Найкращі українські релізи 2020 року

Нарешті завершується 2020-ий. Через карантин концертне життя сповільнилося, а тому новинок було чимало — від знайдених десь на старих жорстких дисках демок багаторічної давності до цілком нових альбомів-рефлексій на, власне, події цього року. Ми переслухали приблизно 400 різноманітних релізів і готові представити найкращі, за версією редакції Неформату.

Як саме ми обирали? Як і минулого року, на першому етапі було голосування, причому цьогоріч до нього могли долучитися не лише учасники редакції, але й усі охочі автори рецензій, статей та інтерв'ю. Потім ми відібрали близько двадцяти релізів, які отримали найбільшу кількість голосів, а, отже, найбільшу підтримку, і рухалися далі по списку, обираючи вже експертним методом, силами, власне, редакції, найцікавіше з решти. У результаті маємо 27 повноформатних альбомів та 9 EP, які щонайкраще демонструють жанрове різноманіття, якість та багатовимірність української музики.

Наголошуємо, що подаємо релізи в алфавітному порядку, оскільки ми, як редакція, не вважаємо доцільним порівнювати, наприклад, дарк-фолковий та грайндкоровий альбоми та виставляти їм ті чи інші місця в загальному списку.

АОРТА — Аритмія (Київ, experimental, Erythroleukoplakia Records)

Дата релізу: 26.06.20

Далі ми багато говоритимемо про якість, концептуальність, жанрові особливості, але розпочнемо нашу підбірку з альбому, який перебуває поза цими поняттями. "Аритмія" від АОРТА деконструює традиційні музичні форми, змішуючи докупи елементи, здавалося б, геть непоєднуваних жанрів, приправляючи це нарочито пластмасовим звуком, якого творець проєкту досягнув через запис та обробку альбому в програмі Garage Band. Вийшла робота на молодому лейблі Erythroleukoplakia Records, який, власне, спеціалізується на подібних творчих пошуках. Радимо слухати, аби не забувати, що музика і творчість — це не лише "стандарти якості", але й щось трансцендентальне.

 

аппекс — Юннат (Рівне, rap, experimental, самвидав)

Дата релізу: 23.11.20

Цьогоріч український хіп-хоп був дуже щедрим на сингли, але на повноформатні альбоми чи хоча б EP уже порівняно не дуже. Врешті, з того, що вийшло, ми виділили два альбоми двох виконавців. Перший — аппекс, близький до української реп-тусовки за своєю творчою діяльністю загалом. Утім, його альбом "Юннат" у звичні рамки стилю вже вписується не так добре, але, мабуть, тому він нам і запам'ятався. "Юннат" — це квінтесенція всіх попередніх творчих пошуків аппекса, що їх можна було почути на загальнодоступних LP "Служи собі" чи EP "Випадок". Альбом вирізняє різноманітний та часто нетиповий флоу виконавця, вдумливі та нетривіальні тексти і, звичайно, усе це підкреслено вигадливими бітами. На жаль, аппекс вибрав не найвдалішу, на нашу думку, стратегію поширення цього альбому — максимальний андеграунд, мінімум коментарів, через що до багатьох слухачів він може так і не дістатися. Але ми все уважно послухали й вам радимо.

Альбом можна замовити тут.

 

Злидень — Сам собі ворог (Дніпро, blackened crust, самвидав)

Дата релізу: 11.05.20

Ось уже кілька років цей дніпровський гурт пише рідкісний для України приблекований краст, при чому їхній третій альбом вигідно вирізняється на фоні попередників гармонійними домішками того самого блек металу, дещо неочікуваними гітарними ходами та суперпохмурою лірикою, після якої хочеться хіба померти. Загальна енергетика альбому чіпляє, хоча розслухати його з першого разу й може бути дещо непросто, але це точно той реліз, якому вам варто дати другий і третій шанс.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Льон — З Живого Джерела (Полтава, atmospheric black metal, Sound Fortress)

Дата релізу: 19.06.20

Проєкт Льон сміливо можна віднести до відкриттів року, принаймні в ніші блек металу. Він швидко захопив пабліки різноманітних поціновувачів українського андеграунду, що й не дивно. Полтавський ванменбенд оспівує природу українською мовою, але найбільше тут чіпляє простий, сирий і водночас насичений звук, що вкупі з текстом і обкладинкою створює особливу незабутню атмосферу для слухача. Словом, чудовий дебют!

