Monumental — Purification (2020)

Що буде, якщо зберуться шість чоловіків та увімкнуть натуральну дурку, при цьому вміючи грати на музичних інструментах? Трапиться така штука, як The Monumental Orchestra, або проста The Monumental.

Їхній колектив це: Brainfucker, який кричить та волає, Esus Corpse, який співає та грає на клавішних, Purification, який співає та грає на басу, Stylish Maniac, який співає, Mad Doc, який грає на гітарі та співає, Disciple Of Plague, який гітарист, та Anonimus — відповідальний за барабани. Взагалі-то там майже всі співають. Музики у своєму першому релізі розклали всі вокальні партії на чотири голоси. Протягом всього альбому "Purification" їм є про що розповісти всіма доступними тембрами.

Вийшла така собі п’єса в один акт. А в цілому — LP складається з основного треку, який так і називається — "Purification". Той, хто проживе всю мат-джаз-метал-оперу й залишиться у здоровому глузді, зможе ще послухати додатково трек "Hui Skatapawa" на 02:48. Це окремий сингл, що є шматком великого треку. Проста, лідер гурту каже, що без таких шматків, 50-хвилинну пісню взагалі-то важко буде просунути.

До свого витвору митці підійшли з серйозними виразами облич, вишуканим саундом, майстерною грою та коханням до "Naked City" Джона Зорна та "Mr. Bungle" Майка Паттона. Ще в трекоальбомі є дещо від Dream Theater та взагалі спортивного й не дуже прог металу. Один з головних у проєкті, Дмитро Павловський, є лідером прог-метал гуртів Majesty Of Revival та DP's Powersquad. А це свідчить про нормальний такий досвід у дивних розмірах та виворотах. Крім того, у митця є власна студія Beast Sound, де вони й писали "Purification". Решта музикантів — це учасники heavy metal гурту Toni Lucifer

Секстет ще в кінці березня анонсував вихід релізу та випустив кліп на чотири хвилини, в якому показав малесеньку частину свого опусу. Музиканти кажуть, що присвятили свій "Purification" висміюванню всіх гріхів людства, а сингл "Hui Skatapawa" - невірному розумінню та використовуванню фемінізму.

У цілому, у музичному оповіданні окрім прогу можна зустріти дезню, хіп-хап, джаз, фанк, дум, братів Маріо та багато іншого. Музиканти заморочилися та розписали голоси у довгій дії по ролях на 15 сторінок. Вірші вони створили англійською, німецькою, українською та російськими матюками. Сподіваюсь, що повний текст буде у буклеті до альбому. Також, у тексті йдуть пояснення деяких звукових дій. Ефект присутності гарантовано.

Місцями це все нагадує рок-оперу, але смішно, бо пафосно та урочисто. Коли вмикаєш оцей весь процес, то по-любому дослуховуєш до кінця, бо цікаво ж, чим воно все закінчиться. Навіть більше — куди ще далі поверне митців. У фонотеці декого з них, можливо, ще пробігали Carnival In Coal, 6:33 & Arno Strobl, Paul Catten, Strapping Young Lad, PENSEES NOCTURNES, Etienne Pelosoff та Le Scrawl.

Але все одно, навіть, якщо вони опиралися на оце все — їх цікаво слухати через концепт та взагалі бездаховий коктейль, що не залишає шансів не накидатися під час та після його прослуховування.

Monumental у соцмережах:

1. Purification