Новий український рок: 8 цікавих гуртів (за версією Неформату)
    Нам не дуже сподобався матеріал на сайті Red Bull, тому ми поділилися власним баченням молодих українських виконавців, і це багато кого зацікавило.
  10. Український реп навиворіт
    І хто сказав, що пора хоронити український реп? Тут ми розповідаємо про 5 вітчизняних виконавців, за яких не соромно! 

Варто зауважити, що чимало читачів, або свідомо, або по якихось старих лінках переходили на російську версію сайту, яку ми не підтримуємо з травня цього року. Скоро вона перестане бути доступною і технічно, а поки наголошуємо, що найактуальніша саме українська версія сайту. 

Оскільки до переліку потрапило не так багато матеріалів за 2020 рік, як нам би хотілося, ми також підготували вибірку найцікавішого, що за рік виходило на сайті. 

Статті

Ми стараємося раз на тиждень випускати якийсь великий матеріал — статтю чи інтерв'ю, отож, маємо з чого вибирати. Окрім згаданого вище радимо повернутися до наших матеріалів-інструкцій про те, як провести вдалий онлайн-концерт та як зайнятися власним Патреоном. Ці статті виходили у рамках наших спроб переосмислити карантин та нові умови життя музикантів. Утім, були й більш аналітичні матеріали, наприклад, про те, як і чому попри пандемію живі концерти все ж проводилися. А ще раніше навесні ми писали про те, як карантин впливає на музичну індустрію, хоча, здається, реальна шкода проявилася лише зараз, ближче до кінця року, коли клуби почали масово просити підтримки відвідувачів. 

Але не ковідом єдиним. Багато кому сподобалася стаття про жіночий досвід у музиці, інші радо знайомилися з білоруським панком, а спогади вітчизняних музикантів про Євромайдан викликали чимало емоцій. Багато кому запам'яталися мотиваційні історії про те, як музика стала частиною життя та професії деяких наших постійних героїв публікацій, а от аналіз текстів пісень професійними літераторами зрозуміли не всі, хоча, на думку редакції, досвід був цікавий) 

Окремо хотілося б виділити нашу надзвичайно корисну нативну рекламу, у якій ми дуже докладно розповіли про усі можливі нюанси візуального оформлення релізів. 

Інтерв'ю

На 2020 ми планували масштабну серію інтерв'ю з українськими організаторами концертів та фестивалів, але наші плани виправила пандемія і ця ідея стала не такою вже актуальною. Та все ж кілька матеріалів вийшло у цій серії, останній про цікаві реп-привози BANANA events. Також не вдалося знайти грант на серію масштабних інтерв'ю з українськими музикантками, тому реалізували кілька власними силами — спілкуватися з Ляною Мицько та читати про творчість Регіни Железнякової було дуже цікаво. Ну і, звісно, були актуальні інтерв'ю з різними українськими гуртами та проєктами, які цьогоріч випустили щось цікаве - Cios, Mauser, Smile, Chaos!, The COW, Ragapop та багато інших ви знайдете на сайті. 

Рубрики

Цього року ми не вигадували велосипед та загалом публікували традиційні для себе плейлисти Stay Tuned! (останній від Heinali), ностальгічні Neformat Family (Soom, Hurtovyna, Ratbite, City Of Me тощо), а ще щотижневі закордонні підбірки Weekly Digest. Рубрику про художників, які малюють для вітчизняних музикантів, плавно замінили на майже аналогічну про українських концертних фотографів, а ще знайомили вас докладніше з українськими лейблами (Robustfellow, Pincet, Khatacomb, VOLOK Records та інші). Під самісінький кінець року нам вдалося нарешті підійти до теми розкриття європейських сцен — почали з Чехії — і вам це сподобалося! Отож, з січня почнемо досліджувати Угорщину, Словаччину, Польщу та інші сусідні країни. 

Рецензії

Як показує практика, рецензії, що подобаються редакції та слухачам, дещо різняться, тому тут знову звернемося до аналітики Гугл, аби визначити 5 рецензій, які вам найбільше читалися у 2020 (та які були опубліковані цьогоріч). Отже, це: 

 

І насамкінець добірка з 10 найпопулярніших новин 2020 року: 

  1. Нуарний кліп від Denys Weber (який, на жаль, пізніше нічого нового не випускав) 
  2. Jinjer анонсували концерти в Росії (і це далеко не всім сподобалося, а концерти потім не відбулися, бо ковід)
  3. Motanka збиралася в тур Україною (до пандемії)
  4. Творчість українських музикантів крали за кордоном (дуже нахабно до того ж, але все вирішилося по справедливості)
  5. Анонс фестивалю Back To Youth (який так і не відбувся, бо самі знаєте що)
  6. Перша українська метал-гітара (найбільше обговорень викликав дизайн, який був всього лиш ілюстрацією)
  7. Просто нова пісня репера Sonnium  
  8. Номінанти BUMA 2020 (цьогоріч справді був потужний список і тяжкий вибір)
  9. Дебютний мініальбом дарксинтових BlazerJacket
  10. Серпнева заборона концертів в Україні (але не для всіх, і не остання)

До зустрічі у новому 2021-му! Дякуємо, що читаєте нас усюди! Підписуйтесь на наші Facebook, Instagram та Telegram. А також ставайте патронами на нашому Patreon.

https://facebook.com/neformat
https://www.youtube.com/neformatcomua
https://t.me/neformatcomua
https://instagram.com/neformatcomua
https://www.patreon.com/neformat

На обкладинці фото Andrea Piacquadio з Pexels

Neformat.com.ua ©