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Люсі — Енігма (Київ, synthpop, самвидав)

Дата релізу: 10.03.20

Кілька років терплячого очікування, й ось нарешті ми отримали дебютний альбом від Христини Варламової. Це якісна незалежна попмузика, якої хотілося б чути більше, особливо в публічних просторах. Поєднання холодних синтів та чуттєвої лірики, що нерідко й нетипово для української попсцени заграє з релігійною тематикою, загадкова обкладинка та лампові кліпи — Люсі однозначно має свій власний стиль, який виділяє її на тлі інших, навіть незалежних, попвиконавиць. Професійна та доросла робота, що не прогинається під тренди Ютубу та запити мас.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

эфир и фирн — Горизонталь EP (Львів, spoken word, самвидав)

Дата релізу: 03.07.20

Эфир и Фирн — це яскравий приклад симбіозу експериментальної музики й так званої малої літератури. Творцеві проєкту вдалося поєднати аналогово-цифрову магію та різнобарвні звукові текстури з російськомовними віршами, що є центральним елементом композиції. Очікувано для досвідченого музиканта Жені Свіщова (Memorials) робота виконана якісно технічно, і водночас метафорично вона зображає шлях сучасного покоління. Актуальний мініальбом, який змушує відчувати та думати.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

48 часов — океан (Севастополь, pop-punk, самвидав)

Дата релізу: 20.07.20

На перший повноформатний альбом фанам цієї поппанк команди довелося чекати цілих 10 років, і він виправдав очікування! Загалом звучання лонгплею цілком передбачуване, але тут на експерименти ніхто особливо й не сподівався, зате запит на сумні, ностальгійні та романтичні тексти виконаний повністю. Вистачає на альбомі і вмілого сонграйтингу та хітів. Чудова робота для панків, яким за 30)

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Artem Bemba — The Traveler (Львів, prog rock, psychedelic rock, Southern City‘s Lab)

Дата релізу: 28.02.20

Львівський виконавець Артем Бемба присвятив саме цій роботі чи не найбільше часу, адже ідея створення концептуального альбому очікувала свого втілення ще з 2013 року. Уже у 2020-му музикант повернувся до процесу розробки справжнього маленького світу під назвою Солонерія й оживив його за допомогою нових деталей, як інструментально, так і лірично. У результаті, маємо самобутній вияв дивакуватих фантазій через форму легкої психоделіки та звук у дусі гурту Moody Blues. Варто додати, що альбом Артем записав самостійно на домашніх студіях.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

batacat — Nylon and Bleach EP (Барселона, EBM, Pincet)

Дата релізу: 20.05.20

В Україні є кілька лейблів, які не займаються масовим виданням альбомів, але слухач може бути певен, що кожен їхній підписант вартий уваги. Один із таких — тернопільський Pincet, який і випустив цьогоріч дебютну роботу batacat, проєкту Андрія Антоновського, який наразі живе за кордоном. Цей мініальбом вирізняється майстерним поєднанням цифрових, аналогових і fm-синтизаторів, уважністю до кожної дрібнички, відкритістю до експериментів (навіть із власними багами) та вмінням лаконічно, але цілісно розкрити потенціал автора в такому порівняно невеликому форматі. batacat задав високу планку з дебюту, подивимося, чи втримає її й надалі.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Bokasso — Bokasso (Ужгород, Київ, Львів, d-beat/post-metal, Venona Records)

