Cluster Lizard — Prophecy (2018)

Чотири роки тому на австрійських теренах з'явився проєкт Cluster Lizard і, власне, що б йому тут робити, якщо продукт з Відня? Але, ця саспенс-електронщина має безпосереднє відношення до України та дуже щільно з нею взаємодіє не тільки за допомогою культурних зв'язків. Нумо з'ясовувати, чому.

Проєкт створив Дмитро Федоренко, який є власником лейблу Kotra та артистка, дизайнерка, зірка вечірок Річарда Д. Джеймса (читай Aphex Twin) Катерина Заволока. Ті, хто стежить за цими іменами, напевно довго себе запитували, на що була б схожа їх колаборація?

Самі митці називають свої творіння sci-fi techno і це дуже схоже на правду. Асоціації з науковою фантастикою після їх прослуховування залишаються чіткі. Останній їх реліз "Prophecy" вийшов у кінці листопада минулого року, складається з шести композицій, присвячених Вільяму Блейку, Лесі Українці, Лексу Гігероффу, Артюру Рембо і Джорджу Гордону Байрону. Кожен з треків називається одним із рядків творів авторів.

Перша композиція "The Sun's Light When He Unfolds It Depends On The Organ That He Beholds It" — це Вільям Блейк, друга "And Those Burning Tears Shall Melt, Dissolving; And Maybe Blossoms Will Come Up, Unfolding" — Леся Українка, третя " Fighters Of The Fight, For Their Home And Their Heart "— Гігерофф, четверта" Come From Forever, And You Will Go Everywhere "— Рембо, п'ята" The Evening Beam That Smiles The Clouds Away, And Tints Tomorrow With Prophetic Ray "— лорд Байрон і шоста "This Has Happened Before And It Will Happen Again", остання композиція, належить перу Джеймса Мет'ю Баррі, а конкретно вигаданому ним герою Пітеру Пену.

Весь альбом звучить як єдине концептуальне полотно з логічними переходами та змінами настроїв. А з цією палітрою у композиторів теж все добре вийшло. Хічкоківський прийом було недарма згадано у першому абзаці цієї рецензії. У музикантів відмінно вийшло заманити слухача й оточити його глибокими незрозумілими емоціями від звуків з їх пластмасових коробок, напханих крутилками, кнопками та процесорами.

Це не вперше, до речі, коли проєкт так чинить зі слухачем. У вересні 2017-го вони випустили альбом "Edge Of The Universe", який був триб'ютом до Лекса Гігероффа — одному з творців культового канадського серіалу "Лексс", який на початку десятих помер. Про обставини його смерті відомо мало, а ось сам серіал... Якщо хтось із читачів не бачив цей фільм, то його, як мінімум, варто глянути, попри роки випуску. Кажуть, аналогів не вигадали досі. За загальним зображенням і характерами персонажів, вже точно.

Потрібно писати окрему немузичну статтю, щоб розповісти про роль "Lexx" у сучасній фантастиці. Можна ось тільки додати, що автор, на якого Заволока і Котра посилаються вже другий свій альбом, був великим шанувальником Філіпа К. Діка, що вже говорить про очевидну неоднозначність його особистості.

І по саунду — якщо хтось все ще хоче вчитися грати похмуре техно. Мода на нього все одно поки не проходить, а одні з кращих рекомендацій серед українських авторів з цього стилю може дати саме цей дует. Тут підхід відчувається, як і рука майстрів, причому, це не лестощі, а об'єктивний вплив на людей поруч з автором, які зовсім не слухають нагнітання з рівною бочкою.

Cluster Lizard у соцмережах:

1. The Sun’s Light When He Unfolds It Depends On The Organ That He Beholds It.
2. And Those Burning Tears Shall Melt, Dissolving; And Maybe Blossoms Will Come Up, Unfolding.