10 знакових гуртів в українському блек металі

Пропонуємо разом дослідити, як це сталося, та дізнатися, хто започаткував і продовжує викарбовувати свої імена у світовій історії блеку. На прикладі десяти українських гуртів, які найбільше вплинули на сцену, ми проведемо екскурс до світу чорного металу в нашій країні — від початку й до цього часу. Тож беріть келих темного пива чи чашку чорного чаю та пориньмо у світ містичного металу та старих VHS-записів. 

Наш список не є "топом", тож гурти впорядковані лише за роком створення.

nokturnal_mortum_

NOKTURNAL MORTUM

Почнемо з харківського гурту, без якого неможливо уявити цю статтю — Nokturnal Mortum. Саме їхні касети можна було дістати в Україні 90-х, а контракт з американським лейблом у 1998 році (!) зробив сенсацію серед андеграунд-сцени колишнього СНД та дав змогу поширити та зробити відомим український блек метал у світі. 

Роком створення гурту музиканти вважають 1991-ий, проте чітку форму та стилістичний напрям Nokturnal Mortum (тоді ще через "С" замість "K") отримали трохи пізніше — у 1994 році, коли старі знайомі з дез метал минулого Knjaz Varggoth (гітара, вокал), Munruthel (ударні), Sataroth (клавішні), Wortherax (гітара) та Xaarquath (бас) зосереджуються на новому проєкті та починають роботу над першим демо "Twilightfall", яке вийшло наступного, 1995 року. Стилістично запис ще не був блек-металом у тому виді, з яким ми його асоціюємо, проте вже тоді містив елементи української мелодики, які надалі стануть фішкою гурту та матимуть вплив на наступні покоління музикантів.
Далі гурт починає дуже потужно розвиватись, випускаючи дебютний альбом "Lunar Poetry" на російському лейблі MetalAgen Records, що дає змогу поширити свою творчість на теренах колишнього СНД та дати два перші виступи за межами України. Ще через рік польський лейбл Morbid Noizz Records видає касету "Lunar Poetry" для європейського ринку.

Справжньою подією стало підписання гуртом контракту з американським лейблом The End Records, який співпрацює з відомим дистриб’ютором Nuclear Blast та випускає альбом "Goat Horns" у форматі CD. І це відбувається у 1998 році! Окрім цього, Князь Varggoth того ж року заснував свій лейбл Oriana Productions та внаслідок цього помітно поширив розповсюдження касет гурту в Україні.

Рання творчість відноситься до NSBM, проте у 2014 році в ряді інтерв'ю колектив відокремив себе від цього тегу. Музична складова Nokturnal Mortum переживала різні часи — від жорсткого блек металу в "Нехристі" (1999) до симфонічного блек/паган металу в перших та майбутніх релізах. Завдяки постійним експериментам та використанню багатьох етнічних українських інструментів, колектив відрізняється кожним альбомом, зберігаючи водночас впізнаваний фірмовий саунд. Наразі на рахунку гурту 7 повноформатних альбомів, а також декілька ЕР, сплітів, збірок та концертних альбомів.

Попри те, що гурт неодноразово міняв склад, він гастролює Європою і нині та виступає на українських фестивалях.

Якщо говорити про фундамент жанру в Україні, то не лише у Харкові у другій половині 90-х років, виникають гурти, які починають грати блек. Різні формації утворюються і в інших частинах нашої країни — у Житомирі виникає гурт Lucifugum, який продовжує традиції блеку, у Львові — Paganland, що бере за основу язичницькі традиції, у Києві — Semargl, перші альбоми яких комбінують death та black metal. Гурти формувалися і в інших містах — якщо вірити списку MetalArchives, стилістично близькі команди з’являлися ще раніше, та їхня географія надто велика, щоби вмістити все у рамках цієї статті. Тож проведемо вам екскурс найбільш помітними та впливовими.

lucifugum_logo_

LUCIFUGUM

Цей житомирський black metal колектив сформував у 1995 році Faunus (вокал), Bal-a-Myth (гітара, бас) та менеджер гурту Ігор Наумчук (Hlyst), який брав участь у створенні матеріалу.

