10 знакових гуртів в українському металкорі

Metalcore, у своєму сучасному та більш поширеному розумінні, був на піку популярності наприкінці 00-х і вистрілював як цікаві, так і не дуже гурти величезними пачками. Кожен третій підліток намагався косити під кумирів з умовних Asking Alexandria, Attack Attack! та інших мейнстрімових колективів.

Для багатьох фанатів саме такої музики стане одкровенням, що в 90-х був (і зараз трапляється, але відчутно рідше) дещо інший metalcore — якщо зовсім просто, то ближчий до хардкору музично. Про нього ми більш детально говорили в матеріалі, присвяченому 10 знаковим гуртам у вітчизняному хардкорі.

З часом мода пройшла, гурти закінчили свій шлях, але деякі з команд продовжують існувати досі ще й досить успішно.

Morphine Suffering

Відкриває десятку Morphine Suffering — колектив із міста Боярка під Києвом, що на початку кар’єри виглядав як невдалий жарт: відверто провальна музика і феєричний виступ вокаліста на Фабриці Зірок не викликали нічого, окрім істеричного сміху. Потім відбулися зміни у складі, прийшов новий вокаліст, гурт записав повноформатний альбом "Пам’ятай Хто Є Ти" та перетворився на одного з флагманів сучасної сцени. Постійні виступи на великих літніх фестивалях країни, круті кліпи та величезні сольні виступи у Києві — успіх, інакше й не скажеш. Щоправда, протягом останнього року гурт не подає абсолютно ніяких ознак життя, а з учасників тільки гітарист бум помічений у турі Jinjer як сесійний музикант.

 

Space Of Variations

Вінницький колектив цьогоріч святкує своє десятиріччя та закріплює за собою титул одного з найпотужніших у країні в рамках цього жанру. Часті європейські тури, активні виступи у столиці та на літніх фестивалях тільки додають статусності цим хлопцям. Почавши свій шлях у 2009 році, гурт Пространство Вариантов швидко записав дебютний ЕР "Осталось Лишь Придумать Зачем Я Это Сделал", потім ще один і припинив діяльність, залишивши після себе яскравий спалах у вигляді якісного на той час матеріалу (а деякі пісні досі виконуються на концертах). У 2014 році гурт дає реюніон-концерт і через якийсь час випускає сингл в оновленому складі та з новою назвою — Space Of Variations. Ну а далі понеслось: новий ЕР Blackmail (2016), купа кліпів, повноформатний альбом Mind Darknet (2018) і робота над ще однією платівкою, паралельно з концертами та турами.

 

Picture Inside Me

Гурт із Маріуполя, одні з перших і одні з найбільш популярних у свій час. Були засновані у 2005 році й у той час мало чим запам’ятовувались — шаблонна музика не сильно вражала, але все ж змогла знайти свого слухача. Гурт активно гастролював Україною та навіть Росією — виступи на Metal Head’s Mission і розігрів The Dillinger Escape Plan у Пітері виглядають солідно в послужному списку команди. У 2009 році був записаний повноформатний альбом "Обреченный жить", а вже у 2010-му гурт вирішив дещо змінити свою творчість, випустивши трек "Tesla". Новий матеріал звучав набагато цікавіше, ніж попередній, але, на жаль, гурт після цього перестав подавати ознаки життя. Лише на десятиріччя альбому "Обреченный жить" у спільноті ВКонтакте почали з’являтися натяки на реюніон-концерт або хоча б випуск демок із тим самим новим матеріалом.

 

Synopsis

Почали грати навесні 2010 року й майже блискавично випустили дебютний ЕР "Carve Your Path" — реліз був готовий уже у вересні того ж року. Потім була низка виступів на локальних концертах і вишенькою на торті став розігрів флагманів жанру Parkway Drive на івенті в Києві у 2013 році. Окрім цього були ще шоу з Eyes Set To Kill та Defiler. Паралельно з цим відбувалися зміни у складі — то йшли гітаристи, то вокаліст на певний час покидав гурт, що в результаті негативно вплинуло на шлях команди. У 2014 році виходить останній трек Synopsis і на цьому гурт закінчує свою активність. Зараз їхній вокаліст співає в російському гурті Shokran.

