Клятий 2020-ий. Висновки та враження від Єгора Фелюста

Єгор Фелюст
Редактор розділу новин, івент-менеджер, рецензент

Працює в редакції Неформату з 2016 року. До карантину основною діяльністю була організація івентів серії Neformat Family Gig, написання рецензій і статей, а з літа 2020-го Єгор став редактором розділу новин. Основні зацікавлення — скрімо, мелодік хардкор та всілякі відгалуження популярного металкору/дезкору/хардкору і т.і.

1. Локдаун та творчість

Ви, певно, часто натикалися на матеріали з негативними або навіть депресивними заголовками щодо перспектив музичного бізнесу. Я попри все вважаю, що, з погляду творчого, це сприятливий період для багатьох артистів. Сумно, що питання фінансового виживання стане для багатьох актуальним, але що ж поробиш — там, де закінчується одне, завжди народжується щось інше.

2. Закриття Монтерей та Бінго

Попри те, що Київ — багатомільйонне місто, у ньому відчувається брак майданчиків середньої місткості — на 500 та 1000 людей. Артистам такого ешелону, після відновлення концертної діяльності банально ніде буде грати музику. Або доведеться робити два шоу в умовному Теплому Ламповому, або одне, але із напівпорожнім залом в Атласі. До того ж із закриттям Бінго, зачинилися й останні двері спогадів про буремні нульові, коли вітчизняна альтернативна сцена була на підйомі.Для когось це всього лише чергова новина, але запевняю, це дуже болючий удар.

Музикантам андеграундним теж ніде грати маленькі концерти на 50–100 людей — вони повинні перебиватися або репетиційками, або непристосованими для живих виступів майданчиками. З огляду на це варто підтримати той же Otel’, який на межі закриття.

3. Топові релізи

Наша сцена цього року видала ну дуже багато ГАРНИХ альбомів з оцінкою 9–10 із 10.Чудовий показник! Не можу оминути релізи трьох гуртів — Льон, Mauser та They Came From Visions.
Якщо ви звернете увагу на топи року, запевняю, про ці гурти ви небагато де почуєте, але їхній матеріал це щось, що перебуває за межею прекрасного. Актуальний за саундом (!) українськомовний (!) хардкор-панк; блек-метал про природу, який перевинаходить саме поняття атмосферного піджанру; та блек-метал, котрий світове кліше щодо гуртів з України нищить вщент.

4. Особисте досягнення — новинна редакція на сайті

Раніше я більше займався івентами Неформату та розділом з анонсами, але цього року зі зрозумілих причин тут активності було небагато, тому мені доручили ведення розділу новин. Це велика відповідальність, котра, однак, приносить насолоду — немає нічого кращого за новий гурт із двома фоловерами, який вартий уваги мільйонів та про котрий ми розповідаємо вам першими.

5. Приєднання до місцевої творчої команди DRUZHBA

Чотири роки я відповідав за всі івенти, створені від імені Неформату. Так чи інакше це був певний сегмент музики — інколи ми експериментували, але завжди поверталися у свою нішу. Отриманий досвід дав змогу дивитися прискіпливіше на те, що відбувається зі сценою в Києві (там усе ок), інших містах (50/50) і рідному Чернігові (так собі) та щось робити для зміни становища або його покращення.
Отож, восени я став частиною творчого об’єднання DRUZHBA. Це чернігівські культурні активісти, котрі з осені 2019-го водночас охоплюють сучасне мистецтво, електронну та гітарну сцени — виставки, імпровізовані бари, сцени, ді-джеїнг до ранку та хардкор-панк. Звучить химерно, але насправді приємно бути частиною "двіжу" в місті, де подібного руху або вкрай мало, або взагалі нема.

 

Усі підбірки редакції про клятий 2020-ий шукайте тут — https://www.neformat.com.ua/rubrika/klyatiy-2020-iy

Neformat.com.ua ©