У 1996 році виходить перше демо "The Kingdom Sorrow… Behind The Northern Wind". У записі було використано клавішні, що додає особливої атмосфери black metal’y Lucifugum

Це один із небагатьох гуртів, який давав багато концертів того часу, завдяки чому й отримав популярність в Україні, а також знімав відеокліпи, які й зараз можна знайти в мережі.

Перші релізи гурту — сирий блек метал із клавішними, який укупі із сатанинською тематикою відправляє нас до класичних норвезьких коренів жанру.

Lucifugum з Nokturnal Mortum разом записали спліт "Path Of The Wolf & Return Of The Vampire Lord" (1996) та виступали разом на першому фестивалі "Коловорот" у Харкові. Цей фестиваль свого часу був осередком блек та паган метал сцени України, а в його межах проходили виступи багатьох тогочасних гуртів: Reusmarkt, Runes of Dianceht, Dub Buk, Astrofaes, Hate Forest та інших.

У 2002 році Bal-a-Myth помирає, а вокаліст Faunus покидає гурт. Трохи пізніше Hlyst переїхав до Миколаєва та разом зі своєю дружиною Stabaath продовжив діяльність Lucifugum, проте такої популярності, як раніше, вони вже не набули. Гурт існує в такому складі й зараз та продовжує випускати альбоми. Останній реліз під назвою "Infernalistica" вийшов у червні 2018 року.

hate forest_logo_

HATE FOREST

Харків недаремно називають "колискою українського блек металу", адже 1995 рік став роком створення ще одного видатного гурту — Hate Forest. Проєкт створили Роман Саєнко (вокал/гітара/бас) та Thurios (вокал/гітара) - обидва нині є учасниками Drudkh та Rattenfanger. Перше демо "Scythia" вийшло у 1999 році. Основою музики Hate Forest був похмурий raw black metal з англомовною лірикою, але деякі релізи містили ще й ембіент елементи.

Гурт встиг дати два концерти на тематичних фестивалях (зокрема Коловорот Фест), а також записати та випустити 4 студійні альбоми та велику кількість ЕР, збірок та сплітів, які продовжували виходити деякий час після завершення існування гурту у 2004 році.

Цьогоріч у шанувальників була унікальна можливість побачити та почути реюніон легендарного гурту на сцені — у червні Hate Forest дали єдиний (з моменту розпаду) виступ на фестивалі Нове Коло в Харкові.

astrofaes-558ffe1659b8f_

ASTROFAES

Astrofaes створили Thurios (гітара\вокал) і Khorus (бас) у 1996 році у тому ж таки Харкові. Трохи згодом, склад гурту розширив Dalver`a (вокал) і колектив випустив живе demo "The Attraction: Heavens & Earth (live)", яке було записане на одному з їхніх виступів. Замість ударних було використано драм-машину. Cтилістично цей реліз був виконаний у жанрі cимфо блек метал та дав змогу оцінити творчий потенціал гурту.

Восени 1997-го виходить друге, уже студійне, демо "The Attraction: Heavens & Earth" ("Тяжіння: Небеса й Земля"), а ще через рік повноформатний альбом: "Dying Emotions Domain" ("Володіння Згасаючих Емоцій"), який згодом був перевиданий на PUSSY GOD Rec (Чехія). "Dying Emotions Domain" став "злішим" та "швидшим", ніж попередні релізи. Кожна композиція Astrofaes наповнена атмосферою древньої та могутньої природи та безкінечного Всесвіту.

За весь час існування колективу склад неодноразово змінювався, проте загалом вийшло 8 повноформатних альбомів, EP "Shu-Nun", а також концертний DVD "Live Hate", до якого увійшли відео з виступів у Києві, Москві та Мінську.

Офіційно гурт не оголошував про розпад, але останніми релізами стали згаданий вище ЕР "Shu — Nun" (2008), а також збірка "Knowing No Down" (2015). Наразі Thurios разом з Krechet (у минулому бас Astrofaes) є учасникaми Drudkh та Rattenfanger, Khaoth відповідає за ударні в Khors та новому супергурті Necrom, а Amorth (що свого часу теж грав на ударних у команді) був до розпаду команди ударником SOOM.

