Cthulhu Rise — Last (2020)

Cthulhu Rise оголосили про вихід EP "Last" 24 січня 2020-го року на сторінці колективу у фейсбуці, прикріпивши до публікації опис звучання й місця міні-альбому у творчості гурту — виявилося, що це їхня лебедина пісня. Сам колектив призупинив свою діяльність ще декілька років тому, а пронумеровані опуси цього релізу є нічим іншим, як випуском старого матеріалу.

Гурт присвятив свою творчість міфології Ктулху, вигаданого створіння зі всесвіту містичного письменника Говарда Лавкрафта. Їхній перший альбом під назвою "42" побачив світ у 2012-му році, другим був так і названий "Second One", випущений у 2016-му. Третього й останнього релізу довелося чекати аж до 2020-го. Дебютний альбом гурт випустив на французькому лейблі Musea, який підписує прог-рок та джаз-рок виключно, дві наступні роботи - самвидав.

Якщо хтось вже знайомий із творчістю цього квартету, очікувати від них варто того ж, що і завжди (хоча висловлювання щодо мелодики не зовсім актуальне цього разу):

"Поменше квадратних розмірів, поменше мелодичних й усяких попсових заїжджених гармоній і побільше дисонансів, нестандартних розмірів, які змушують прислухатися до музики" — так гітарист Іван Сердюк пояснив напрям, що його представляв гурт на фестивалі "Ламані ритми естради".

Увесь EP інструменти довго впиваються самі собою, перш ніж звернути зі звивистої доріжки маткору й злитися у красі на недовгий проміжок часу. Так, приміром, в "opus 43", жвавій та найтривалішій композиції релізу, той самий мотив багаторазово повторюється у неочікуваних місцях, розбавлений клавішними вриваннями Станіслава Бобрицького до музичного ряду. Цей трек ніби є результатом роботи всіх прог- та джаз-натхненників гурту. А понура його кінцівка веде ревучу гітару Івана Сердюка на розтерзання саксофонного соло Павла Лісовського, музиканта з гурту Paranoise Crew, який нерідко був гостем Cthulhu Rise як на сцені, так і на записах.

Досить сміливе органне звучання — один з лейтмотивів звуку гурту в цілому. Другий твір "opus 44" виділяє він же, під чітким керівництвом Станіслава Бобрицького, при котрому орган звучить дуже знайомо, наче він залишився у настрої гурту Kansas ще з 70-х. І навіть у різнобої звуків видніється чітка спільна атмосфера, кожен інструмент хоч і чутний окремо, та все ж звучить підпорядковано. Цього ефекту досягнуто завдяки чутливим барабанам Андрія Прищенка, що підлаштовуються під кожний з інструментів у необхідний момент, через що й відбувається не злиття до суцільного шуму, а вміле об’єднання.

Третя композиція — "opus 45" — найбільш експериментальна й незібрана, заклинений орган живе своїм життям на початку. Але вже з третьої хвилини з’являються дивовижні нотні східці співзвучності, вони ведуть униз, аби було звідки піднестися вгору до новонародженої гітарної мелодики. Протягом альбому, та у цій композиції зокрема, тішить місце баса Олександра Чуба — він у якийсь спосіб попереджує майбутній хід композиції в цілому. А Станіславу Бобрицькому хочеться дякувати за нагромадження органних тональностей, у жодній з котрих він не затримує свій інструмент надовго.

Цей ЕР віддаляється від важкої музики, з більшою зацікавленістю входячи до лав авангарду. Чи то так було відібрано навмисне, чи то через невелику кількість композицій склалося таке враження, але важкість явно замінили. Замість неї тепер гарні пасажі та переходи між ними, а гітара менш розмита й шумна, аніж в першому їхньому релізі, хоча колектив тим особливо не грішив. Тут Іван Сердюк більш мелодичний навіть в моменти, коли чеканить один і той самий швидкий мотив.

Фото kirai gigs

Композиції виключно інструментальні, хоча EP повен буквальних інтонацій, музичні фрази дуже нагадують текстові, через що усі переходи від поєднання однієї групи інструментів до іншої здаються закономірними. Не може бути й мови про те, щоб цей реліз більше відрізнявся в гарний чи поганий бік від попередніх, але певну різницю як факт визнати варто, можливо, навіть самим Cthulhu Rise, котрі одного дня захочуть продовжити йти в окресленому з давніх пір напрямку. 

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Cthulhu Rise у соцмережах:

https://cthulhurise.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Cthulhu.Rise/

Neformat.com.ua ©

1. opus 43
2. opus 44
3. opus 45

23.02.2020
23 лютого 2020