Знайомство з лейблом Khatacomb: 4 знакові релізи

Цією публікацією ми розпочинаємо рубрику, присвячену українським DIY-лейблам. Таким чином хочемо надати лейблам майданчик, де вони зможуть презентувати себе, в цілому, та фахово описати кілька своїх найкращих релізів. Почнемо з нашого улюбленого видання-лейблу Khatacomb, що міцно асоціюється з дарк-фолком, хоча коло інтересів у ресурсу значно ширше. 

Що таке Khatacomb

Це передусім вебзін, присвячений андеграундній музиці та культурі: ми оглядаємо маловідомі музичні релізи, а також пишемо про інші сфери своїх зацікавлень ― літературу, кіно тощо. Наші зацікавлення можна загалом окреслити підназвою однієї з наших компіляцій ― містика, магія, міфологія. Музично ми спеціалізуємося на постіндустріальній сцені, дарк-фолку та частково фолку, ідейно ― на мистецтві ХХ століття, контркультурі та західній магічній традиції.

Дискографія

Дотичний до зіна нетлейбл із 2017 року випустив чотири безкоштовні компіляції за участі друзів та колег за сценою. Ми не планували від початку створення повноцінного лейбла ― з розкруткою, рекламою чи фізрелізами, просто тоді з’явилася ідея дарк-фолкової компіляції за зразком збірки "Полин квітне" 2005 року. Мета була зробити такий собі огляд української сцени, зафіксувати творчість проєктів, які мали дуже маленьку авдиторію або ж і взагалі не планували виставляти ці треки більш-менш публічно. Формат слухачам сподобався, і ми зібрали ще дві компіляції ширшого жанрового спектра, а також один електронний триб’ют Філіпу Діку.

Плейлист українського горору від Khatacomb

Плани

Якщо творчі плани реалізовуватимуться як задумано, цього року має назбиратися певна кількість некомпіляційних, лонгплейних релізів від пов’язаних із зіном проєктів, яким потрібен буде майданчик для розповсюдження. Тому ми розглядаємо можливість розширення на інші платформи, окрім Bandcamp ― відповідно, трохи наблизитися до лейблу у класичнішому значенні.

Детальніше про релізи:

Ноктурналія — Збірка українського дарк-фолку (2017)

Не секрет, що попри деяку популярність серед слухачів та органічність для української культури, дарк-фолк не надто прижився на наших теренах ані в класичному вигляді, ані в поєднанні із внутрішніми жанрами. Компіляція "Полин квітне" свого часу зібрала під одним дахом артистів дуже різного жанрового спрямування; дещо з цього зараз слухається важко, надто зважаючи на якість запису, але ми все одно маємо історичний прецедент. "Ноктурналія" мала на меті зафіксувати для історії актуальний стан сцени, і ми раді, що одних наших друзів вмовили на експерименти, інших спонукали продовжувати власний творчий шлях. У результаті маємо дванадцять треків від шести проєктів, частина з яких уже не буде працювати саме в цьому жанрі. І хоча збірка загалом не зобов’язує український дарк-фолк до бурхливого подальшого розвитку, вона показує, що, за бажання, андеграундна сцена здатна до самоорганізації, а це і є одна з головних цілей проєкту Khatacomb.

 

Ліміналія — Містика, Магія, Міфологія (2017)

Найбільша наша компіляція: 20 композицій від 10 проєктів і майже півтори години хронометражу. Назва, як уже говорилося, окреслює наші загальні тематичні зацікавлення, жанрове ж наповнення коливається між фолком/дарк-фолком та електронікою. Частина треків бралася з уже наявних релізів, частина готувалася спеціально для компіляції, і можна абсолютно точно говорити про те, що тут знайдеться музика на будь-який смак.

 

Вакханалія — Збірка химерної музики (2018)

Ця компіляція створювалася за зразком збірки "The Elephant Table Album (A Compilation Of Difficult Music)" 1983 року, в якій відмітилися багато культових постіндустріальних артистів ― Coil, Portion Control, Chris And Cosey, Nurse With Wound, Muslimgauze, SPK та інші. Ми хотіли зібрати власну колекцію химерної музики, запросивши музикантів, що працюють поза межами традиційних жанрів ― вийшло справді незвично, різноманітно та цікаво. Для участі у "Вакханалії" ми також вперше запросили зарубіжних виконавців ― це Bain Wolfkind (Австралія), David E. Williams (США) та Drwiwy (Білорусь).

 

Metempsychosis — Збірка-присвята Філіпу К. Діку

Колективний музичний триб’ют Філіпу Діку, одному з улюблених письменників нашої редакції, приурочений до виходу першого тому короткої прози автора українською. Участь, окрім українських проєктів, брали Tineidae (Україна-Польща) та Lucidstatic (США). Надалі ми плануємо продовжити практику таких "літературних присвят", якщо зможемо акумулювати достатню кількість учасників.

 

Khatacomb у мережі: 

http://khatacomb.com/
https://khatacomb.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/khatacomb/
https://www.youtube.com/channel/UC_oSQQYZxFzYpPZoTuowfkw

Дисклеймер: Ми раді новим музичним знайомствам та інколи робимо на сайті огляди на релізи, які нам надсилають, однак під час добору музикантів для компіляцій чи інших форм творчої співпраці керуємося виключно власним перебірливим смаком та відповідністю тематиці вебзіна. На жаль, ми повноцінно не монетизуємо проєкт, отже, допомагаємо суто волонтерським чином і переважно цікавим ультраандеграундним проєктам, авдиторія яких ще менша за нашу. Якщо ви хочете запропонувати нам свою музику для ознайомлення, будь ласка, перевірте, чи цікава вам тематика нашого проєкту загалом: так нам буде значно легше порозумітися.

 

Більше матеріалів про лейбли буде тут — https://www.neformat.com.ua/rubrika/znayomstvo-z-leyblom

Neformat.com.ua ©