Dépaysement — Ornate (2020)

Dépaysement — яскравий представник DIY напрямку, проєкт, у якому все, починаючи з накопичення альбому та його зведення й закінчуючи візуальним оформленням, виконується однією людиною.

Неформату виконавець представився Миколою Кауфманом (чи то цікавий збіг обставин і автор — тезка видатного науковця-флориста, чи то псевдонім, який стає ще однією відсилкою до теми ботаніки, любов до якої простежується і в оформленні альбомів. На обкладинках останніх двох домінують графічні зображення рослин, на передостанньому — в поєднанні з урбаністичним пейзажем). Саме про нього ми сьогодні й поговоримо.

"Ornate" — другий повноформатний альбом виконавця — це півгодинний індастріал-техно ураган, що руйнує все навкруги, залишає слухача сам на сам із різноманітними перкусіями та гойдає на хвилях усіляких синтезаторів.

Альбом побачив світ всередині літа, але його крижане потойбічне звучання здатне власноруч формувати навколо слухача тимчасову пору року. Чи то річ у тім, що альбом писався взимку та ввібрав у себе її атмосферу та відчуженість, чи то спроба завдяки звуку зобразити певний стан людини, яка в цій атмосфері перебуває, виявилася досить вдалою.

Як зазначає автор, назви треків разом складають невелику поему, що оповідає про образ людини та умовну ситуацію, що з цією людиною пов’язана.:

"Spiral Statue
Gift of Nails, With a Heart of Thorns
In a Lambent Wedding Dress
As Gentle Snowflakes Cover a Corpse
An Embrace Buries the Flowers
Full of Serotonine
Ornate"

З чого можна припустити, що музика кожного — це інтонування до рядка, його емоційне пояснення, забарвлення, невербальне відображення. Поєднання образів у поемі схоже на перерахування елементів сюрреалістичної картини: геометричні, біологічні та ботанічні образи змішуються з яскравими асоціативними елементами та формують заплутаний взаємозв‘язок. Така сюрреалістичність контрастує з геометрично рівними квадратами треків, та тим самим підкреслює їхню механічність та безжальність.

У порівнянні з минулими релізами, "Ornate" найбільш енергійний, насичений ритмічними елементами, швидкий та напористий. Звук щільний та нахабний, навіть маніпулюючий — змушує рухатись у ритмі та прискорює серцебиття. Альбом розкривається поступово, набираючи обертів від треку до треку, кульмінацією стають два останні, у яких з’являється спотворений важким перегрузом тихий вокал, він невпевнено вривається, наче після довгого вимушеного мовчання.

На мою думку, "Ornate" та його попередника "Ambrosia" можна розглядати, як дилогію, на що нам натякають обкладинки. "Ambrosia" — лагідно гнітючий дрон-ембієнт, навіяний антуражем тіней під гілками літніх дерев, ховається під колажем складеним із зображень рослин, виконаним у теплих променистих відтінках. "Ornate" же дрейфує далі в бік холоду, напруги та тривожності — кольори з колажу зникають, з‘являється віддзеркалений у калюжі урбаністичний пейзаж і біле напівпрозоре графічне (листя вже опало, а бутони перестали цвісти) зображення квітки. Рух у той самий бік відбувається й у музиці.

"Ambrosia" та "Ornate" — найкраще слухати разом, повністю віддаючись відчуттям, що викликає їхнє яскраве емоційне забарвлення, проживаючи разом із музикою трансформацію схожу на життєвий цикл у період із літа до зими.

Ornate by Dépaysement

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Dépaysement — індастріал/дрон ванменбенд Миколи Кауфмана, що був заснований у 2019 році. Дискографія нараховує два мініальбоми та два повноформатні релізи. Микола сам займається записом усієї музики, дизайном обкладинок, мастерингом.

Dépaysement у соцмережах:

https://depaysement.bandcamp.com/

Neformat.com.ua ©

1. Spiral Statue
2. Gift of Nails, With a Heart of Thorns
3. In a Lambent Wedding Dress
4. As Gentle Snowflakes Cover a Corpse
5. An Embrace Buries the Flowers
6. Full of Serotonine
7. Ornate

17.07.2020
17 липня 2020