Grandma's Rabbit або рівненські дебюти (2020)

У листопаді два рівненські колективи, які мають дрібку спільної історії, випустили кожен по дебютному мініальбому. Якими ж вони вийшли?

Нехай пробачать мені Rabbit Leader та Grandma’pick, але говорити про них окремо, особливо враховуючи історію учасників, буде трохи нуднувато, ми ж полюбляємо драми, авжеж? Проте в особисті конфлікти між музикантами заглиблюватися не будемо, сьогодні поговоримо суто про музику, наскільки це можливо.

Та все ж, чому цікаво говорити про гурти в рамках одного матеріалу? Якщо коротко переказати біографію обох колективів, то все почалося з Grandma’pick у 2019 році. Музиканти встигли записати в першому складі з першою вокалісткою Олександрою Кремінською два сингли — "Hurricane" і "Tremor". Згодом, однак, серед учасників виникли непорозуміння, й Олександра покинула гурт. Що стало зі спільно накопиченим матеріалом, про який музиканти розповідали в інтерв’ю, достеменно невідомо. Опісля Grandma’pick взяли на вокал Тетяну Батейко і вже з нею в лютому цього року презентували лайв-версію пісні "One by One". Олександра Кремінська ж, своєю чергою, стала вокалісткою іншого рівненського гурту Rabbit Leader, який дебютував із кліпом на "Drowning In Your Insincerity" трохи пізніше — у квітні 2020-го.

Дебютні мініальбоми Rabbit Leader та Grandma’pick вийшли в листопаді з різницею в кілька днів. Найперше, передаємо палкий привіт обидвом колективам за брак промо-кампанії та "партизанський маркетинг". Адже однієї обкладинки у ФБ із примарним "новий реліз ХХ.ХХ" (що може означати як альбом, так і новий трек або відео), чи новини про попереднє замовлення релізу на бендкемпі (з подальшою зміною дати на трохи раніший термін) недостатньо — ну не можна так просувати свої релізи у 2020 році, серйозно.

Хоча варто похвалити Rabbit Leader — кількість кліпів та відео приємно дивує, усім би таку активність у цьому аспекті. Але в їхньому випадку складнощі зі стримінгами вилилися в те, що гурт спонтанно випустив свій реліз, коли "все вже готово", а лейбл, зі свого боку, виставив дату трохи іншу, чим дещо заплутав слухачів. З іншого боку, на момент виходу релізу вже 4 треки, так чи інакше, були випущені у світ — то кліп, то лірик-відео, і лише один із них слухачі не чули раніше.

Утім, перейдімо до безпосередньо аналізу почутого на обох EP.

Rabbit Leader — The Good The Bad The Ugly All In One EP (Venona Records)
Дата релізу: 17/11/2020

Rabbit Leader — рівненський гурт, створений трьома друзями. Це Сергій Мирончук та його сестра Олександра Кремінська, а також Дмитро Хитрий. До цього учасники грали разом у багатьох проєктах, а потім вирішили зробити щось спільне та записати EP. На стадії роботи над ним до колективу приєднався бас-гітарист Артур Черчик. На рахунку команди чимало кліпів та дебютний мініальбом.

Перше, на що звертаєш увагу під час прослуховування "The Good The Bad The Ugly All In One" від Rabbit Leader — це зазначені інфлюєнси Every Time I Die та Beyonce. Ну, або не інфлюєнси. Учасники просто кажуть, що їм подобається музика цих виконавців, бо якщо ще мінімальний вплив Бійонсі тут можна почути, то от з ETID буде набагато складніше — є схожі рифи, але динаміки та фірмового southern матеріалу дуже сильно не вистачає, І якщо в американців воно чудово працює в такій комбінації, то тут ці ідеї в гітарних партіях не роблять своєї справи.

З таким описом дійсно очікуєш від гурту, як мінімум, чогось цікавого (в рамках України), але тут місцями занадто повільна музика (особливо для такого орієнтиру, як Every Time I Die) і вона починає втомлювати після другого чи третього прослуховування. Хотілося б більшої швидкості в треках, бо, якщо перша композиція "Dancing on the Ball of Indifference" ще хоч якось тримає ритм та темп, то вже наступні повільно гойдаються від дивних експериментів із начиткою до повільних чи стрибаючих у настрої та емоційних треків, які йдуть один за одним. А завершують реліз дві досить схожі за стилістикою пісні, які на фоні попередніх дивно сприймаються й не роблять того ефекту, який би мав бути — що "Rising in the House of Despair", що "Wandering in the Fields of Wonders" могли б спокійно ставити крапку на EP.

