Khors — Де Слово Набуває Вічності (2020)

На сьогодні харківський гурт Khors не потребує якогось особливого представлення, оскільки він добре знаний як в Україні, так і за її межами. Попри пандемію коронавірусу, нещодавно музикантам вдалося випустити новий довгоочікуваний альбом "Де Слово Набуває Вічності".

Скажу відразу, що цей альбом присвячений трагічній сторінці нашої історії, відомій як "Розстріляне Відродження", а оскільки ця тематика надпотужно мене цікавить, маю що про нього розповісти. Розпочну з кінця.

Раніше центральним образом альбомів Khors була природна емоційна меланхолія, помножена на язичницький світогляд. Зараз на "Де Слово Набуває Вічності" вирізняється глибина розуміння історії власного народу. Символьна система, закладена в ліриці на цьому альбомі, вражає: Майк Йогансен, Олекса Слісаренко, Валер’ян Поліщук, Михайль Семенко, Євген Плужник, Микола Хвильовий, Іван Багряний, Юліян Шпол тощо. І це не просто імена та прізвища якихось там літераторів, а це вже, на мою думку, сталі українські архетипи (первообрази) боротьби за власну національну ідентичність та відродження, супроти радянської окупаційної влади. Варто підкреслити, що у використаній ліриці Khors ніби й немає прямих посилань до того, що відбувалося, але безумство жахів репресій витає в повітрі та просочується в музику. Сьогодні українська ідентичність переживає не найкращі часи, тому використаний гуртом Khors меседж у сучасних умовах є досить актуальним.

До речі, за два роки до цього релізу, Drudkh на "Їм часто сниться капіж" використали аналогічний прийом із включенням до своїх пісень лірики поетів епохи "Розстріляного Відродження", але не про Drudkh сьогодні мова.

Музична складова нового альбому Khors багато в чому є переосмисленням попереднього досвіду музикантів. Потужні гітарні рифи то жорсткі, то доволі протяжні, зрідка поєднуються з клавішними партіями та з легким акустичним звучанням, але в загальному доповнюють тривожну атмосферу композицій. Цьому також сприяє періодична зміна ритму й настрою залежно від тематики пісень. У принципі, усе в рамках заданої концепції альбому. Голос Jurgis-а на "Де Слово Набуває Вічності" звучить практично без змін: як і на попередніх альбомах, він виставлений трохи на задньому плані, але такий же глибокий і пронизливий. У "Море моєї душі", як на мене, у найбільш топовій композиції на цьому альбомі, Jurgis переходить навіть на чистий вокал.

 

Проте, місцями мене все ж таки не покидало відчуття вторинності матеріалу, а музична складова у відриві від усього іншого особливо не вражає, хоч і за таких умов музиканти значно краще домоглися цілісності альбому, ніж, скажімо, на попередніх релізах.

За вісім днів до виходу "Де Слово Набуває Вічності" Khors випустили кліп на пісню "Під Гострим Часу Лезом", що ввійшла в цей альбом. То от, на мою думку, цей мініфільм за безпосередньої участі Владислава Munruthel-а (Munruthel, ex-Nokturnal Mortum) є досить показовим, у хорошому сенсі, хто такі Khors зараз і яку музику вони грають. Хтось написав у коментарях до кліпу: "З перших кадрів чомусь одразу пішла асоціація з ОУНівським підпіллям. Дуже красива картинка й чудовий посил". Абсолютно погоджуюсь. Полум’яне слово, що пробивається крізь часи та втілюється в його найекстремальніших музичних формах. У мене все.

"Де Слово Набуває Вічності" — проникливий альбом, з грифом "для вдумливого прослуховування", що б'є прямо в голову, якщо серйозно розібратися в закладеній тематиці та його концептуальності. Якщо вникати в музику відособлено від лірики чи просто слухати альбом частинами, то може здатися, що він не такий яскравий, тому моя порада, слухайте всі концептуальні альбоми на цьому світі повністю й розбирайтеся, що до чого.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Khors — харківський блек-метал гурт створений у 2004 році. Наразі є одними із лідерів напрямку в Україні. Дискографія нараховує сім повноформатних альбомів, мініальбом, декілька синглів та лайв-альбомів, компіляцію. Співпрацює із київський лейблом Ashen Dominion.

Нагадуємо, наприкінці 2018 року Khors презентували мініальбом "За межами тваринного", ознайомитися з рецензією на котрий ви можете за посиланням. Також на сайті є рецензія на передостанній LP Khors "І ніч схиляється до наших лиць".

Khors у соцмережах:

https://khors1.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Khorsband

Neformat.com.ua ©

1. Голод / Starvation
2. Щастям Забуті / Blissforsaken
3. Кришталі Осінні / Crystals of the Fall
4. Море Моєї Душі / The Sea of My Soul
5. Почне Життя Своє Минуле Жати / And Life Shall Harvest One's Past
6. По Драбині На Спис / Up the Ladder To a Lance
7. Туман / The Mist
8. Під Гострим Часу Лезом / Beneath the Keen Edge of Time

15.09.2020
15 вересня 2020