The Tea Ship — Алгоритми (2020)

Чернігівський гурт The Tea Ship існує вже досить давно і встиг випустити кілька мініальбомів, однак перший повноформатник "Алгоритми" хлопці презентували лише на початку лютого. Про його сьогодні і говоримо.

Споглядання за розвитком The Tea Ship та рецензування їхніх робіт на сайті традиційно пов’язані зі мною. Я дозволяю собі настільки пафосні рядки лише тому, що анітрохи не брешу в них — нехай повз мене пройшла мить зародження, але моменти останніх релізів, приєднання нового учасника й випуск дебютної повноформатної роботи — я тут, я завжди поруч, айм вочін ю.

7 лютого чернігівський квартет випустив перший LP "Алгоритми" після восьми років діяльності та дійсно незліченної кількості DIY-релізів, частину із котрих можна знайти тільки за допомогою VPN.

Рецензія на The Tea Ship — Surface EP (2017) від Єгора Фелюста

За весь період існування із 2012-го гурт встиг від гаражного панку зануритись у хвилі сьорф-року, дотичного до танцювального рок-н-ролу, та прийти до інді, але дати конкретний жанровий опис творчості The Tea Ship все ще важко. Їхній перший однойменний ЕР я назвав: "кораблем із трьома матросами: гараж, панк, інді". Зараз до цієї ватаги приєднався ще один бравий хлопак — сьорф.

Якась незрозуміла тяга колективу до водночас легкої, швидкої, мелодичної, танцювальної та брудної музики досягла свого апогею на восьмитрековому LP "Алгоритми". З боку, швидше за все, відразу ж впадатиме в очі його неоднорідність: хочеш не хочеш, але стрибати від мажорних мелодій до трьохакордного панк-року гармонійно практично неможливо. Разом з тим, у цьому сила команди, її особливість. До прикладу, Amphibian Man свій вектор сьорфу розвинули до максимуму — у їхньому трактуванні навіть протодум цікаво звучатиме. The Tea Ship же взяли всього по шматочку, зліпили й на виході отримали достатньо пристойний результат.

"Чайний корабель" — один з тих гуртів, котрим під силу зацікавити настільки, щоб люди прийшли на їхній концерт, а не тільки розсилали альбом друзям із захопленими відгуками. Я бачив, що вони являють собою наживо: щире здивування якістю виконання, мокра від поту підлога, справжній дух рок-н-ролу. При чому танці із партнером в одному кутку не виглядатимуть чимось дивним поряд зі стейдждайвінгом у натовп напівоголених хлопців.

Не бачу сенсу впадати у музичні порівняння, все лежить на поверхні та не сховане за сімома замками. За бажання, тут знайдеться широка палітра, від Бітлз або Beach Boys, до гаражних зірок та провідних представників інді-року.

Гурт продовжує дотримуватись традицій DIY, цьому варто було виділити окреме місце та увагу. Як мінімум стосовно запису — основна частина матеріалу була створена в домашніх умовах. За зведення та мастеринг відповідав ударник Сергій Дворник.

Відразу помітно, що команда не текстоцентрична. Провідна роль тут належить музиці, а не сенсовій навантаженості. Всі сили спрямовано на мелодію, ритміку та їх виконання наживо. Текст заради тексту — простий та в’їдливий, його легко запам’ятати, йому легко підспівувати.

Борсатись без розуміння справи не про них, відданість чомусь одному — також. Спроби поєднання не перші, не останні та далеко не кристальної чистоти, але вони виконують головну ціль — промо. Промо для запрошення на івент, після котрого вийти сухим здається злочином. Ви навряд чи будете тримати весь "Алгоритми" на плеєрі або у своєму плейлисті на стримінгу, але під декілька пісень точно з’явиться бажання танцювати. Це чудово.

The Tea Ship у соцмережах:

1. До
2. Сказаны