Dub-Buk_

DUB BUK

Цей NSBM колектив був створений у Харкові і в 1997 році представив своє перше демо — "Місяць помсти". Тексти Dub Buk присвячені антиіудаїзму та антихристиянству, апелюють до слов’янського язичництва. Усього за роки існування гурт встиг випустити чотири повноформатні альбоми, а також відіграти в кількох містах України та різних фестивалях, у тому числі й на Коловорот Фест.

Останній виступ відбувся на фестивалі Повстанець у 2015 році, після чого Dub Buk завершили існування. У тому ж 2015 році учасники гурту утворили новий проєкт — Burshtyn, на рахунку якого вже 2 альбоми — "Прах відчайдухів" (2016) та "Безвірник" (2017).

 

Lutomysl_logo_

ЛЮТОМИСЛ

Проект є повністю студійним і був створений під назвою Profane Solitude у 2001 році, змінивши назву на Лютомисл у 2002-му. Єдиним учасником гурту є Павло Шишковський, який записує майже всі інструменти сам — для запису ударних Павло запрошує сесійних музикантів, проте останнім часом йому, на постійній основі, допомагає Юрій Синицький.

Стилістично автор не прив’язаний до будь-яких рамок жанру і позиціонує його як Jet Black Metal Art.

У рамках Лютомисла вийшло 9 альбомів, останній із яких — "Ecce Homo" побачив світ минулого року і є повністю україномовним (раніше в ліриці панувала російська). Альбом вийшов на французькому лейблі Drakkar Records, детальніше можна почитати в нашому інтерв’ю.

Drudkh-logo-1024x294_

DRUDKH

Популярність цього харківського гурту досягла таких меж, що про них, свого часу, писав навіть Pitchfork, а географія слухачів об’єднує різні куточки нашої планети. 

Атмосферний блек-метал проєкт Drudkh народився в Харкові у 2003 році, завдяки вже відомому нам Роману Саєнку (Hate Forest) — гітара, бас та Thurios’у (Astrofaes) — вокал, клавішні. У тому ж році виходить перший альбом "Forgotten Legends", англомовна лірика якого присвячена природі. 

Наступний альбом "Autumn Aurora" вийшов у 2004 році та досі вважається класикою атмосферного блек-металу. До запису приєднується Amorth (Astrofaes) у якості ударника, з яким гурт записав ще два альбоми.

Третім релізом став "Лебединий шлях". Альбом побудований переважно на тексті поеми Тараса Шевченка "Гайдамаки" й гурт, у майбутньому, ще не раз буде звертатися до спадщини українських письменників, що і стане їхньою особливістю. 

У 2006 році гурт змінює склад — місце Amorth’а займає Vlad (ударні та клавішні), а також до команди приєднується Krechet (бас та клавішні). Саме в такому складі Drudkh існує й зараз.

У 2009 році починається співпраця з відомим французьким лейблом Season Of Mist — альбом "Microcomos" виходить уже на ньому.
Окремо варто виділити альбом "Пригорща зірок" — у ньому Drudkh відійшли від свого стандартного звучання і зробили акцент у сторону блекгейзу та пост-року.

Зараз на рахунку колективу 11 повноформатних альбомів, кілька ЕР та сплітів. Останній альбом "Їм часто сниться капіж" вийшов минулого року і присвячений "тим, чиї душі до дна випила вічна ніч" — жертвам українського Розстріляного відродження. Гурт є повністю студійним — музиканти не дають виступів та інтерв’ю.

Kroda_logo_

KRODA

Kroda створили у Дніпрі, у березні 2003-го двоє музикантів — Eisenslav та Viterzgir. Тоді ж був записаний дебютний альбом "Поплач мені, Річко…", який через рік вийшов у касетному варіанті, а також на СD, завдяки німецькому лейблу Hammermark Art, з яким гурт співпрацював до 2010 року. Музиканти позиціонують свій стиль як HelCarpathian Black Metal, тексти присвячені природі, історії та антихристиянству. Згодом гурт став базуватися у Львові.

У 2007 році учасники набирають музикантів для концертного складу та дають свій перший виступ, після чого гурт починає активну концертну діяльність, яка й понині охоплює географію різні куточки усього світу.