Дата релізу: 20.03.20

Приклад цікавого студійного проєкту людей із різних знакових українських гуртів (Avrora 6542, Elephant Opinions, RIIGA, eskhora, The Symbioz тощо), результатом роботи яких, певно, саме через цей різносторонній бекграунд і стало рідкісне для країни поєднання ді-біту та постметалу. На цей незвичний інструментал наклалися гостросоціальні тексти українською про питання корупції, безкарності влади, ненависті одне до одного тощо. Єдиний мінус — та сама студійність, тому не факт, що ми найближчим часом та і взагалі почуємо ще щось від цієї формації.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

BRAT — Культурний шок (Львів, rap, spoken word, самвидав)

Дата релізу: 9.11.20

Ще один реліз із ніші не зовсім типового репу в нашій підбірці, а конкретно альбом "Культурний шок", можна назвати ближчим до споукен ворду. У 2018-му своїм дебютним LP "V​$TAVЛЯЄ" BRAT задав сам собі ж досить-таки високу планку, яку ще треба було постаратися перевершити. І в нього вийшло! Літературний бекграунд виконавця спричинився до все тих же вдало-іронічних текстів, але цього разу BRAT ще й задовольнив актуальний запит частини слухачів на гостросоціальні теми, адже хтось та мав оспівати всі незгоди цього року. Окремо варто виділити вдалий баланс між дуже прямолінійними меседжами та більш поетизованими образами, які можна трактувати ширше. Що ж стосується інструментальної частини, то на відміну від попереднього LP, цей альбом більш танцювальний, а тому контраст між змістом пісень і настроєм музики став ще дієвішим.

Стримінги

 

Casa Ukrania & Wiseword.Nidaros — Забуті клейноди Півдня (Одеса/Миколаїв, dark folk, Khatacomb)

Дата релізу: 14.10.20

Два стовпи сучасного українського дарк фолку об'єдналися на спільному альбомі під крилом лейблу Khatacomb, що вже свідчить про якість релізу, адже тут виходять тільки найкращі нішеві альбоми чи збірки. Вклад Wiseword.Nidaros бачимо, найперше, у незвичній історичній тематиці релізу — козацтво півдня України. Будемо, однак, відверті: поріг входження в альбоми миколаївського виконавця часто доволі високий, але в цьому випадку завдяки музичному баченню Casa Ukrania реліз слухати та сприймати значно легше. Вокальні партії та інструментальна частина досить різноманітні та мелодійні, що характерно якраз для робіт одеського гурту. У результаті, маємо надпотужну колаборацію, яку помітили й різні українські ЗМІ, що для дарк фолку, на жаль, не є частим явищем.

spotify | youtube music | deezer

 

Complete! — Disappointment & Hope (Івано-Франківськ, melodic punk, самвидав)

Дата релізу: 20.01.20

Якщо розглядати українську панк-сцену за 2020-ий, то саме Complete! видали цілий альбом мелодійного хітового панк-року, при чому виділяти якісь треки особливо сенсу немає, адже робота дуже цілісна та гарно сприймається вкупі. Відповідали за це досить досвідчені музиканти, які свій скіл у цій ніші відточували роками, і, треба сказати, недарма, адже останній LP і справді перевершує їхні попередні творіння якісно. Що ж стосується вибору мови, то, хоча ми часто акцентуємо увагу на українських текстах, тут англійська лірика виглядає надзвичайно гармонійно та доцільно.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Dahau Holidays — Шудра (Одеса, darkwave, Nava Records)

Дата релізу: 25.11.20

Самобутній постпанк/ дарквейв гурт несподівано повернувся після 4 років мовчання з новим повноформатним альбомом "Шудра". Тут усе, за що ми любимо Dahau Holidays — вигадливі та похмурі тексти, натхненні різноманітними філософськими, літературними та водночас життєвими темами; брудне та сире звучання, очікуване для означених жанрів, але заразом не позбавлене певного фірмового почерку колективу; продуманий підхід до обкладинки, що підкреслює настрій релізу. Dahau Holidays не лише бережуть традиції готичної музики, але і привносять до неї щось своє, тому і варті місця в топі.