З іншого боку, більшу частину матеріалу витягує на собі вокалістка Олександра Кремінська, адже її вокал місцями приємно дивує та стає візитівкою гурту. Таке враження, що вона весь час каже: "от і так можу, і так, і зачитати, і в цій історії передати необхідний настрій, і навіть покричати". Проте з екстремальним вокалом тут не все так добре — над розщепленням потрібно ще добряче попрацювати, особливо це помітно в місцях, де його багато в певних шматках або партія затягнута на кілька секунд. Ну й щодо затягнутості — такі довгі назви пісень/релізів відкидають у той самий 2007 рік, коли myspace-металкор панував на сцені і трек/гурт не можна було записувати, якщо в його заголовку було менше як 5 слів.

У результаті, у Rabbit Leader вийшов досить приємний реліз, який помітно будується навколо Олександри та її вокальних досягнень. Але, з іншого боку, не покидає відчуття, що музиканти грати вміють, і це відчувається, але писати хороші пісні ще не навчились. Інакше як пояснити такі довжелезні тексти, особливо з огляду на те, що для українського ринку вони здебільшого будуть зрозумілі лише після відкриття вкладки "lyrics" на бендкемпі — для кого і для чого це робиться? Круто, коли є що сказати та хочеться розповідати ці історії через музику, але треба робити це більш лаконічно, або хоча б зрозумілою більшості мовою. Оскільки у випадку з Rabbit Leader вокал і лірична складова трохи відходять на інший план, складні та довгі тексти англійською, за всіх талантів і можливостей, не працюють так, як мали б.

Grandma’pick — Never Be Without Friends EP
Дата релізу: 20/11/2020

Grandma’pick — українсько-німецький альтрок гурт, що був створений у 2019 році. Дискографія нараховує один мініальбом та два сингли. Актуальний склад:Таня Батейко — вокал; Артем Куралов — гітара; Діма Драм — ударні та Саша Матвєєв — бас-гітара.

З іншого боку, маємо Grandma’pick, які одразу з кліпом і випустили свій реліз. Враховуючи, що їхній попередній матеріал (ще за участі Олександри з Rabbit Leader) можна було охарактеризувати як вітчизняний Marmozets, то досить різка зміна звучання й напряму творчості трохи дивує. Але перший подив змінюється дуже приємним враженням — легше і простіше не означає гірше. Тепер уже прослідковується не бажання бути як британський гурт, а більш прямолінійний і мелодійний альтернативний рок у дусі кращих представників епохи MTV.

І тут помітно, що повна відмова від екстремального вокалу пішла на краще — якщо в перших треках у дискографії Grandma’pick його було зовсім мало і він так не різав вуха, як це буває на релізі Rabbit Leader, то тут дещо скромніший вокальний потенціал нової співачки Тетяни Батейко використовується на повну й абсолютно доречно. Навіть у кліпі на пісню "EX" дівчина дуже розкуто себе поводить і вся її харизма яскраво накладається на трек, що відкриває альбом.

От із чим музиканти перестарались, так це зі шматками в треках, де гітара відходить на задній фон, а вперед виступає ритм-секція — такий прийом один раз на 5 пісень був би прикольним, але повтори його ледь не в кожному з них відчутно втомлюють слухача й не надають бажаного різноманіття в актив релізу. Хочеться трохи більше гітари й акценту на ній, хоча, з іншого боку, така робота барабанщика потребує уваги й у такому випадку акцент зміщений у правильну сторону.

А проте, простота та прямолінійність Grandma’pick вкупі працює як повноцінний продукт, у якому хочеться виправити хіба якісь мінімальні моменти, на відміну від Rabbit Leader, де відчутно більше проблем із матеріалом.

У будь-якому випадку, попри всі драми та конфлікти, добре, що ми маємо наразі два нові повноцінні проєкти — як слухачі ми від цього тільки виграємо, а потенціал в обидвох гуртів є чималий, тому щиро сподіваюсь, що в майбутньому вони випускатимуть релізи, якщо не так синхронно, то хоча б порівняно часто. Ну і, звичайно, хотілося б побачити що тих, що інших на сцені, але хтозна-коли це буде можливо за наших із вами реалій.

Rabbit Leader у соцмережах:

Grandma’pick у соцмережах:

1. EX