У 2010-му гурт через розбіжності покидає Viterzgir і склад колективу змінюється. Також змінюється й лейбл — тепер гурт працює з Purity Through Fire.  У майбутньому на колектив чекала не одна зміна складу, проте це не завадило йому успішно діяти й понині та радувати слухачів своєю творчістю та живими виступами. Завдяки великій кількості концертів (у порівнянні з іншими блек-метал гуртами), світ побачило кілька концертних DVD та лайв-альбомів. Наразі в дискографії Kroda вісім номерних альбомів, останній із яких — "Selbstwelt" вийшов минулого року.

 

kladovest_

KLADOVEST

Дніпровський проєкт Kladovest був сформований у 2004 році і спочатку був результатом міжнародної співпраці: вокаліст Radalf (Hyperborean Desire, Nemesis, Mramor, Realm Of Algol) родом із Чехії, Дмитро К. (всі інструменти) й Олександр А. (займався написанням лірики та художнім оформленням обкладинок альбомів).

У 2006 році на лейблі Stuza Productions на касетах виходить дебютний повноформатний альбом "Kladovest". На ньому гурт представляє своє бачення атмосферного депресивного блек металу.

Для запису наступних двох альбомів "Escape In Melancholy" (2009) та "Atmosphere" (2011) Дмитро запрошує вокаліста Thurios’а (Astrofaes, Blood Of Kingu, Drudkh, Hate Forest), голос якого робить записи більш атмосферними.

Після цього світ побачили ще два альбоми Kladovest — "Winterwards" (2014) та "Ignitiate" (2016), місце вокаліста на яких зайняв Gjenfard.
Гурт завершив своє існування у 2017 році й наостанок встиг дати свій перший та єдиний живий концерт — на столичному фестивалі Holy Death Over Kiev.

 

khors_logo

KHORS

Серпень 2004-го прийнято вважати днем народження нового гурту з назвою Khors. Khorus (зараз також є басистом KZOHH) покинув Astrofaes для створення власного гурту. У якості ударника був запрошений Khaoth (ex- Hate Forest, ex- Astrofaes, Tessaract). Восени до гурту приєднався Helg із Runes Of Diancent у якості гітариста/вокаліста, і вже наприкінці року був початий запис дебютного альбому на студії Audio Alchemia.

Робота над записом дебютного альбому "The Flame of Eternity’s Decline" була закінчена на початку 2005 року. Клавішні партії на альбомі записав Saturious із Nokturnal Mortum, Finist, а партії соло гітари записав Wortherax (ex- Nokturnal Mortum, Twilightfall). Зведенням і мастерингом альбому займався Міхаіл "Maiden" Смірнов на Московській студії Buddha Cat. Альбом вийшов у квітні 2005-го року на Oriana Music. Восени того ж року склад був підсилений другим гітаристом Nort’ом із Nagual, і гурт приступив до концертної діяльності.

Перші альбоми містили англомовну лірику, але на останніх релізах гурт почав співати рідною мовою. Тексти Khors оспівують українську історію, природу та містицизм.

Гурт активно гастролює як в Україні, так і за її межами, а їхня слава підкріплена шістьма повноформатними альбомами.
Поточний склад виглядає так: Khorus (також є басистом KZOHH) — бас, Khaoth (також є учасником Necrom) — барабани, Helg (також KZOHH, Ulvegr) — гітара, вокал) та Jurgis (також Nokturnal Mortum) — вокал, гітара. Останній реліз гурту — ЕР "За межами тваринного", який вийшов у 2018 році та містить шість треків: три нові та три старі, які отримали нові аранжування.

Наостанок хочеться сказати, що окрім цього списку можна було б порекомендувати ще купу цікавих українських блек метал гуртів, проте їх так багато, що страшно когось образити. А дізнатися більше про історію виникнення та розвитку жанру блек-метал ви можете з нашої статті Black Metal: История и эволюция жанра.

Матеріал мав намір охопити різні стилістичні та історичні напрями гуртів у жанрі, а також, сподіваємося, що ця стаття викличе у читачів та шанувальників інтерес до пошуків нових відкриттів.

Нагадаємо, ця стаття — частина серії матеріалів про розвиток різних андеграундних музичних жанрів в Україні. Раніше у серії:

https://www.neformat.com.ua/rubrika/10-znakovih-gurtiv

Neformat.com.ua ©