F.G.F - Notions (2020)

F.G.F. — це нойз із закарпатським колоритом. Розповідаємо детальніше про останній реліз проєкту. 

Влітку цього року в мережі з’явилися семпловані промови чотирьох митців XX сторіччя. Всі вони кажуть про свободу мистецтва, самовираження та взагалі проблематику арту, яку можна спокійно спроєктувати на сучасність. Уся четвірка об’єднана одним звукорядом, на який вже покладено їхні голоси.

Весь цей проєкт має назву F.G.F. Розшифровується, як Furuvgerendufuroval. Назва взята з рядка вірша закарпатського поета Павла Чучки і дослівно перекладається як "сверло балку сверлило". Для філософії про яку йде мова в релізі "Notions" — саме те.

Альбом чи то ЕР, кажуть, автор сам не знає, містить п’ять треків на яких розмовляють з першого до останнього Ferenc Öcsi Szemán, Еріх Фромм, Богдан Ступка, Мартін Хайдеггер та знову Ferenc Öcsi Szemán відповідно. перший — художник, другий — соціальний психолог, третій — актор, четвертий — філософ. Мабуть, останній є найбільш зубодробильним з усього квартету. У світі існує небагато допитливих людей, які розуміють, про що той мислитель минулого століття казав. Але багато хто намагається, сильно напружується, щоб зрозуміти.

За таким міксом ідей у вигляді голосових та електронних семплів стоїть одна людина — Віктор Phooey. За його плечима вокал у гуртах Soulrest, Vulvulator, Omniverse, GAZ-66 Intrusion i Degradatus. Багато грайндкору, важкого металу та безумства.

Ось тут на "Notions" воно виплило під іншим градусом. Утім, варто зазначити, що насправді не таке воно все й дахозносне, бо є нюанс. У таких експериментальних проєктах є момент самопізнання та освіти. З першим зрозуміло, а от друге може перетворитися на просвіту для слухача, який, наприклад, чує вперше про когось з цих чотирьох людей. Або взагалі про всіх них. Є куди рухатися.

Звісно, реліз не без гумору. Бо в Мукачеві, звідки F.G.F. родом, багато мов з різних мовних груп та воно все наміксоване певним чином. Ось вам і посмішка, коли слухаєш першого митця, який теж з цього закарпатського міста, а потім одразу перемикаєшся на серйозного психоаналітика.

Всі треки мають у якості назв ініціали людей, чия промова до них належить. Унизу, в тегах bandcamp, вказано, що це devotional, ballad, noise, weird, що можна розшифрувати як "шум відданої дивної балади". Може, співпадіння, а може, автор хотів щось зазначити.

Шум там точно є, але він не в музиці, а в сенсі, який несуть усі ці тексти. Тим, хто непідготовлений до такого стилю, як нойз, може здатися, що їх вдарило електрострумом. А ті, хто вже в темі, відразу починають бадьоритися. Отже, "Notions" від F.G.F. — це такий тонізуючий інтелектуальний удар по мозку. Але не за допомогою частот, а текстових меседжів.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

F.G.F. у мережі: 

https://furuvgerendufuroval.bandcamp.com/

Neformat.com.ua ©

1. FS1 05:07
2. EF 03:22
3. BS 04:23
4. MH 05:00
5. FS2 04:17

02.07.2020