Flame — Цепляться за жизнь (2018)

Про альбом

Міні-альбом з чотирьох пісень був опублікований у мережі 24 грудня 2018 року. Гітари та вокал записувались протягом вересня-жовтня того ж року на одеській Dark Blue Studio, ударні — окремо, на Leta Studio. Звукорежисурою у першому випадку займались ZGB, ударними — Юрій Лід. Зведення та мастеринг — результат праці Юри Утюга з Oldskull Studio.

Про музику

Частенько в описі музичного напрямку гурту з'являються згадки каліфорнійської хардкор-сцени Orange County, мовляв, Flame продовжують традиції гуртів 90-х того регіону. Якщо більш конкретно, то це мелодійний панк/хардкор-панк, який грали No For An Answer, Ignite, Uniform Choice, Unity, Triggerman та 411.

Ось що стосовно цього каже сам гурт:

"Основне джерело нашого натхнення — наше життя та все, що поряд із нами щодня. Згадки Оранж Каунті — це, радше, про музичну складову того, що ми робимо. Ми не приховуємо, що нам дуже подобаються різноманітні гурти, котрі грали, як казала одна людина, дотична до сцени того каліфорнійського регіону, "specific style of hardcore". Один з помітних представників та учасник декількох гуртів з Оранж Каунті одного разу сказав, що ми більше OCHC, ніж вони. Хах...було приємно".

Щодо цікавих моментів. Одразу потрібно зазначити — Південна Каліфорнія та Одеса в чомусь схожі, їх представники роблять ставку не на швидкість, радше, навпаки — на мелодійність, сингалонги, середній темп композицій та сьорф-рокові вставки. Саме цей шлях для себе обрали і Flame.

Щодо натхнення, як на мене, найбільш помітне тут використання спадку Ignite, а саме їх дебютного альбому "Scarred For Life". Все інше — маленькі частинки, які при неприскіпливому прослуховуванні не будуть помітні. Ці частинки відносяться до гуртів, що проявляли активність у 90-х, намагаючись відтворити дух 80-х, але хочу сказати відразу — це не калька і не пряме перегравання один в один: щось взято з першої демки "1982 Orange Peel Sessions"  ветеранів Uniform Choice; дещо від міні-альбому "Say It" авторства 411, котрі навіть до альтроку ближчі; вокал місцями нагадує Social Distortion періоду альбому "Mommy's Little Monster".

56279939_1213739085443350_5795090366222827520_n

Якщо замислитись та припустити можливі шляхи розвитку, Flame у наступних альбомах, можливо, робитимуть акцент на тяжче звучання у дусі раннього гранжу, а аналогії будуть проводитись з Inside Out, що, звісно, практично нереально.

Якщо потрібно вибрати один з усіх треків, мій голос буде віддано за "Ложь во спасение". Він найгостріший та колючий у плані лірики. Музично — сонячний настрій поступається важкій сірості, попри сингалонги, котрі традиційно мажорні. Ця композиція надзвичайно важка, через свій меседж, але завдяки йому і виділяється на фоні інших.

Про тексти та їх сенс

"Цепляться за жизнь". Пісня про вічну боротьбу з власною слабкістю. Страх та сумніви часто ламають бажання йти вперед, падаючи — знову вставати. Перетворювати власні страхи на силу, яка штовхає вперед, дає можливість перемогти обставини, себе самого та світ навколо.

"Признак". Самовизначення. Розуміння власного відображення. Відсутність тривоги та відчуття духовного врівноваження. Все це приходить, коли сумніви гаснуть, коли відсутні маски та бажання бути прийнятим. Свобода — це, коли ти розумієш, хто ти є і як ти до цього прийшов.

"Ни больше ни меньше". Пісня про мертві надії та сліпе минуле, наївність та втрату бажання щось комусь доводити. Все зле, що несе чужа думка, обґрунтована або надумана, — все це не повинно тягнути на дно власних переживань. Завжди будуть ті, хто захоче заспокоїти себе коштом твоїх помилок… реальних або кимось вигаданих. Треба просто пам’ятати світле та жити далі у будь-який проміжок часу.

"Ложь во спасение". Пісня про ненависть та злість. Ненависть до тих, хто робить гроші на крові. Про владу, структури певного характеру та всіх, хто мовчить, навіть якщо це стосується його власної історії. Жодний бинт чи голка не зможуть приховати відверто очевидні речі."

54798678_1207781896039069_4112239467169841152_n

Поділилися музиканти і деякими планами на майбутнє:

"У нас давно готовий перший великий альбом. Точніше, він був готовий у тому вигляді, який ми для себе уявляли, але на момент виходу "Цепляться за жизнь" у нас з’явилося ще кілька нових пісень, які ми вирішили додати до дебютного LP. На цей момент ми записуємо нове і далі будемо думати про плани на майбутнє. Звучати він точно буде як Flame, але складніше ніж те, що виходило раніше".

Епілог

Що хочеться сказати одразу — наживо виглядають вони надзвичайно круто. Під таку музику потрібен особливий натовп і hate 5 six зможуть зробити ще один шедевр live hardcore show..

Серед усіх чотирьох пісень найсильніша остання, "Ложь во спасение", де раніше розкидані компоненти зійшлися воєдино: сильний текст, середньотемпова музика, можливість голосно кричати беки та приємний відголосок мелодійного хардкору південної Каліфорнії.

Чи варто звертати увагу на гурт? Поки лише через один трек. Чи варто потрапити на їх шоу? Неодмінно. Вони виглядають та звучать, як ті, ким надихаються, навіть якщо не ставлять це за ціль.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Flame у соцмережах:

https://flamehardcore.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/flameochc/
https://vk.com/flameochc

Neformat.com.ua ©
  1. Цепляться за жизнь
  2. Признак
  3. Ни больше, не меньше
  4. Ложь во спасение
24.12.2018
24 декабря 2018