 

Degradatus — Degradatus EP (Ужгород, grindcore, Trismus Records)

Дата релізу: 10.09.20

Грайндкор — рідкісний жанр на українських теренах, але цьогоріч маємо одразу два круті релізи в цій ніші. Degradatus зібрали ужгородські ветерани жанру, тому очікування були високі, але вони справдилися. Звук на рівні, але запам'ятався мініальбом більше через хороші українськомовні тексти, знову ж таки про наболілі соціальні й політичні речі. Концепція релізу зрозуміла вже із перших слів першого треку — "єбанувся світ, усе реве все кипить" — і вдало реалізована всіма можливими засобами, починаючи від загального звучання й закінчуючи продуманою та власноруч реалізованою обкладинкою.

 

Heinali — Madrigals (Київ, ambient, avantgarde, Injazero Records)

Дата релізу: 13.11.20

Цей реліз відзначила не просто низка нішевих музичних видань, але навіть ті самі всесвітньовідомі The Guardian! Композитор Олег Шпудейко, творець проєкту Heinali, спеціалізується на модулярних синтезаторах, за допомогою яких у рамках альбому "Madrigals" майстерно переосмислює музику часів Пізнього Середньовіччя та Відродження. Звучить результат водночас казково-роматично та сучасно, а ще унікально. Ви просто мусите це почути!

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Ignea — The Realms of Fire and Death (Київ, metal, самвидав)

Дата релізу: 17.04.20

Другий повноформатний альбом Ignea — це професійна робота, яка виділяється чудовим жіночим вокалом, вдало продуманою міфологічною й навіть архетипічною концепцією, майстерною грою всіх музикантів і врешті неперевершеним, без перебільшення, промо. Пропустити цей реліз було важко, при чому жоден із вибраних способів просування (кліпи, книга, фізичні носії, Патреон) не можна назвати нав'язливим чи трешовим. Чудовий приклад сучасного українського й не тільки металу з професійним підходом до просування своєї творчості.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Katarina Gryvul — inside the creatures (Львів, electronic, idm, самвидав)

Дата релізу: 01.01.20

Ще одна незвична робота з унікальним звучанням. Цього разу перед нами експериментальна електроніка, яка, утім, найбільше виділяється роботою з вокалом — один жіночий голос завдяки постобробці стає голосами десятків різних казкових істот, внаслідок чого увесь реліз набуває фантастичного мрійливого вайбу. Той випадок, коли академічна освіта в поєднанні з тягою до експериментів дає справді незвичні й водночас якісні результати.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

La Horsa Bianca — Diluvian Beat (Харків, psychedelic rock, самвидав)

Дата релізу: 11.12.20

Третій реліз цієї професійної команди музикантів можна назвати найяскравішим українським прог-роковим альбомом 2020-го. Багаті аранжування та поезія Юрія Іздрика об’єдналися в щільний музичний візерунок, що захоплює атмосферою 70-х та об’ємним якісним звуком

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Mauser — Mauser (Львів, hardcore, Hypodermic Records)

Дата релізу: 03.08.20

Ми вже писали, що львів'яни Mauser записали хардкор-реліз року, і ця думка не змінилася. Їхній дебютний альбом запам'ятався через добрий сонграйтинг, українськомовні тексти про актуальне (на відміну від колег по цеху, які нерідко "грішать" лірикою на абстрактну філософську тематику), нетипові для наших країв інфлуенси, несподівані навіть для самих виконавців елементи гранджу, хороший вокал. Додайте до цього, що гурт загалом є активним учасником вітчизняної хардкор-сцени й отримаєте безсумнівного претендента на місце в топі року.

spotify | apple music | youtube music

 

Mortebound — It is a future, it is pointless EP (Одеса, mathcore, самвидав)

