Hell:on / Pripjat - A Glimpse Beyond (split 2019)

Вибух на ЧАЕС відкрив двері до Пекла. Посіяв ядерний жах, спотворив частину Полісся. Окрім того, що понад 20 000 рентгенів на годину вбили чимало людей, вони створили купу інформприводів, та згодом, як і все у нашому світі, були монетизовані. Від популярного серіалу HBО, до тисяч різних гуртів, що співали про популярне техногенне пекло, повстання машин/штучного інтелекту, поліруючи все це гітарними міцними рифами та швидкісними ударними.

Тема цього релізу — зустріч Радіації та Пекла, радіоактивне пекло, як вам завгодно, але тут Той, що Знання дарує, зустрічає Мирний Атом у найкращий спосіб. А саме через спліт українських трешметальних німців з Кельна, гурту Pripjat, та чорнокнижників із Запоріжжя, ветеранів важкометалевої сцени, гурту Hell:on.

Обкладинка "A Glimpse Beyond", створена художником Ralu, зображує рукостискання техногенного створіння та окультиста, представника людської раси. Так починається знайомство з релізом, де зустрілися дві доволі різні команди. І наявність двох команд — один з плюсів роботи, бо так вона не встигає набриднути.

Та, перші чотири треки та інтро належать гурту Pripjat. Тут представлений класичний треш-метал, без зайвих експериментів. Хоча іноді у партіях ударних з’являються бластбіти, та це не рятує загальну картину однаковості та блідості.

Звук для стилю доволі м’який. Невідомо, це німецькі звукоінженери накрутили, чи бажання розширити аудиторію. Або ж це ті самі експерименти, про які колектив говорить у інтерв'ю вище. Неочікувано прохідний матеріал від гурту, чиї попередні роботи мали куди більше злості та енергії, попри доволі неприємний вокал. Якби це був сольний альбом Pripjat, він би мав усі шанси залишитися непоміченим серед купи інших метал-релізів.

Але ситуація радикально змінюється, коли лунають перші секунди сторони Hell:on. Абсолютно інший, куди зліший, трохи повільніший матеріал, і, несподівано, якісніший звук, ніж у попереднього гурту. Вокал має дивну властивість — він доволі типовий і не дуже виразний, але коли він починається, ти віриш в абсолютну чесність чорної меси, що відбувається. На відміну від Pripjat, чиї семпли не змогли створити атмосферу справжнього техногенного апокаліпсиса, Hell:on змогли без постійного тремоло, скрімів чи шрайків та бластбітів створити переконливу чорну атмосферу, якщо ви розумієте про що я.

Вставки фламенко-гітари дають перепочити від пекельної машини, що чавить своїм звуком та надмірною інфернальністю, якій можуть позаздрити деякі представники українського блек-металу. В міру мелодійно, в міру зловісно і м’ясисто, запоріжці філігранно виводять структури своїх композицій так, що цей мелодизм не заважає нестримному ґруву, особливо у треку "B.S.B.".

Запорізький гурт видав абсолютно чітко збалансований метал для тих, хто дослухає треки німців. Лайв-трек із симфонічними вставками під простою та відвертою назвою "Satan" — ідеальне завершення для спліта, який почався доволі в'яло. Відчутна якість техніки та напір енергії, який притаманний тільки живим виступам. Тож, за можливості, гурт треба слухати вживу.

Як спліт, на жаль, реліз слухається доволі погано. Дуже великий розрив у якості між командами, де західноєвропейське походження не означає те, що матеріал дійсно кращий. Якби цей реліз вийшов як міні-альбом Hell:on, то мав би куди більший успіх. Проте спліт також показує, що український металевий андеграунд йде величезними кроками до нових стандартів якості, які, що буде не дивно, сам і задаватиме.

Hell:On у соцмережах:

Pripjat у соцмережах:

1. Pripjat - A Glimpse...