Мортидо анонсують повноформатний альбом на серпень

23 серпня за підтримки лейбла Neformat Family вийде перший повноформатний альбом дніпровського дезрок гурту Мортидо — "Ніжність". Сьогодні ж презентуємо перший сингл з нього — "Море". 

"Пісня “Море" — це перша глава нового альбому, що описує досвіди взаємодії особистості із життєвим простором. В основі сюжету — кримські підліткові спогади та переживання, естетичні враження від споглядання природи на фоні романтичного захоплення.

На глибині 150–200 м у Чорному морі починається сірчано-водневий шар, тому із цієї глибини життя там відсутнє, але є рух. Сірка — елемент із Пекла. Пекло в морі породжує морських демонів.

Ця пісня — гімн Морю як стихії. Воді, що дарує життя, але бурхливий шторм якої може бути небезпечним, зачарувати, засмоктати на дно", — розповідає Олександр (гітара/вокал). 

Його тезка, ударник Олександр додає, що, виконуючи свою партію в цій пісні, пригадує деякі моменти з дитинства, пов’язані з Кримським узбережжям:

"Багато часу я прожив у Севастополі, з його білими фасадами, хвойними деревами, морськими краєвидами та невичерпним запахом моря, що більше до вечора стаж всепоглинаючим і чаруючим. Ця пісня — згадка про щасливі моменти у чарівному краї".

Сингл також доступний на стримінгах

Уважні слухачі вже могли чути сингл раніше, адже його гурт завантажив на Soundcloud ще 15 березня та присвятив третій річниці виникнення Мортидо. Зараз же робота з’явилася і на стримінгах.

Вокаліст Олександр також додає, що загальна ідея звучання треку була реалізована під впливом прото-нью-вейву, творчості Девіда Боуї пізніх 70-х, Берлінської ери, з насиченим синтезаторним звучанням: 

"Музично хотілося би виділити дуалізм морської стихії, чаруючий та небезпечний водночас, це відобразилось у мінорно-мажорних гармонія, хроматизмах, різких змінах настрою, від ліричного до енергійного з напруженим хвилюючим сюжетом". 

Басистка Яна підтримує цю характеристику, адже, на її думку, поєднання ритмів у пісні нагадують море у шторм — "мелодійні та протяжні змінюються на чіткі та різкі, як хвилі, що повільно збираються та швидко б'ють". 

За зведення та мастеринг пісні відповідав саундпродюсер, Сергій Сазанов (також ударник гурту Tepla), який і допоміг реалізувати описаний творчий задум. 

Альбом "Ніжність" з'явиться стане перших повноформатником у дискографії колективу і з'явиться в мережі менш ніж за місяць. 

Вокаліст Олександр зазначає, що цей альбом присвячений взаємодії особистості з навколишнім простором, соціумом у всьому його різноманітті:

"Це — травма ідентичності, рефлексія на стереотипи суспільства, реакція мрійливої людини на війну та життя в бойових діях.”

Загальна атмосфера холодна, емоційно нестабільна, занурена всередину власних думок, дуже ностальгічна, протягом усіх пісень є відсилки до спогадів. Але завершується альбом радісною, майже ейфоричною композицією, що є наче символом остаточного занурення у вигаданий, уявний фантастичний світ". 

Мортидо — дезрок-гурт із міста Дніпра, заснований у березні 2021 року. У ньому музиканти пишуть музику, навіяну темною сценою 80-х і 90-х, та водночас поєднують свої музичні вподобання під дезроковим кутом. У дискографії колективу наразі є мініальбом "місто спустошене". Докладно про нього ми писали отут. 

Актуальний склад гурту:

  • Сашко – вокал, гітара
  • Сашко – ударні
  • Люда – вокал, клавіші
  • Яна – бас-гітара

Мортидо в мережі:

https://www.instagram.com/mortidoband