Neformat Family: GAZ-66 Intrusion

В Ужгороді з певною періодичністю починають шуміти екстремальні гурти: то грайндкор який прилетить із дезом, а то і пауервайоленс. Одними з таких представників важкої сцени столиці Закарпаття встигли побути GAZ-66 Intrusion

Гурт з'явився на світ у 2009 році та відразу розродився дебютним EP "Death tomorrow". Варто зазначити, що такий швидкий процес видачі матеріалу пов'язаний безпосередньо зі стилями, які музиканти представляли. Грали вони powerviolence і fastcore.

Назва з'явилася при спробі відродити ужгородський pornogrind-гурт Vulvulator. Її придумав спонтанно вокаліст. Спочатку йому на гадку спала стара радянська військова вантажівка ГАЗ-66 і він відразу ж дописав до моделі машини слово "вторгнення".

Початковим складом гурту були саме музиканти Vulvulator:

  • Віктор Phooey – вокал (Soulrest, ex-Vulvulator, Furuvgerendufuroval, ex-Omniverse, ex-Skruta)
  • Дмитро Spade Мачульский – бас, потім гітара (ex-Vulvulator, ex-Rise of Cadia, ex-The Symbioz, ex-Battle Axe Culture, ex-Hands Resist Him)
  • Євгеній Stapler (ex-Necas, Veryovka Choir, ЙYЙ, ex-Castrum (live), ex-Displease, ex-Kalyna, ex-Rise of Cadia, ex-Skruta, ex-The Symbioz) – ударні
  • Роберт Панов "Robikk" (DISTiNcT, ЙYЙ, ex-Displease, ex-Skruta, ex-The Symbioz) – гітара.

У перших релізах гурт більше йшов у грайндове звучання, в останніх це все вже було пауервайоленсом. Самі GAZ-66 Intrusion надихалися такими командами, як Spazz, Charles Bronson, Lycanthrophy, Magrudergrind, Gride і тому подібними нестримними соціально-політичними веселощами. Всі треки гурту виконані у традиційній для стилю тривалості — не більше хвилини. Практично всі пісні виконані українською мовою, хоча слова можна розібрати не всюди.

За час свого існування колектив випустив три EP та спліт з гуртом зі США Sidetracked, що відомий у powerviolence/hardcore тусовці. З 2001 року американці награли та накричали вже 20 альбомів. Split GAZ-66 Intrusion/Sidetracked у 2013 році видав Regurgitated Semen Records. При цьому треки до нього закарпатські адепти культу powerviolence записали ще у 2011 році. Лейбл чекав, коли новим матеріалом розродяться заокеанські колеги у стилях.

Первісток "Death tomorrow" - 3-дюймовий CD-R з буклетом тиражем в 66 копій, на який увійшли 10 треків загальною тривалістю 7 хвилин. Його випускали у листопаді 2009 українські Stagnum records і Booba records. На першому міньйоні в одній з пісень звучить вступ до "Nothing Else Matters" Metallica.

Другий EP "Power without violence" також містив 10 треків, які гурт записав у 2010 році. Але тільки у травні 2011-го реліз побачив світ.

Крім того навесні того ж року лейбли 625 Thrashcore і Crucificados Pelo Sistema випустили на семидюймовій платівці вибрані пісні з двох перших записів. GAZ-66 Intrusion стали першим гуртом з усього пострадянського простору, який взяла до себе така потужна тематична світова машина, як 625. В інтерв'ю CULTURECIDE вокаліст Віктор розповідав, що просто відсилав запис гурту всіляким лейблам, в результаті отримавши таку ось несподівану пропозицію. 

Останній, за інформацією discogs, і посмертний альбом "Halt" гурт видав у 2013 році, хоча треки для нього були написані також у 2011-му. LP з'явився у березні. Тоді реліз випустили на касеті Freak Friendly D.I.Y. і Trismus Records.

"Якраз останній альбом я вважаю тим, що хотів отримати від гурту, просто довго йшли до того і тим же й закінчили. Якби гурт після релізу існував далі, ми б розвивали якраз ту тему канонічного powerviolence і, можливо, записались би в хорошій студії хоч раз. Але не склалось", - розповідає вокаліст Віктор. 

Усі оформлення та лого гурту малював також вокаліст. 

Перший виступ гурту пройшов на Core Solution Punk Ataka 16 вересня 2009 року в ужгородському Амфітеатрі.

37ba83886f86

Ще команда виступала з Rise Of Cadia й Omerta теж в Ужгороді 14 листопада 2009 року. Тоді це був закритий захід, на якому збирали гроші для дитини, що втрачає слух. У заявлених учасниках наймасовішої на той момент соцмережі на зустрічі відзначилося всього 48 людей.

Не минуло й місяця, як 5 грудня того ж року GAZ-66 Intrusion рубали все у тій же столиці Закарпаття разом з Foible Instinct, Displease і Peanut Police Squad на невеликій панк/грайндкор вечірці "Угарна субота" або "Zajos Mikulas". На заході в популярних тоді соціальних медіа заявлено було вже 59 осіб. 

А ось свій останній концерт колектив відіграв десь у 2011-му в підвалі ужгородського Ювентуса, де тоді й відбувалися подібні івенти.

У 2012 році команда припинила діяльність через те, що всі її учасники, окрім вокаліста, роз'їхалися хто куди, а знайти нових людей, які б розуміли, що таке powerviolence, було практично неможливо.

В останній склад гурту входили Phooey і Spade, а на ударних підігравав Євген Рябченко. Зараз Віктор співає в ужгородському прог-дет колективі Soulrest, Дмитро Мачульський активно музикою не займається, а Євген є сесійним ударником у відомій метал-команді Belphegor, а також є учасником ужгородського гурту Castrum

GAZ-66 Intrusion у соцмережах:

https://www.neformat.com.ua/forum/thrash-zone/27509-gaz-66-intrusion.html
https://gaz-66intrusion.bandcamp.com
https://www.metal-archives.com/bands/GAZ-66_Intrusion/3540437761

Раніше у рубриці: https://www.neformat.com.ua/neformat-family

Neformat.com.ua ©