Ragtag — Ghost Of The Block (2020)

Наприкінці квітня одеський скейт-панк/хардкор гурт Ragtag презентував перший повноформатний альбом "Ghosts Of The Blocks". Розповідаємо, як розвивалася творчість гурту і чого чекати від цього релізу.

З тим, що Одеса — це столиця українського скейт-панку всіх мастей, сперечатися даремно. Усі, хто хоч трішки приділяв увагу українській хардкор-панк сцені останні 10 років, знайомі з продукцією, яку випускає лейбл Hypodermic Records, і зможуть назвати понад три гурти, у яких грав чи грає Лефт aka Skid, а справжні "music nerds" назвуть з десяток. Для мене Ragtag — один з найулюбленіших проєктів.
Їхнє перше демо 2017 року припало мені до душі, як завдяки легкій для пам’яті назві "115 $ demo", так і завдяки неймовірно стильній обкладинці авторства фільммейкера, художника, скейтера, власника Skater Made Skateboards та загалом легенди для скейтбордингу — Venice Beach Барта Саріка. Тобто стиль почався ще до того, як заграла музика, як і має бути.

Увімкнувши демо і почувши фірмове звучання гітари та звуки скейта по асфальту, я вже був налаштований на правильний лад, але, як тільки почався вокал, зрозумів — це воно! Вокал Vito уже знайомий слухачам за іншим OC hardcore проєктом Castalarial, але цього разу подача набагато розкутіша і провокує на штовханину.

Скейт панк як жанр, на жаль, все ще може викликати асоціації із занадто вилизаним комерційним поп-панком нульових і чувачками в кедах та сорочках навипуск з галстуком, а не зі спітнілим, брудним, побитим від падінь під час катання, трохи підпитим, а, може, й ні, адреналіновим джанкі. Одеський скейт-панк завжди був олдскульним і взагалі мав власний мікрокосм, але саме Ragtag та їхній suicidal style середньотемповий брудний хардкор панк впоралися з тим, щоб показати середній палець усім, а якщо треба — то й плюнути в обличчя і розбити об голову дошку.

Потім був спліт зі Skeleton Hand та реліз "Rag Fucking Tag", на якому опинився один трек зі "115 $ demo" — "Melancholy", а вже альбом "Ghost Of The Block" відкриває той самий трек, що відкривав "115 $ demo", але в покращеному вигляді, тому ті, хто знайомий із творчістю Ragtag, можуть зловити приємне дежавю, адже всі шість інших треків з демки, крім "Melancholy", отримали своє місце на "Ghost Of The Block" серед 11 нових треків про лайфстайл. Залишилася і любов гурту до семплів з фільмів, інтерв'ю та звуків скейтбордингу.

За візуальну складову альбому відповідальним цього разу став, зокрема, й інший заокеанський скейтер та фотограф Кріс Хутен. Важливість скейт-культури для гурту не сховаєш за ексцесивним використання слова "fuck" у пресрелізі, хоча і це теж є скейт культурою.

17 треків загальним хронометражем 35 хвилин прослуховуються на одному диханні й ось висновок, який я для себе зробив, але зрозумійте мене правильно, — музика Ragtag не обов’язково має бути центром уваги під час прослуховування для того, щоб отримати від неї повне задоволення. Не в сенсі, що на неї не варто звертати увагу, але її непотрібно описувати, вона фонова у найкращому сенсі цього слова, бо виконує функцію покращення усього, що відбувається навколо. Альбом буде ідеально слугувати саундтреком для катання, буде органічно звучати у відео-профайлі, чудово підійде для вечірки з такими ж відбитими кентами та, звичайно ж, брутально звучатиме наживо під час виступу гурту. Розбирати музичну складову тут зайве. Ragtag — це активна музика, що заряджає і спонукає діяти, а сидіти на дивані під неї — не те щоб злочин, але, як мінімум, не круто. Підривай сраку і ворушись, на вулиці літо.

Ragtag — хардкор гурт з Одеси, який розпочав діяльність у 2016 році. На їхньому рахунку демо "115$", спліт зі Skeleton Hand та ЕР "RAG FUCKING TAG",

Ragtag у соцмережах:

1. Ragtag