Дата релізу: 14.09.20

Здається, українська маткор-сцена цьогоріч тримається виключно на плечах Івана Вижлєцова, але він із цією ношею добре справився. Єдине, чим можна дорікнути мініальбому Mortebound, це його невеличкий розмір. В іншому ж усе чудово: "хаос, енергія та безумство" інструментальної частини вдало поєднується з похмурими екзистенційними текстами. І не забувайте, що значну частину роботи над релізом Іван здійснив самостійно! Гарна робота, хоч сам жанр переживає зараз не найкращі часи. Й, Іване, ми чекаємо на більший альбом ;)

Стримінги

 

nug — Alter Ego (Івано-Франківськ, post metal, Willowtip Records)

Дата релізу: 14.08.20

Цьогоріч два постметал гурти Юрія Дубровського, без перебільшення, рушія цього жанру в Україні, випустили по альбому та обидва потрапили до нашого топу. Але розповідаємо послідовно. "Alter Ego" більше нагадує те, на що очікували фани музиканта — класичний міцний постметал, водночас позбавлений жанрових кліше. Словом, якісна й амбіційна платівка, яка недарма вийшла за підтримки закордонного Willowtip Records.

Стримінги

 

Octopus Kraft — Null (Івано-Франківськ, post metal, самвидав)

Дата релізу: 20.11.20

От що по-справжньому могло здивувати відданих фанів, то це новий альбом Octopus Kraft. Він вражає не так рифами та ґроулом, як концепцією й атмосферою. У чомусь навіть кінематографічна музика, яка поєднала старі сладжеві рифи Дубровського з експериментальною електронікою. А оскільки це тепер сольний проєкт Юрія, очевидно, далі в музиканта буде ще більше простору для експериментів та самовираження. Отож, людям, які шукали старий-добрий постметал, краще слухати nug, а Octopus Kraft більше підійде тим, хто прагне певного новаторства.

spotify | apple music | deezer

 

Ooze — Shivers EP (Васильків, post-rock, Robustfellow)

Дата релізу: 07.08.20

"Shivers" — це цікава інструментальна музика, яка поєднала в собі чимало різножанрових елементів. Особливо на фоні всіх інших інструментів виділяється скрипка, яка не була частою гостею на цьогорічних андеграундних релізах. Загалом же композиції записані якісно та витримані в одній атмосфері, яку підкреслює ще й обкладинка. Додає ваги релізу й підтримка знакового лейбла Robustfellow.

Стримінги

 

Pree Tone — Brekka EP (Київ, noise rock, shoegaze, Geertruida та No Name Label)

Дата релізу: 27.11.20

Знову маємо непопулярний у наших широтах жанр, цього разу нойз рок. І якщо в згаданого далі проєкту Smile, Chaos! нойзовий елемент більш жорсткий, прямолінійний і черпає натхнення з геть інших інфлюенсів, то "Brekka" — реліз, радше, психоделічний. Хлопці недарма їздили до Ісландії, аби записати цю роботу, і недарма знімали про це кіно! Чудовий підхід до промо вкупі з порівняно структурованими та виваженими психоделічно-нойзовими експериментами утворюють цілісний та зрілий реліз, який не соромно помістити до топу.

Стримінги

 

Ragapop — Сяся EP (Київ, electronic, самвидав)

Дата релізу: 01.07.20

Ми любимо та слідкуємо за творчістю колективу Dakh Daughters, тому звернули увагу й на сайд-проєкт його учасниць — Ragapop. Якщо коротко описати їхній дебютний мініальбом, то маємо вдале переосмислення класичної української літератури, хороший інструментал та добре промо. Отож, якщо Ragapop і не зачепили вас своїм новаторським декламуванням віршів Франка, то, як мінімум, на кліпи ви могли звернути увагу. Підкупає також загальне позиціювання проєкту: учасники вільно заграють із музикою та текстами, що дає змогу слухачеві "просто віддатись емоційній складовій треків".

