Sekunda kota — 64:80 (2020)

На початку року досить неочікувано та непомітно харківський гурт Sekunda kota розродився дебютним повноформатним альбомом із загадковою назвою "64:80" та вайбом початку 90-х. Спробуємо переконати вас його послухати.

Що робити, коли історія повторюється і ти раптом потрапляєш в один потік з тим, що грав протягом усього свого творчого шляху? Був ти собі немодним, але ось за останні п'ять років у світі змінилася чергова культурна парадигма, і гоп — ти на хвилі. От тільки чи потрібно це тобі, або ти граєш просто у своє задоволення?

Ось такі відчуття виникають після прослуховування харківського гурту Sekunda kota. Наче все на місці та складається чудово, тільки про колектив знає вузьке коло обраних. Усі поціновувачі — відчайдухи з інтелектуального прошарку і помістяться в одному невеликому приміщенні. Одного разу, мабуть, Sekunda kota у таке влізли та відіграли онлайн-концерт на харківській On-Air Studio. Цей виступ став прелюдією до виходу альбому "64:80".

Загадкова не лише назва, Далі — суцільні загадки й сюрреалізм. Під альбомом гурту написана історія, наповнена символізмом, зрозумілим тільки самим учасникам. З описаного там пересічному читачеві стає зрозуміло, звідки взялося словосполучення "секунда кота". Ще колектив пропонує іноді пити воду та молоко, по суті зі зрозумілого від них самих поки все.

З відомого — колектив зібрали Паша, Ілля та Діма — так звати музикантів. Вони більше відомі за своїми попередніми проєктами. Так Дмитро Зінченко грає в Оркестрі Че і Stoned Jesus, Павло Мезенцев та Ілля Бородатов — основні учасники Гуп та Дзиґа. Гурт не веде активно соцмережі, є тільки викладений альбом на bandcamp. При цьому вони не приховують своїх імен і ні від кого не ховаються. Швидше за все, саме така позиція у трійці.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю Sekunda Kota нашому виданню

Пісні на релізі абсолютно різноманітні... За тривалістю та настроєм. Можна наштовхнутися на твір тривалістю 8 хвилин 47 секунд – "ірландська журба", а можна послухати трихвилинний "нбк". Розміри у банди теж, до речі, не страждають від одноманітності. У підсумку виходить дуже цікава альтернатива, і все це українською мовою.

Якщо наближатися до якихось характеристик, то у команди явно саунд 1990-х, як і вся музика по стилю. Однак, все звучання причесано під 2020. Це наче дати послухати зіркам МТВ того періоду переведений альбом з постмастерингом зразка сьогодення. Так, і додати туди математики. Втім, добротна частина музикантів тієї епохи не страждали від невміння грати розумні та смачні речі. Те саме твердження можна застосувати й до Sekunda kota. Якби зараз були ще живі й актуальні збірники з перспективними молодими гуртами з незвичним підходом до творчості, то у цього тріо були б усі шанси відразу опинитися на такій касеті.

А ще в їхній музиці багато романтики. Причому, в текстах присутній гумор, той же "морячок", "укрзалізниця" або "василь бриль". Але нотки піднесеного, чогось повітряного і наближеного до зірок також є. Всі назви пісень написані з маленької літери, навіть власні імена. Рівняють вони всіх під одну гребінку чи просто shift не натискають, також поки лишається загадкою.

Одним з ключових слів під альбомом є experimental. Чогось відчайдушного і костоломного ви у "64:80" не почуєте. Але випустити такий реліз зараз — це явно експеримент, а може, навіть, виклик, адже потреба в музикантах, які добре грають наживо, зараз вкрай низька.

Sekunda Kota у соцмережах:

1. дисонанси
2. нбк