Signals Feed The Void — Signals Feed The Void (2019)

вогонь палає та не погасне
йди за мною, бо смерть прекрасна

"Мертві дерева"

Signals Feed The Void — це гурт, якого український слухач іще, на жаль, не заслуговує. Як чудово сказав у соцмережах один український автор, "популярна українська музика ділиться сьогодні на два табори: продавці викопної етніки та малороси, спрямовані на ринок північних сусідів". SFTV примудряються уникати обох крайнощів, і супутня цьому непопулярність їх анітрохи не бентежить. Ба більше, вони успішно експериментують з різними жанрами, залишаючись собою. Чим нагадують темну версію дуету Ween, якби замість веселих придуркуватих пісень ті записували оди смерті та вмиранню. Але головна їхня відмінна риса у тому, що вони диявольськи плідні. За 5 років хлопці записали цілих 7 повноформатних альбомів, а однойменний альбом — другий за рік. Проте, альбоми SFTV до того гострі й оголені емоційно, що кожен новий їхній реліз слухається як останній.

Зокрема, однойменним альбомом SFTV показують, що вони не тільки можуть вправно міняти жанрову дислокацію, а й успішно повертатися туди, де ми їх уже бачили. Свого часу у хлопців можна було спостерігати і ретровейв ("Від надістот до нелюді"), і слоукор ("Роса"), і синтвейв ("Останнє тепло") і складну суміш електроніки з прог-роком, блек-металом і боги знають чим ще ("Ритуал" і "Непереможне сонце"). Але в цьому випадку — це знову готичний електронний пост-панк, як і на альбомі 2016 року "Під Покровом". Той реліз був, мабуть, не найвдалішим у дискографії, і друга спроба створити сильний запис у цій стилістиці — не найгірший варіант із можливих.

Лірична і змістова складова музики Андрія Печаткіна та Віталія Гавриленка абсолютно не змінилася з часів дебютного альбому: смерть і самотність завзято водять танок навколо порожнечі в оточенні окультного і церковного начиння. Хіба що назви треків стали простішими: замість "Апокатастазис" або "Дикротія" тепер скромні слова на кшталт "Атавізм" і "Культ". Тішить, що вміння писати мелодії, які чіпляють, та підходящі тексти хлопці при цьому не розгубили. І особливо приємно, що SFTV демонструють у своїй музиці вкрай мало іронії. В епоху різноманітної пост-дурні та колективного гурту Буерак за такі речі потрібно ставити пам'ятники за життя. Звичайно, це ж саме буде для величезної кількості слухачів і чимось на зразок стоп-слова, коли вони почують тексти у дусі "хутко під ковдрою ночі, / б'ючись щосили об воду, / слизька нота невдачі / наврочила нашу вроду" ("Чотири Заповіді") і відчують, як то кажуть, крінж. Але і завдання сподобатися всім така музика собі не ставить.

Foto Kirai gigs: concert videos & photos

Пісні тут не вихваляються зайвою різноманітністю, залишаючись у рамках одного настрою і стилістики, але змін темпу і ліричних тем від особистих до соціальних вистачає на те, щоб слухач не нудьгував. Нічого сенсаційно нового, втім, теж не буде: настрої з класичних альбомів The Cure або Joy Division і щедра присутність драм-машини та синтезаторів найбільше нагадують про континентальний пост-панк 80-х років (aka колдвейв), якби він був добре записаний і зведений. Тексти пісень підкидують нам фрази на кшталт "життя прекрасне", але слухача це не обманює: у ліричного героя все дуже погано і добре не буде ніколи. У пісні "Не твоя біда" ми чуємо ознаки параної, в пісні "В'язень" — депресивні стани, у "24X7" — емоційне вигорання. З вокалом і мелодіями все досить гідно, як і раніше у SFTV: особливо сильні приспіви у піснях "В'язень" і "Другий Шанс", але і в інших випадках терпінням слухача тут не зловживають. Окремий плюс, що вокал Віталія Гавриленка досить самобутній і не нагадує особливо ні Йена Кертіса, ні Роберта Сміта, ні, слава Богу, Віктора Цоя.

У результаті ми отримали від Signals Feed The Void те, що сміливо можна назвати міцним альбомом українськомовного пост-панку в дусі золотої епохи жанру. Особливо велику популярність такими піснями не здобудеш, але тим, кому цей запис адресований — душу зігріє гарантовано. А конкретно: любителям басових рифів, драм-машин і пісеньок про марність буття та екзистенціальну яму. Решті, думаю, навіть пробувати не варто.

Signals Feed The Void в соцмережах:

1. Атавізм
2. Не Твоя Біда