True Tough: Ми не знали, чи ще будемо створювати нову музику

29 вересня за підтримки лейбла Neformat Family вийшов новий мініальбом київського гурту True Tough — "Invaders Will Die", музика на стику дез-метала та хардкору. У цьому матеріалі розкриваємо всі його подробиці.

True Tough
київський хардкор/метал гурт

Дискографія нараховує кілька синглів і два мініальбоми, у яких команда співає як про особисті почуття, так і про соціальні проблеми. Гурт є активним гравцем локальної сцени, від початку повномасштабного вторгнення відіграв десятки благодійних концертів, у тому числі й на фестивалі Faine Misto 2023. До кінця року True Tough планує від’їздити свій перший тур Україною, а також випустити та презентувати на Dark Stage festival свій третій мініальбом з абсолютно новим, невластивим для гурту звучанням.

Студійна робота

Активна робота над мініальбомом розпочалася в серпні 2022 року на репетиційній базі хлопців — Main Stage, де True Tough вперше писали повністю живі барабани, а гітари та бас знімали мікрофонами з підсилювачів, що було для гурту на той момент новим викликом у рамках запису.

Згідно із задумом музикантів, нові пісні мали бути максимально впізнаваними, але водночас відрізнятися від попередніх синглів "Shellshock" та "No Forgiveness".

"Ми хотіли, щоби пісні "різали по-живому", але мали холодну і, певною мірою, фаталістичну атмосферу", — пояснюють музиканти в пресрелізі.

Також метою гурту було дати простір для самовираження кожному з його учасників, тож важливим був і правильний розподіл акцентів на різних елементах запису. Саме тому в піснях можна почути так багато деталей, які виділяються із загальної картинки, наприклад, гітарне соло, надшвидкий бластбіт чи класичні для True Tough суттєво заповнені вокалом передбрейкдауни.

Реліз також доступний на Spotify, Deezer, Apple Music, Youtube Music

За зведення і мастеринг релізу та створення потрібного саунду відповідав Олексій Сєдін, з яким гурт уже співпрацював на попередніх синглах і який відомий роботою з гуртами White Ward та Hulla.

"Рух у сторону більш металізованого звучання відображає наше зростання як слухачів та музикантів, наше дорослішання та покращення технічності. На релізі можна почути певні референси як у сторону дез-металу, так і в сторону, наприклад, блеку, що є для нас новим. Така еклектика дала нам змогу передати максимально широкий спектр емоцій, почуттів та сенсів", — додають музиканти.

Формат EP

Чимало сучасних виконавців повністю відмовляються від більшого формату релізів та концентруються виключно на синглах, але для учасників True Tough мініальбом є ознакою певного етапу їхнього творчого розвитку.

"Як на мене, це наш перехід до більш усвідомленого й "дорослого" процесу написання музики та позиціонування себе як гурту, — зазначає ударник Денис і додає також наступне: — Новий ЕР втілює наш новий погляд та нове ставлення до написання матеріалу. Ми вкладали всі наші зусилля для потужного звучання, використовували весь набутий досвід за останній час, це був реальний челлендж особисто для нас, як для музикантів — максимально якісне звучання, створене без компромісів".

Його колега, басист Дмитро, додає що для гурту мініальбом "Invaders Will Die" — це новий крок на їхньому музичному шляху й що й надалі команда не дасть слухачам занудьгувати.

Якісні лайви гурту також можна знайти на каналі Rakurs Records

Війна та сенси

Очевидно, реліз, створений у розпал повномасштабної війни, зазнав її впливу на кожному з етапів створення. Почалося все з того, що іще довоєнні демки зазнали низки змін, стали більш насиченими емоціями, знайомими зараз кожному: болем, злістю, ненавистю. Кілька разів переписувався і вокал, адже перша версія запису, на думку гурту, була недостатньо злою та недостатньо "щирою".

"Цей реліз про наше суспільство й кожного з нас, можна сказати, що це наша спроба рефлексії на тему, що стала, на жаль, центровою в житті українців — війні. Тож, і концепт його доволі простий — ми намагались дати відповідь на питання "Якби війна вже була в минулому, як її б описували у віршах?", — зазначають музиканти в пресрелізі.

Тексти пісень вони складали навесні минулого року, тож ті відобразили їхні емоції на той момент — "ми не знали чи побачимо одне одного ще хоч колись, чи будемо створювати нову музику, чи будемо ми взагалі завтра живі". Відтак і тематика пісень фокусується на екзистенційних образах: суспільстві, часі, людях як цивілізації, що повертає слухача до стилістики мініальбому "Panopticon", коли True Tough торкалися в ліриці більше соціальних, аніж особистих питань.

"Найскладніший етап був на початку повномасштабного вторгнення. Дуже сильна паніка, шок і неможливість думати тверезо. Але ми все ж таки взяли себе до рук і почали робити нашу справу. Творчість це також змінило — тепер наша програма україномовна та сенс текстів відображує думки та почуття кожного з нас за останні півтора року", — розповідає ударник гурту Денис.

А на думку басиста Дмитра, саме рішення і далі займатися творчістю стало одним із найбільш непростих викликів для колективу:

"Зараз у наших треках, я гадаю, відображається більшість настроїв суспільства, переживання багатьох людей, тому що всі відчули тою чи іншою мірою на собі наслідки війни, і важливо, щоб люди знали — вони не самотні".

Запис виступу True Tough на фестивалі Faine Misto 2023

Обкладинка

Обкладинку для релізу розробив Кирило Лєсной, добре відомий своїми роботами для української андеграундної сцени. У випадку True Tough це теж не перша співпраця, адже саме Кирило є творцем логотипа гурту, він же працював над мініальбомом "Panopticon" та численним мерчем гурту, а ще створив для киян маскота, якого часто можна бачити на їхніх футболках.

