Де дивитися музичні лайви: 12 українських і закордонних шоу

Музика дарує нам невимовний спектр емоцій, завдяки їй з'являється бажання побачити на власні очі людей, які настільки глибоко змогли проникнути всередину свідомості, самими лише звуками. Як результат — ми відвідуємо їхні шоу. Благо, технології також дійшли до того, що подивитися лайв улюбленого артиста можна з будь-якої точки світу в хорошій якості.

Окрема історія про те, в яких же умовах зроблений цей лайв: повноцінне шоу/DVD, акустика, анпладжет, студійна сесія або маленьке шоу для найвідданіших фанатів. Коротко про останні два форматах ми хочемо розповісти сьогодні вам. Про найвідоміших світових, вітчизняних і прийдешніх. Про їх відмінності та особливості.

Audiotree

Американський музичний лейбл, який записує і публікує сесії live формату. Базується у Чикаго, Іллінойс. Дата заснування — 2011. З 2012 року проводять щорічний однойменний фестиваль у Мічигані. Відносно недавно запустили формат Far Out, все з тим же контентом, тільки записаним у непризначених для цього місцях, наприклад, автомайстерні.

Зазвичай, дохід від продажів сесій ділять з артистом 50/50. В основному, працюють з незалежними командами, або гуртами, підписаними на інді-лейбли. Володіють майданчиками Lincoln Hall і Schubas у Чикаго.

Формат, у якому гурти грають наживо близько тридцяти хвилин. Після одного-двох треків ведучий ставить декілька питань про гурт та його діяльність, далі — знову продовження лайв-сету. Глядача завжди зустрічають наступними словами: ''Good afternoon and welcome to audiotree live. Today is (день тижня і повна дата) and we're honored to have with us (назва гурту)''.

 

KEXP

Громадська радіостанція, розташована в Сіетлі, штат Вашингтон, з дуже різнобічним репертуаром: від класичного блюзу до альтернативного року. Формат аналогічний тому, що представлений в audiotree live — живий виступ з перервами на "поговорити".

 

The K! Pit aka Kerrang! Tiny Dive Bar Show

Наймолодший з представлених форматів. Єдиний можливий спіч у відео — зі сцени й тільки вокалістом.

У 2018 році не відбувся Kerrang! Tour, проте однойменний журнал вирішив випустити другий формат, суть якого в наступному: популярні, ті, що часто збирають кілька тисяч людей на сольному концерті, гурти, дають безкоштовний концерт у маленькому барі на 50 людей. Фанати попередньо замовляють квитки, і за допомогою рендома обираються щасливчики. Серед учасників вже встигли засвітитися Mastodon з вокалістом Neurosis, Parkway Drive, You Me At Six, молодші Fever333, Neck Deep і ще кілька гуртів.

 

SiriusXM OCTANE

Формат живих, але акустичних виступів популярних команд на такому ж популярному радіо, де окрім музики ви можете, наприклад, подивитися інтерв'ю з братами Руссо щодо Месників.

Цікавий тим, що поруч можуть перебувати Thrice, які виконують власну варіацію треку Smashing Pumpkins, у той час, як раніше вийшла версія, де Seether грають "Black Honey" авторства Thrice.

 

Що ж до нас, то ситуація залишає бажати кращого. Проєкти якщо і запускалися з цікавим задумом, то частенько не відзначалися тривалістю життя. Але пропонуємо вам ознайомитися з контентом, який хоч і припинив діяльність місцями, але все одно залишається доступним для перегляду.

Istok Live Sessions

Серія непостійних відео, записаних на київській студії Істок. Мета проєкту: "розвиток і популяризація української молодої альтернативної сцени".

У цьому форматі встигли засвітитися як популярні у всіх сенсах слова O.Тorvald і Пошлая Моллі, так і менш відомі INDT і Myopia.

 

Деінде

Громадське телебачення також намагалися вийти за стандарти живих шоу і якось урізноманітнити та привнести в них щось нове. Їхні ідеї втілилися у хорошому, але, на жаль, недіючому шоу Деінде. Його сіль у: "виході музики з репетиційних баз, спуску зі сцени й освоєнні нових просторів. Іноді несподіваних, іноді тих, що давно чекали своїх саундтреків".

Всього програма налічувала чотири випуски:

  • Вагоновожатые у трамваї;
  • Pianoбой в ангарі НАУ;
  • Sinoptik на одному з дахів київських багатоповерхівок;
  • Vivienne Mort в оранжереї ВДНГ.

 

Stage 13

Ще один проєкт від Громадського телебачення, який існує в рамках студії. Присвячений молодим виконавцям і їх популяризації. В основному, контент зосереджений навколо інді/поп артистів, наприклад: YUKO, её, The Elephants, Panivalkova. Як найяскравіший аналог можна навести SiriusXM Octane.

 

On-Air Live Studio 

Проєкт харківської однойменної студії з лайв-трансляціями при невеликій кількості спеціально запрошених гостей. Серед доступного контенту, очевидно, простежується окрема увага до рок-н-ролу та його похідних. Одна з небагатьох передач зі списку, яка наважуються на якісний запис дійсно маловідомих команд.

Учасниками встигли побувати: Shakin 'Guts, The Hypnotunez, Your Inner God, Love'n'Joy і багато інших.

 

Звуковуха

Один з найновіших, але дуже перспективних проєктів, особливо для українського андеграунду, хоча самі творці передачі зазначають, що їхня мета — створити медіаресурс, який орієнтований на музику не як на продукт, а як на явище, без жодних стилістичних рамок і форматів. Передача сподівається стати хорошим аналогом Audiotree, KEXP та інших. Головна фішка відео - ексклюзивна форма хоча б одного з треків. У випадку с першими героями Главою 94 це виконання треків live band'ом.

 

Blue Lizard

Ще один геть молодий проєкт, який у арсеналі має лайви з гуртами Blooms CordaOmodada Gee та sophistication. В усіх випадках музиканти грали прямо на природі у невеликому садочку.

 

ШООМ_live

Проєкт, що нещодавно повернувся з дворічного небуття, однойменної київської студії з концепцією: "Пошук цікавих виконавців для транслювання в навколишню дійсність емоцій, почуттів і відчуттів за допомогою музики".

В арсеналі мають один лайв, записаний поза рамками студії — два треки у виконанні Secret Avenue. Встигли співпрацювати з Arms And Sleepers, Fontaliza, 5 Vymir, MYOPIA, які розпалися, My Personal Murderer і декількома іншими артистами.

 

Лампова Muzmapa

Неіснуючий проєкт неіснуючого видання Muzmapa, який найбільше намагався адаптувати досвід audiotree, з єдиною поправкою — ведучий залишався за кадром і його питання транслювалися на екран у вигляді тексту.

Хоч на перший погляд і може здатися, що в Україні лайвів багато, але значна їх частина нерегулярна, а то вже й взагалі недіюча. Тож якщо у вас є ресурси і бажання, лупайте сю скалу, бо саме ви можете стати справді першим українським The K! Pit.

На обкладинці — Straytones , фото kirai gigs

Neformat.com.ua ©