Mr. Hypno & His Lo-Fi — Insomnia (2019)

Думаю, що Геру Луідзе і його The Hypnotunez бачили та чули всі в інтернетах, або в телевізорі. Якщо, звичайно, його хтось ще дивиться. А ось послухати у цього талановитого контрабасиста є що і крім його свінгкорової команди.

Ще у 2017 році фронтмен вінницького сайко- рокабілі започаткував свій сайд-проєкт під назвою Mr. Hypno & His Lo-Fi й закрутилося. Нечисть всяка закрутилася в танцях і чортики з табакерок зі склянками повилазили. І віяло ще від цієї всієї справи спекою і запахом боліт. У другому релізі виконавець вирішив не відходити від вже сформованої концепції. Альбом називається "Insomnia" і несе виснажливу духоту з комарами, річкою з колісними пароплавами та монотонними барабанами в очікуванні урагану.

На альбомі слухач зустрінеться з такими явищами, як колискова з Твін Пікса "This Is The Water, And This Is The Well", пісня про шльондру "Whore" і навіть трек з втраченого альбому "Fan Of Poe". Весь саунд і манера подачі витримані у кращих традиціях dark-country і гри на перкусійних каструлях з банджо.

З бісівщиною, в принципі, все зрозуміло. Але є ще один цікавий факт про альбом. На bandcamp місцем народження гурту стоїть місто Таскалуса, що в Алабамі. По духу це точно ментальна батьківщина проєкту. Біля цього міста тече річка Чорного воїна. Так вона називається зі стародавніх часів, коли у цій місцевості жили два племені індіанців — чокто і коасаті. Перше плем'я стало одним з тих, хто швидко перейняв європейський спосіб життя, а другому завдали серйозної шкоди — їх змушували переселятися з рідних земель. Напевно, в обох корінних народностей Америки були свої шамани та таїнства. Музика Mr. Hypno & His Lo-Fi по духу сильно тяжіє у цей бік. Відчуття дивні та незвичайні, але дуже зачаровують.

Добре, що Гера Луідзе вирішив зробити таку музику своїм окремим проєктом. У формат винайденого ним свінгкору вона, явно, не вписується, а ось як сольна творчість — цілком! У цього темного репертуару є дві очевидні відсилки — одна до Тома Вейтса, а друга до гурту 16 horsepower та його вокаліста Девіда Юджина Едвардса. Після згадки першого виконавця стає зрозуміло, звідки взялися дивна перкусія замість барабанів і хрипкий голос. А другий — це і є та сама чортівня. Свого часу вокаліст однієї з найперших темних кантрі-команд був священником. Але! За бісівщину у творчості та текстах був підданий анафемі з усіма наслідками, що випливають.
Обох виконавців об'єднує пристрасть до соціального дна. На ньому, власне, і відбуваються події всіх їхніх пісень.

Mr. Hypno & His Lo-Fi там теж поруч проходив і вирішив трохи затриматися. І ось, коли сон не з’являється на березі річки Чорного воїна, то може почати підглючувати. І справа може дійти до того, що хтось з хрипким голосом і банджо за спиною покладе руку на плече і попросить налити. Про такі події в житті й розповідає це лоуфайне бугі, блюз і похмуре кабаре. І хто його знає, як це все працює. Бо подібна музика може привести саме у той красивий вігвам, про який так любив розповідати Девід Лінч у своєму стрьомному серіалі. А там вже наслідки можуть бути якими завгодно. Можливо, "Insomnia"  це квиток в один кінець.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Mr. Hypno & His Lo-Fi у соцмережах:

https://vk.com/mr.hypno_and_his_lo_fi
https://mrhypno.bandcamp.com
https://soundcloud.com/the_hypnotunez
https://www.facebook.com/mrhypnoandhislofi

Neformat.com.ua ©

1. Insomnia
2. Feel It
3. Whore
4. Don't Speak To Me Of Love
5. This Is The Water, And This Is The Well (Twin Peaks Lullaby)
6. Ghoul Doll
7. Hijo De Puta
8. Old & Ugly
9. Fan Of Poe ( live from the Lost Album)
10. Whore (live)

15.08.2019
15 серпня 2019