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Raventale — Planetarium II (Київ, atmospheric black metal, doom metal, Ashen Dominion)

Дата релізу: 08.09.20

На фоні купи українського атмосферного блеку Raventale якісно вирізняється своїми думовими елементами. В іншому ж "Planetarium II" — це навмисно гордовито виразний і мелодійний альбом завдяки тривалим епічним соло, які місцями навіть зриваються в MDM, і саме ці гітарні соло також є його фішкою. Потужна концептуальна робота про космос, яка, подібно до згаданого далі альбому Северота, дає слухачеві можливість надовго зануритися в себе та роздуми про екзистенційне.

 

René Maheu — Mor (Хмельницький, screamo, emocrust, Surrogate Rec.)

Дата релізу: 29.02.20

René Maheu — один із небагатьох вітчизняних скрімо-гуртів, що від релізу до релізу намагається різними шляхами урізноманітнити, здавалося б, давно оформлені рамки жанру. На альбомі "Mor" від скрімо залишився вокал, а інструментальна частина тяжіє більше до емокрасту. Звучить робота цілісно та гармонійно, а особливо цікаві та уважні слухачі будуть винагороджені злободенною та продуманою лірикою. До того ж гурт представляє в нашому випадку молодше покоління музикантів і така робота від його представників особливо радує.

spotify | apple music | deezer

 

Revomit — In Shit We Rot (Київ, grindcore, самвидав)

Дата релізу: 20.07.20

Результат роботи цього столичного грайндкор-тріо, на відміну від загаданого раніше Degradatus, вражає не так текстами, як звуком. Орієнтуючись на класику Warsore, Fear of God, Dead Infection, Shitgrinder та Internal Rot, учасникам Revomit вдалося добитися того самого брудного, шумного, місцями аж гидотного звучання. Тексти тут на слух не зчитуються, але вокал вдало виконує свою роль у створенні крутого сирого грайнду. Ще одна гідна робота від досвідчених музикантів.

 

Sasha Boole — Too Old to Sell My Soul (Чернівці, dark country, самвидав)

Дата релізу: 12.06.20

Саша Буль, хоч і встиг об'їздити пів Європи, залишився все тим же DIY-артистом, що яскраво доводить його цьогорічний альбом "Too Old to Sell My Soul". Інструментально він простіший, ніж попередник "Golden Tooth", але лірично похмуріший та суворіший. Десь з іронією, а десь серйозно Саша Буль співає про буденне, соціальне, часом політичне, органічно поєднуючи в релізі кілька мов. Це все підкріплено вдалими, можна сказати, навіть, хітовими, мелодіями, які чіпляють увагу слухача, але звучать водночас якось просто, лампово й по-домашньому. (Що й не дивно, адже створений запис був повністю на домашній студії Саші його власними силами!)

Стримінги

 

Schizogen — Spawn Of Almighty Essence (Київ, brutal death metal, Willowtip Records)

Дата релізу: 21.02.20

Schizogen грають класичний brutal death metal, за що добре відомі як в Україні, так і серед поціновувачів жанру за кордоном. Їхній крайній альбом "Spawn Of Almighty Essence" вийшов за підтримки американського лейбла Willowtip Records і це вже один плюсик на його користь. Робота надзвичайно технічна, як того і вимагає стиль, та водночас музиканти спромоглися дещо розширити рамки, бачення досить вузького та нішевого жанру. У результаті маємо роботу, яка насправді глибша, ніж може здатися на перший погляд.

spotify | apple music | youtube music | deezer

 

Severoth — Vsesvit (Дніпро, atmospheric black metal, Avantgarde Music)

Дата релізу: 20.11.20

Виділяючи новачків у тих чи інших жанрах, не варто забувати і про його давніх представників, чиї нові роботи можуть уже не так вражати на тлі попередніх альбомів. Новий лонгплей "Vsesvit" — один із таких. Це міцна монолітна робота в найкращих традиціях жанру, тривалістю понад годину, що, утім, не заважає повністю на ній сконцентруватися. Про жодну нудьгу мова теж не йде, радше, це той випадок, коли реліз заколисує і вводить свого слухача в певний медитативний стан. Словом, якість, перевірена часом.

