Вічний Ґандж дебютує з однойменним альбомом

Лейбл Liky Pid Nohamy презентує другий у своїй історії реліз — однойменний дебютний альбом проєкту В​і​ч​н​и​й Ґ​а​н​д​ж.

У лонгплеї поєдналися авторова рефлексія досвіду війни та прискіпливе дослідження історичних джерел, що є складовою його творчого методу.

Вічний Ґандж — це музичний проєкт одеського митця й куратора Володимира Чигринця, відомого участю у гуртах Sasha Meets Vova та Ацефалы, а також діяльністю у проєктах Muzeon Experimental Center та Книжковий курінь. Жанрові рамки лейбл справедливо описує як певний пограничний звук на перетині постпанку, декламації, а також фолку. У концертній практиці Володимир доповнює виконання творів шумовими елементами, пояснювальними вставками та прослуховуванням українського радіоефіру.

"Проєкт Вічний Ґандж виник у березні 2022 разом із піснею "Мобілізований гоп", яку я присвятив близькому другу. В цій пісні, в гротескній, іронічно/щирій формі я зобразив протиставлення наших із ним різних досвідів війни, і водночас це така собі "героїчна-балада" — спроба заздалегідь увічнити мого друга в тексті. З того моменту головною ідеєю Вічного Ґанджу стало зіткнення між індивідуальним і колективним досвідом, та між "історичним" минулим і сучасністю", — розповідає у пресрелізі Володимир.

Автор зізнається, що деякий час не міг слухати музику, особливо мелодійну, студійну, "серйозну", і через це вирішив використовувати у власному релізі "примітивні та подекуди архаїчні музичні форми, щось репетативне, схиляючись скоріш до декламації і акцентуючи на історіях, контекстах, різних емоційних станах, та інтертексті між ними". Більшість пісень Володимир записав в гітарний лупер, накладаючи послідовно 3-4 доріжки, інші — виконував для запису під свій акомпанемент акустичної гітари.

Окрім власних пісень Володимира, на релізі можна почути і 4 кавери на народні та авторські пісні. Обираючи саме ці пісні Володимир хотів вшанувати пам'ять авторів та виконавців, але також через їхні персональні історії надати новий/альтернативний погляд на минуле/сучасне. Йдеться про композиції: 

  • "Комарик" або "Ой, що ж то за шум учинився..." — а саме варіант виконання Петра Лещенка з платівки 1937 року
  • "Ой, у 1791 році..." — козацька історична про переселення Чорноморського козацького війська на Кубань (варіант виконання Тараса Житинського);
  • "In Shtetl Nikolaev" — пісня Давида Медова 1923 року, на їдиші — про єврейську любов в Миколаєві, яку руйнує мобілізація ліричного героя під час Першою світової війни;
  • "Г1овта К1енти" — патріотична пісня чеченського співака Імама Алімсултанова, вбитого в Одесі невідомими під час його гастролей у 1996 (невдовзі після закінчення Першої чеченської війни).

Liky Pid Nohamy (Ліки під ногами) - це мультижанровий музичний лейбл, що базується в Одесі та фокусується на проміжних результатах аудіальних досліджень та естетиці побічних творчих практик, як-то складання блокнотів, нотаток, довідників, путівників, маршрутів, мап, гербаріїв, щоденників, колажів, нарисів, замальовок тощо. Лейбл заснував Віктор Константінов (Polje) у 2022 році.

Liky Pid Nohamy в мережі:

https://www.instagram.com/liky.pid.nohamy/
https://www.likypidnohamy.com/