10 знакових гуртів в українському дезкорі

Deathcore музика й жанр, у цілому, в світовому розумінні — досить цікаве явище. Якщо спершу творчість подібного напрямку позиціювала себе як певний протест проти звичайного та обридлого металу, то з часом команди еволюціонували та стали все частіше підключатися до аудиторії любителів саме класичної важкої музики. Власне, проти чого боролись, до того й примкнули. Фактично більшість гуртів існувала не так вже й довго — якщо успішні колективи в багатій Америці розпадались один за одним банально з тої причини, що така музика несподівано стала нікому не потрібна, то що казати про Україну та пострадянський простір.

Мода і затребуваність серед фанатів myspace-ери закінчилась, не встигнувши початись. Багато хто грамотно еволюціонував і розвинув свій проєкт у щось цікавіше і не таке вузьколобе, як це спочатку звучало на записах. А проте, навіть в Україні знайшлось декілька дійсно гідних команд, хоча, з іншого боку, зібрати десятку цікавих гуртів виявилось не так вже й просто — більшість проєктів по країні розпадались раніше, ніж змогли чого-небудь досягнути.

Rise of Cadia

Ужгородський колектив був заснований у 2007 році вокалістом Олександром та гітаристом Дімою (Gaz-66 Intrusion, Vulvulator, Battle Axe Culture та ін.). Згодом, останній покинув гурт, а в Rise of Cadia прийшли близнюки Мар’ян та Ігор (зараз грають у Siberian Sun), а також Женя "Степлер". У цьому складі був записаний ЕР "The City of Plague", але реліз так і не відбувся. Матеріал на той час порівнювався з Despised Icon, Whitechapel та Emmure. На початку 2009-го гурт покинули близнюки, а заміна була знайдена лише ближче до зими. В оновленому складі був записаний та випущений дебютний ЕР "Contribution to Disorder" (2011) з зовсім іншим звучанням та матеріалом — музика стала схожою на The Acacia Strain, xAFBx, Recon. На жаль, через кілька місяців після релізу гурт припинив свою діяльність.

 

 

X-Box Murder

Гурт із Харкова, столиці блек-металу, не міг не увібрати всі ці темні та похмурі нотки головного жанру свого міста. Зібравшись у 2006 році, досить швидко хлопці накопичили матеріал для дебютного демо-запису, а після цього довгий час йшли до повноцінного і якісного запису. Лише у 2011 році вийшов їх наступний сингл "Внутренний голос", на якому гурт все більше відходить від deathcore музики та набуває більш металізованого звучання. У 2012 виходить однойменний ЕР, який отримав велику кількість позитивних відгуків. Ще через два роки виходить новий міні-альбом і після декількох виступів гурт припиняє своє існування. Враховуючи останній матеріал, потенціал гурту був неймовірно високим, але його так і не вдалося реалізувати. Наполегливо рекомендую до ознайомлення, якщо хтось пропустив!

 

 

Crucify Me Gently

Ще одна ужгородська команда почала свій творчий шлях вже на спаді deathcore-сцени в країні. Спочатку гурт більше схилявся до повільного дезкору з потужними закачами та похмурим звучанням — такий був загальний настрій усієї творчості хлопців. При цьому активно використовувався тег "sad aggressive" (привіт останньому ЕР гурту ТОЛ!), роблячи акцент на потужному емоційному посилі, замішуючи його з агресивністю дезкору та трагічністю дум-металу. Після виходу дебютного ЕР "Eternal Torments" (2013) гурт трохи змінив вектор розвитку і додав більше блек-метал складової до своєї творчості. Наступний запис вже виявився більш дорослим, професійним та впевненим — монолітний blackened death вражає своїм натиском та агресією, а від атмосфери на релізі з'являються мурашки на шкірі. Зараз гурт працює над новим матеріалом для майбутнього альбому.

 

 

Execute My Liberty

Execute My Liberty були засновані у місті Севастополь у квітні 2010 року і вже за кілька місяців змогли записати дебютний ЕР "The Cursed Way". Одразу ж після цього гурт почав активно виступати по території Криму і лише заміна гітариста дещо призупинила часті концерти. Через певний час виходить ще пара синглів і колектив заморожує діяльність. У 2015 році Execute My Liberty знову оживають і випускають новий сингл "Hekate", щоб після цього знову оголосити про затишшя.