Стримінги

 

Smile, Chaos! — Something We Both Knew EP (Мукачево, noise rock, самвидав)

Дата релізу: 30.07.20

Закарпаття цього року приємно дивує новими іменами. Таким є і проєкт Smile, Chaos!, де одна людина зробила брудний енергійний запис із хорошим правильним звуком (а ще зведення, мастеринг і навіть обкладинку). У певному сенсі це екзотика, адже нойз-рокових виконавців в Україні не так уже й багато було за весь час розвитку некомерційної музики, у принципі. Додайте до цього те, що на "Something We Both Knew" можна почути тільки живі ударні, бас-гітару з різними педалями та голос Слави Свідерка. Очевидно, саме незвичний підбір інструментів вкупі з доволі різношерстним музичним бекграундом і дозволив музикантові добитися унікального звучання цього мініальбому.

Стримінги

 

Starless — Lezo (Нова Каховка, noise, industrial, experimental, Khatacomb)

Дата релізу: 05.05.20

Нова Каховка добре відома українським меломанам завдяки своїй експериментальній сцені. Тож Юрій Самсон зі своїм проєктом Starless цю репутацію лише підтверджує. Його "Lezo" — це артоб'єкт на стику нойзу та постіндастріалу, по-справжньому авангардна музика. Тут поєдналися професіоналізм та досвід музиканта, його сміливі творчі пошуки, врешті, звучання рідної землі, реалізоване до того ж не через фолк. Впевнено можна сказати, що це незабутній альбом — один раз почувши, ви його точно запам'ятаєте й ні з чим іншим не сплутаєте.

 

The COW — Chy Dosyt EP (Київ, psychedelic, stoner, самвидав)

Дата релізу: 01.08.20

Коли ми в Україні говоримо про психоделічну сцену, зазвичай уявляємо щось на зразок Stoned Jesus періоду "I'm The Mountain". У своїй попередній іпостасі The Curse of Wendigo хлопці і справді вписувалися в це уявлення, але на новому мініальбомі, першому у якості The COW, команда доводить, що перейменування було цілком виправданим. Дивні поєднання музичних жанрів, нестандартні формати пісень і (анти)наркотична тематика — усе це виділяє реліз на фоні конкурентів, навіть при такому малому хронометражі. Словом, усе класно, але хотілося б почути більший реліз у 2021-му.

стримінги

 

They Came From Visions — Cloak Of Darkness, Dagger Of Night (Київ, atmospheric black metal, Bloodred Distribution)

Дата релізу: 16.10.20

They Came From Visions — це ще одна історія про те, як якісь анонімні українські музиканти зібралися докупи, записали альбом і випустили щось чудове, або в цьому випадку незвичне. Річ у тому, що на фоні вже сформованої сцени українського блеку із притаманними їй типовими особливостями кияни вирізняються джерелами натхнення у вигляді самобутніх команд Yellow Eyes, Wiegedood та Bolzer та естетики кіножанру фолк-горору, що одразу привернуло увагу і слухачів, і різних музичних оглядачів. У результаті, через нетипові інфлюенси для України маємо незвичну роботу, що добре запам'ятовується.

 

Найкращі релізи 2019 року, за версією нашої редакції, шукайте за цим лінком. Та, оскільки через раннє планування топу минулоріч ми майже не врахували грудень, хочемо окремо виділити тут 2 роботи з того періоду — хардкоровий Kentawr — "Golden Age Of Decay" (hardcore, 26.12.19) та експериментальний My Personal Murderer — "Summa" (alternative rock, 12.12.19). Утім, на майбутнє ми все ж радили б українським музикантам бути практичнішими та планувати великі релізи на листопад, максимум першу половину грудня чи вже січень. І то не лише з погляду топів, але й банально уваги слухачів, які на свята святкують)

На обкладинці фото MATSUDA Akihiro

Neformat.com.ua ©