Злидень — Сильного з’їдять (2019)

Злидні — у східнослов'янській міфології, зокрема українців і білорусів, — злі духи, які приносять у дім нещастя. У переносному значенні злидні — це бідність (жити в злиднях — жити в бідноті). І назва гурту Злидень чудово передає їх звучання – темний неокраст з розриваючими серце вокалом та песимістичною лірикою, нічого щасливого тут знайти не вийде. Наразі Злидень — чи не єдиний активний гурт у жанрі і їх активність не може не радувати, адже колектив досить регулярно дає концерти за межами свого міста і послухати їх наживо – окремий вид задоволення.

"Сильного з’їдять" – це другий повноформатний альбом дніпровського гурту. Починається він з інтро "Крадеться лихо". І, як на мене, це приклад того, як потрібно робити такі речі. Альбом відкриває гіпнотична басова партія, яка дуже вдало створює атмосферу, трек стає все об’ємнішим і досягає піку, коли останній дзвінкий удар по тарілці дає старт тотожній назві альбому пісні — "Сильного з’їдять". І трек одразу б’є так, що не почати рухатися просто неможливо.

З першої ж пісні стає зрозуміло, що рівень запису та майстерності музикантів з часу виходу їх першого альбому "Радість світанку вчорашнього дня" (2015) помітно виріс. Звук став глибшим, партії більш зрозумілими. Тепер можна по достоїнству оцінити реліз. Була проведена також робота над помилками і, на відміну від першого альбому, тексти пісень з "Сильного з’їдять" доступні на bandcamp. І це справді розумний хід, адже не все можливо розчути через характерний вокал, а тексти написані вдумливо та якісно. Хотілося б цитувати кожен трек у рецензії, адже там всюди є гарно оформлені думки та образи, але краще самим послухати та почитати. Тим більше, що цитувати хочеться на якісь уривки, а цілий вірш. Найкраще поетичний хист проявляється у пісні "Злидень":

Самотній, сліпий та брудний йшов крізь дощі та вітри
Забув, який на смак хліб, забувши голос людей
Не день і не два землею блукав, та правди геть не знайшов
Коріння під стовбуром дуба пустив, зі світу у морок пішов
І спокій знайшов

"Злидень"

Кожен наступний трек не поступається попередньому в емоційності, якості та потужності. Зміни звучання від дуже швидкого ритму до повільних гітарних пасажів, які утворюють гнітючу атмосферу, не дають розслабитися та занудьгувати впродовж усього альбому. Про швидкоплинність часу, про загальну втому від несправедливого та важкого життя, про неможливість жити в соціумі людожерів – Злидень кричать про наболіле, продовжуючи майстерно жонглювати крастом, d-beat’ом, темним хардкором та блек металом.

Альбом слухається на одному диханні та закономірно закінчується аутро "У морок пішов", у якому звуки нічної природи поєднуються з красивою гітарою. Хочеться вірити, що такі команди як Злидень будуть отримувати підтримку, на яку вони заслуговують, і сподіваюся одного дня послухати цей альбом на вінілі.

Злидень у соцмережах:

1. Крадеться лихо (інтро)
2. Сильного з'їдять