 

Шелест Запахов

Ветерани столичного дезкору довгий час йшли до свого повноцінного релізу. Заснований у 2008 році колектив майже одразу випускає дебютний демо-запис і закріплює за собою титул одного з кращих deathcore-гуртів у країні. Активно виступаючи як на київських майданчиках, так і по всій Україні, гурт підходить до релізу наступного синглу у 2010 році. Потім почалась робота над повноформатним альбомом, матеріал на якому еволюціонував і відійшов від традиційного дезкору в бік mdm, post-metal та black metal. Це і відображалося на LP 2013 року під назвою "Экспедиция в преисподнюю". Варто зазначити, гурт випускав альбом поступово — кожен тиждень виходив один трек і лише через два місяці слухачі змогли ознайомитись з релізом від А до Я. Приблизно у 2015 році Шелест Запахов припиняють своє існування, а музиканти розбігаються по нових проєктах.

 

Dysphoria

Ми вже говорили про Dysphoria у рамках 10 знакових гуртів у вітчизняному маткорі, але не згадати їх ще раз, вже у рамках deathcore списку, було б злочином. Заснований як сайд-проєкт і навіть жарт, гурт Dysphoria тримає за собою титул ледь не кращого вітчизняного гурту в жанрі на цей момент. На жаль, активних виступів стало відчутно менше у зв'язку з прив'яданням сцени та відтоком інтересу аудиторії до жанру як такого. Сподіваюсь, що наступний запис, робота над яким активно ведеться, дасть новий поштовх і заряд для розвитку команди.

 

Miss Ukraine Was Murdered

Гурт Miss Ukraine Was Murdered з маленького міста Коломия в Івано-Франківській області був заснований у 2008 році. Учасники до цього грали у двох інших колективах, але через постійні зміни складів і переходів туди-сюди було прийнято рішення зібрати одну команду і робити все серйозно. У тому ж 2008 році записується демо-пісня, а вже в наступному році гурт випускає дебютний ЕР "My Revenge". Якість запису залишала бажати кращого, але матеріал на міні-альбомі був досить цікавим як для того часу. Що примітно, учасники були дуже молодими, а найдорослішому на момент першого концерту було усього 18 років. Після декількох виступів в Івано-Франківську з іменитими гуртами жанру MUWM припинив своє існування.

 

I Curse The Day

Сімферопольський deathcore-колектив I Curse The Day остаточно сформувався на стику 2008 і 2009 років. Зібравши повноцінний склад, гурт почав активно писати матеріал і готуватися до випуску дебютного запису. Випустивши спочатку два сингли, I Curse The Day згодом записують і повноформатний альбом "The Doomsday" у 2011 році. З моменту заснування, гурт активно виступав по Україні. У 2012-му учасники прийняли рішення закрити проєкт і почати нову команду під назвою Promises Betrayed.

 

The Infestation

Виникши у Миколаєві у 2008 році, The Infestation наразі є одними зі старожилів вітчизняної сцени та продовжують дотримуватись стилю і сьогодні. У своєму активі мають кілька синглів, ЕР та повноформатний альбом "Fractal Delusion", котрий був випущений лише у 2018 році, через 10 років з моменту заснування гурту. За час існування досить активно виступали з колегами по жанру, як у Миколаєві, так і по Україні. Зараз гурт досить рідко виступає у рідному місті та грає на сумнівної якості фестивалях.

 

Silent Murder

Заснований у 2008 році колектив Silent Murder досить швидко записав однойменний міні-альбом, котрий отримав дещо неоднозначні відгуки, але все одно знайшов свою аудиторію серед поціновувачів сцени. Якщо на початку полтавці активно надихались раннім матеріалом Bring Me The Horizon, то вже на новому синглі 2011 року матеріал став більш дорослим, хоч і, знову ж таки, не дуже оригінальним. На жаль, як це зазвичай і трапляється, гурт припинив своє існування.

Як результат, deathcore сцена в Україні не встигла вирости у щось пристойне, оскільки більшість команд банально припинили існувати. Так, багато гуртів заслуговували на більшу увагу з боку слухачів і могли б досягти певного успіху, але, на жаль, не склалось. Сподіваємось, ті, які досі грають, зможуть заявити про себе на повну не тільки в Україні, але і за її межами.

 

Нагадаємо, ця стаття — частина серії матеріалів про розвиток різних андеграундних музичних жанрів в Україні. Раніше у серії:

https://www.neformat.com.ua/rubrika/10-znakovih-gurtiv

Авторка обкладинки — Анастасія Inri
 

Neformat.com.ua ©