"Коли Кирило послухав альбом, він одразу запропонував переграти архетип, який зустрічається в різноманітних культурах упродовж історії людства, а саме "Людина проти хижака". Змій, що намагається поглинути людину, хоч і більший та, на перший погляд, сильніший, але вже перетворюється на скелет, і людина все ж пронизує його мечем — тут висновок, певні, зрозумілий усім.

Також це наш меседж на тему такого міфологічно-окультного образу як Уроборос. І ми віримо, що меч людяності покарає всепоглинаючого змія і розірве "вічне" коло раз і назавжди", — пояснює гурт у пресрелізі.

tt_2023

Плани

Почути True Tough наживо можна буде зовсім скоро в Києві, 7 жовтня, на сцені клубу Bel Etage, де в рамках Dark Stage festival виступатимуть також Telema, Hell:on та Ignea. Частина зібраних коштів буде перерахована на потреби бригади НГУ АЗОВ. Там же можна буде придбати мерч, який хлопці випустили до нового релізу, а саме диски, футболки та худі. Окрім того, щодо придбання мерчу можна написати особисто музикантам.

Також нещодавно хлопці анонсували і свій перший тур Україною, у який відправляться разом з Mordox, аби зібрати щонайбільше коштів для армії. Опісля сконцентруються над новими релізами. Тур охоплює такі міста й дати:

  • 21.10 — Дніпро, МахноПаб
  • 22.10 — Харків, КазкаБар
  • 28.10 — Рівне, Сталева Гора
  • 29.10 — Луцьк, Майдан
  • 04.11 — Львів, Нижній Зал
  • 05.11 — Івано-Франківськ, Бар Блуд

"Безпека — це найголовніший фактор для кожного з нас, і ми як гурт намагаємось відвідати якнайбільше нових міст, де є безпечні умови для проведення івентів задля моральної підтримки людей та залучення коштів для фінансової допомоги ЗСУ.

Життя отримало нову цінність — справжню цінність, ти вже не витрачаєш стільки часу на очікування майбутнього — адже кожна мить може стати останньою. Саме тому ми робимо те, що ми любимо понад усе на світі — музику. І ми щасливі, що в цей час це слугує засобом як моральної, так і фінансової підтримки", — зазначає Денис.

Дмитро додає, що під час організації туру враховувалися і певні об'єктивні обмеження, адже до деяких українських міст "важко їздити, через ситуацію в країні, аби не наражати на небезпеку велику кількість слухачів, які прийдуть на концерт."

"Гадаю, що концертувати так, як робимо ми та купа інших гуртів зараз — це є нормально, ми всі намагаємось робити добру справу, збираючи з кожного концерту гроші на підтримку армії, також даючи людям можливість хоч на якусь мить відволіктись від постійних думок про війну", — каже музикант.

TT merch

Новий мерч гурту

Сцена

Наостанок ми розпитали Дениса та Дмитра про різні аспекти функціонування їхнього гурту в рамках української метал-сцени, якщо брати її в дуже широкому сенсі.

— Чого потребує сучасний український слухач від хардкор- або метал- виконавця?

Денис: Найголовніше — якісне звучання. І, як на мене, — потужний прокач, адже де, як не в метал і не хардкор музиці давати жару, персоніфікувати всю свою енергію в тексти та інструментал. Ну і враховуючи жанрові архетипи та культуру — важливо викладатись на сцені на всі 200 %

Дмитро: Звісно, якісний саунд і цікавий матеріал. Це має бути щось таке, що допоможе виплеснути емоції, зарядитись енергією і дати волю своєму внутрішньому звіру.

— Ви маєте шанс стати одним із тих гуртів, які закладають основи більш організованої метал-індустрії в Україні. Як гадаєте, що потрібно від усіх потенційних учасників цього нішевого музичного ринку, аби він запрацював в Україні повноцінно?

Денис: Головне — сумлінна праця. Розвиток себе як музиканта, як людини, як творця — тоді й буде якісний та цікавий матеріал. Адже тобі буде що сказати та показати, те, що цікавитиме слухачів.

True Tough, хардкор нової генерації та (не) відомий андеграунд із вокалістом гурту Романом Ткачуком

— Яким уже є чи ще може бути ваш особистий вклад у ці процеси?

Денис: На мою думку, ми вже працюємо над цим — роблячи все, що є в наших силах та вкладаючи 99 % відсотків ресурсів як фінансових, так і духовних. Заохочуючи відвідувати та цікавитись українською сценою загалом. Підтримуючи колег по сцені, роблячи цікаві івенти та взаємно обмінюючись енергією з нашими слухачами.

Ну й також не потрібно забувати про мерч — це друга річ після музики, що може бути якісною репрезентацією гурту, якщо багато сил вкладати в дизайн та якість.

Дмитро: Багато хто, на жаль, не дуже старається просувати свою творчість для більшої аудиторії, залишаючись багато років на одному рівні. Цьому треба приділяти багато часу, уваги, сил та ресурсів, робити якісний матеріал, який буде цікаво слухати, це має бути твоєю основною роботою, а вже потім бариста, айтішник і так далі.

Ми намагаємось створювати щось нове, брати участь або робити свої різні івенти, робити мерч, щоб у тебе питали: "А що це за банда?". Але це лише мала частинка від вкладу багатьох гуртів важкої сцени України. Тому підтримуйте гурти, щоб у них була мотивація робити якісний матеріал, бо без цієї підтримки гуртам самим може стати просто нецікаво щось робити, і на цьому історія багатьох бендів, на жаль, закінчується.

True Tough у соцмережах та на стримігах — https://linktr.ee/true_tough

Neformat.com.ua ©