Casa Ukrania — Ofira (2019)

Тихо підкрадеться вечір за вікном.
Спи, моя дитино, забувайся сном.
Як не будеш спати, вийде із землі,
З'їсть упир косматий оченьки твої.

"Maruna"

Casa Ukrania ("Український дім") – у фільмі Алехандро Ходоровскі "Танець реальності" так називалась крамниця одного з героїв, переселенця з України в Чилі. Цей образ строкатого клаптика української культури посеред густої та химерної чужини вже третій альбом поспіль досить влучно описує той напрям, у якому працює цей одеський дует.

З моменту виходу попереднього альбому "Ouroboros" пройшло два з половиною роки, і весь цей час Casa Ukrania були активні та регулярно давали про себе знати, беручи, крім усього іншого, участь у збірках від навколоезотеричних лейблів Khatacomb і Heliophagia. Треки, віддані дуетом для цих збірок, були досить сильними і витриманими у схожому стилі та звучанні, тож не дивно, що в результаті вони стали основою для їх нового повноформатного релізу, який отримав назву "Ofira". Попри те, що фактично це збірка з уже випущених раніше пісень, усі ці історії чудово слухаються разом і підсилюють одна одну.

46524320_2012737615689945_1408293306474954752_o

Фото Renata Kazhan

Якщо повернутись в історії до 2015 року та дебютного альбому "Terra Ukrania", то виявиться, що Casa Ukrania грали досить абстрактну етнотроніку без тих окультно-містичних історій, які вже дуже чітко з ними асоціюються. Втім, це і не та етнотроніка в дусі ONUKA, Yuko чи Alina Pash, яку можна максимум сприймати як саундтрек до пафосного сценічного шоу або вуличної фешн-колекції. Навпаки, тут були досить самодостатні історії. Здебільшого їх надихали Fever Ray і Theodor Bastard, але уважний слухач міг також відмітити цілий ряд інших вкраплень – від Massive Attack до Dead Can Dance, яких самі Casa Ukrania прямо заперечують. Крім, власне, вокалу Наталі та духових, музика була майже наскрізь електронною. Далі були вже згадані поодинокі треки для тематичних компіляцій і другий повноформатник "Ouroboros". Більш цілісний за попередню роботу, альбом був відмічений більшою кількістю живих інструментів (особливо, гітари) і переходом в естетику дарк-фолку з усіма його характерними рисами крім, хіба, загравань з фашизмом. Досить різка зміна напрямку давала надію, що наступний реліз теж здивує нас цікавими змінами. Так воно і сталось, але розберімося докладно.

"Офіра" – це слово означає принесену жертву та непогано окреслює загальний фон того, що ми почуємо тут: кров, смерть, вогонь, очищення і земля, що приймає принесені жертви. Якщо вам уже здалось, що це звучить якось похмуро й окультно, то далі буде ще цікавіше. Якщо на попередніх альбомах Casa Ukrania знаходилось місце радості та гумору, то тут їх відшукати буде вкрай важко. Проте, зануритись у внутрішні глибини мороку вас тут не заохочують, бо Casa Ukrania розкажуть вам про зовнішні явища, і в них мороку вам буде аж задосить. Лише кілька прикладів: перший трек "Hai Palaie Nebo" був присвячений кельтському весняному святу Імболк, "Maruna" – дню померлих Сауін (або, як хибно читають, Самайн), а пісня з чудовою назвою "Nekropolem" – святу врожаю Лунаса. Якщо ці образи не викликають у вас кривавих асоціацій, то є більш буквальна пісня "May Day", присвячена святу любові Бельтайн: романтична історія, яка закінчується людським жертвоприношенням через спалення на багатті (привіт, фільме "Плетена людина"). Загалом, у цих піснях є дві ліричні теми: зіткнення людини з силами природи та зіткнення людини з потойбічними силами. Іноді одночасно. І в обох випадках, для людини це закінчується трагічно, бо людина маленька, слаба та недовговічна.

Ще цікавий факт: якщо лірично "Ofira" продовжує тему попереднього повноформатника, то музично він сильно відрізняється: гітару та перкусію, які нагадували про класичний неофолк в дусі Death in June і Current 93, тепер відставили в сторону і з інструментів залишили хіба що духові. М’які електронні секвенції у поєднанні з флейтою й акуратними семплами формують звучання від початку і аж до кінця. Стилістично неочікуваних речей, як блюзовий трек "Another Train Passing By", або ж швидких і ритмічних бойовиків на кшталт "Faces of Death", ми тут вже не зустрічаємо. Як і кажуть самі виконавці в анотації – це неспішний альбом з мінімальним вкрапленням ритму як такого. Особисто мені ця "нова" стилістика нагадує найбільш похмурі речі з їх етно-електронного дебюту "Terra Ukrania". Це в жодному разі не є погано, адже в рамках цієї формули Casa Ukrania вдається залишатись цікавими та переконливими протягом усього альбому.

18077389_1715609958736047_6592065887793130597_o

By Alex Proletarsky

Окремо варто відзначити, що тексти тепер еволюціонували з переважно англомовних до переважно українськомовних. Хоча англомовні тексти в Наталі виходили чудові, але українська лірика звучить в цьому контексті більш зловісно, тому це тільки плюс. На альбомі є два кавери, і обидва мають, повністю або частково, український текст. Перший – "Imla", в оригіналі пісня "Í tokuni" фарерської виконавиці Айвьор (Eivør), звучить не менш красиво та фатально, ніж в оригіналі. Другий, "I`m your Witch" Кіпа Тайлера, записаний за участю Ренати Кажан з дружнього проєкту Zukkor Zzov, чий вокал а-ля "Скрімін Джей Хокінс змінив стать" виявився тут максимально доречним

То про що ж цей 9-пісенний реліз і що він намагається нам сказати? Здебільшого послання схоже на те, що співалось в "Ouroboros": там Casa Ukrania натякали нам, що нове життя повстає зі смерті старого, а тут вони вже описують нам весь цей процес у деталях з ентузіазмом Ганібала Лектера. Не останню роль відіграє той історичний фон, який ми всі з вами переживаємо: війна, що відбувається зовсім поряд і зачіпає нас або дорогих нам людей, не дає забути про крихкість і плинність матеріального життя. Тіньова сторона реальності, яку більшість українських митців радо оминають, прикриваючи її чимось більш позитивним, пафосним або популярним, служить для Casa Ukrania чудовим джерелом натхнення. Звісно, саме за це ми з вами їх і любимо, і саме поціновувачам такого напрямку творчості новий реліз гарантовано прийде до душі, не залежно від зацікавленості в неофолковій або етноелектронній естетиці.

Casa Ukrania в соцмережах:

1. Hai Palaie Nebo
2. Imla