NUAM заохочує артистів додавати свою музику на стримінги

Куратори NUAM Base не зможуть додати до своєї бази тих, чия музика відсутня на Spotify. Передовсім це стосується представників андеграунду, які іноді викладають музику ексклюзивно на Bandcamp або YouTube.

Нещодавно запущена NUAM Base, спеціальна веб-база українських артистів із фільтрами задля відкриття й дослідження представників локальної сцени, повністю ґрунтується на даних зі Spotify. Відповідно, музиканти, яких немає на згаданому стримінгу, не зможуть потрапити до бази й втрачають це джерело популяризації власної творчості. На старті база налічувала близько 11,000 артистів і, за словами її творця Олексія, оновлюється чи не щодня.

"Spotify дає змогу зручно працювати з даними для бази, зокрема завдяки його API (Application Programming Interface). Автоматизувати таку ж роботу з Bandcamp технічно неможливо. Для мене залишається загадкою, чому андеграундна та електронна сцени часто є на Bandcamp, але відсутні на класичних стримінгах. На жаль, звідти я не можу технічно додати артиста в базу й не можу додати його треки в наші плейлисти", – ділиться Олексій, автор проєкту, із Неформатом.

Наразі Олексій використовує Bandcamp лише задля пошуку українських артистів, яких не вдалося ідентифікувати на Spotify як українських. Те саме, за його словами, стосується відеосервісу YouTube, де теж циркулюють чимало перлин андеграундних творців.

"Загалом, у мене є ще близько 10,000 неопрацьованих музичних імен із різних баз, які в теорії українські – усі їх треба перевіряти й робота над цим іде дуже активно. Нещодавно я витягнув саме з Bandcamp понад 3,000 імен, яких не було в нашій базі до цього. Я поки що не перевіряв, скільки з них є на стрим-майданчиках, але, гадаю, не багато".

Нагадаємо, що запуск NUAM Base відбувся на початку вересня 2024 року. На її сторінці можна сортувати артистів за жанром, датою релізу й навіть кількістю слухачів (знову ж таки, на Spotify) і там же ознайомлюватися з короткими версіями їхніх треків. NUAM Base вийшла з проєкту NUAM, який відстежує й досліджує українську музику. Той уже протягом кількох років регулярно збирає українські музичні новинки, статистику серед артистів (жанри, мова, частота релізів тощо) і великі тематичні вітчизняні плейлисти. 

NUAM у мережі:

https://www.nuam.club/
https://t.me/NewUAM
https://www.instagram.com/newuam/

Фото обкладинки – NUAM