Буйтур оприлюднює концептуальний альбом

Днями блек-метал проєкт Буйтур представив альбом "Der Nachkrieg". Натхненний багатьма творами й діячами, той складається в єдину велику історію про стан післявійни.

Основний діяч проєкту Юрій став до роботи над цим альбомом одразу ж після виходу його попередника "Пісня Хромленого списом". Музикант хотів представити другий лонплей восени того ж року, та зміна партнера, із яким він співпрацював, затримала його плани більше як на пів року. Від середини альбому його характер зазнає зміни, яка так само пов’язана з плином спільної роботи Юрія й іншого музиканта. Та це все, на думку виконавця, абсолютно неважливо.

"Особисті історії на тлі тем, які знаходяться в оптиці Буйтур – пусте. Вони розмивають і відволікають. Проєкт виник у війні, він про неї та для неї – це зараз головне", – ділиться виконавець із Неформатом.

А тема ця – людський стан "післявійни" її ж очевидців та учасників.

"Коли стихає гуркіт гармат і луна тисяч голосів, коли настає тиша, що невблаганно поглинає усе живе – ба навіть найсильніші духом можуть зазнати поразки всередині себе. Навколо лише випалена земля, а чинити опір, здається, вже немає сил. Та час це лікар трагедій: і Правда – на боці благословенних", – пише музикант у пресрелізі.

Кожна з пісень альбому, від треку "Сталевий шолом", де ліричний герой бореться з зовнішнім і внутрішнім ворогами, до епітафії "Суджена мета" й епілогу "Чому ж ти, орле мій, з орлами не літаєш?", це частина однієї великої картини, настільки ж сучасної, наскільки й історичної водночас.

"Лямент "Промови Іпусера", боротьба фрайкорів Веймарської республіки в мемуарах Ернста фон Заломона та битва полку Ігоря Святославича на річці Каялі, містичні мотиви тривалий час забороненого Богдана-Ігоря Антонича, лірика Василя Стуса у присвяті вбитій чекістами Аллі Горській чи епіграф із картини львівського митця-самітника Мирослава Ягоди – із таких різних елементів складаються вірші в піснях", – зазначає музикант у пресрелізі.

Попри часову й тематичну різницю між названими джерелами, Юрій поєднує їх спільним контекстом свого альбому й візуалом луцького художника maksymson.

Виконавець обіцяє, що на підході й інші пісні, а також у його планах розробити благодійний мерч спільно з maksymson. Проте зараз час альбому "Der Nachkrieg" і так поки що буде.

Буйтур – блек-метал проєкт, який заснував музикант Юрій Мовчан задля творчого висловлення. В його дискографії два ЕР і два альбоми.

Буйтур у мережі:

https://www.instagram.com/buithur/

Фото обкладинки – надав виконавець