 

TSAARS/The Kannon's Mind Dissection

Черговий крутий колектив із Вінниці — почав у 2009 році під назвою The Kannon's Mind Dissection, хлопці впевнено увірвалися на місцеву сцену з розривним матеріалом та восьмиструнними гітарами (все ще диковинка на той час). Змішуючи прог із металкором, гурт отримав масу позитивних відгуків не тільки на форумі Neformat.com.ua, але й серед любителів подібної музики. Потім у команди була невеличка пауза у зв’язку з втратою басиста й пошуками нового. З часом гурт тільки те й робив, що набирав оберти у своїй творчості й у 2012 змінив назву на TSAARS, паралельно ще більш ускладнюючи свою музику, ставши таким собі місцевим аналогом Protest The Hero та The Arusha Accord. У 2013 виходить ще одне ЕР і гурт припиняє свою діяльність. Із цікавого: один із вокалістів, Діся, певний час співав ще й в Date Rape — один вечір ти кавериш Oceano, а в інший співаєш сумні пісні однієї з кращих скрімо-команд у країні.

 

Sun Eclipse

І знову Вінниця. Почавши свій шлях ще в далекому 2005-му, гурт спочатку більш тяжів до nu-metal, але через певний час змінив вектор розвитку і став усе частіше гастролювати великими фестивалями того часу: Руйнація, Red Alert тощо Одного разу вони навіть виступали з легендарними Behemoth у Донецьку. У 2011 році Sun Eclipse випустили повноформатний альбом і сингл, взялися писати новий матеріал, паралельно продовжуючи виступи по країні, але через певний час активність відчутно зменшилась. Ближче до 2013 року гурт покинув вокаліст, пошуки нового затягнулись і далі музиканти розбіглись у своїх справах. Гітарист Олексій зараз грає в Space of Variations.

 

7 Pages of Silence

Харківський колектив 7 Pages of Silence був заснований у 2006 році й щонайкраще характеризує металкор того часу — в інфлюєнсах As I Lay Dying, Caliban, In Flames, Heaven Shall Burn тощо. Після стандартного демо-запису був випущений повноформатний альбом "Реквием"(2009), котрий був досить тепло сприйнятий публікою, а колектив був популярний на живих виступах, у тому числі й на фестивалях, як, наприклад, Руйнація. Через 4 роки після повноформатного альбому, 7 Pages of Silence випускають ще один реліз — ЕР "Шкатулка Пандоры" і на цьому активність гурту закінчується.

 

Jim Jams

Мабуть, один із найбільше недооцінених гуртів у своєму жанрі. Jim Jams, як і багато хто з цього списку, починали свій шлях з nu-metal музики, але з часом перейшли до metalcore/modern metal. Дебютний альбом "SERDCE" (2009) був записаний під керівництвом Сергія "KNOB" Любинського, а видавництвом займався лейбл InshaMuzyka. Уже через рік гурт випускає ЕР із новим, більш якісним матеріалом, а через три роки виходить їхній другий повноформатник — "Dasein". Після цього, гурт припиняє свою активність.

 

Faded Line

Гурт був створений на початку 2007 року в Києві. Наприкінці того ж року команда записує пісню "Last Moment", після чого був зіграний перший концерт у січні 2008 року. Відмітилися кількома виступами у столиці та на фестивалі Metal Head’s Mission. Уже у 2009 році виходить дебютний ЕР "War with Myself" і на цьому творчий шлях колективу закінчується. Примітно те, що за своє недовге життя, Faded Line встигли запам’ятатись якісним записом і не менш гідним матеріалом, який на той час цінувався вище, ніж багато конкурентів зі сцени.

fadedline

 

May of Sorrow

Команда з Полтави. Була заснована у 2008 році й лише через рік хлопці відіграли перший концерт, відзначивши свою першу річницю. У своєму активі мають кілька альбомів (нехай і з жахливими обкладинками), але із гідним жанру матеріалом. Останні роки колектив не виявляв великої активності, але у 2017 році був випущений новий трек і кліп на нього, а з того моменту, як воно зазвичай і буває з гуртами з цього списку, повна тиша.

 

Як результат, українська metalcore сцена так і не змогла нормально заявити про себе — багато гуртів розпалися на піку своєї слави й активності, а деякі досі непогано почувають себе і збирають великі зали по всій країні й інколи виїжджають у тури Європою.Проте якість багатьох колективів не викликає сумнівів і навіть у наші дні матеріал десятирічної давнини звучить гідно. На жаль, багато гуртів перестали грати просто через проблеми зі складом та неможливість знайти заміну у своєму місті, а повернутися на велику сцену дуже тяжко без належної завзятості й активності, особливо коли тобі вже під 30 років і зовсім не ті пріоритети у житті.

Нагадаємо, ця стаття — частина серії матеріалів про розвиток різних андеграундних музичних жанрів в Україні. Раніше у серії:

https://www.neformat.com.ua/rubrika/10-znakovih-gurtiv

Обкладинка - Анастасія Inri

Neformat.com.ua ©