Нова петиція за відставку Ткаченка вже набрала понад 10 тисяч голосів

Нова петиція за відставку Міністра культури Олександра Ткаченка була зареєстрована 21 червня на сайті Кабміну.

Зокрема, автор петиції Володимир Герасименко висловлює такі аргументи за звільнення Олександра Ткаченка:

  • Непрофесійно керував Міністерством культури та інформаційної політики, що спричинило застій в культурній сфері.
  • Не було здійснено належних заходів, щодо захисту та збереження мистецьких творів від російської агресії.
  • Сприяв злочинному рішенню Держкіно щодо реорганізації "Довженко-центру".
  • Виступив проти закриття музею Булгакова в Києві, до чого закликала Спілка письменників України.
  • Казав, що не вважає свого ексколегу з фракції "Слуга Народу" Олександра Дубінського елементом "російської мережі дезінформації", як про це заявляли у США.

Автор петиції насамкінець зазначає, що Олександр Ткаченко "не відповідає запитам українського суспільства на проукраїнського й освіченого керманича Міністерства культури та інформаційної політики, який буде дослухатися до народу України".

Нагадаємо, петиція має три місяці, аби набрати необхідні 25 тисяч голосів для реакції відповідних посадовців.

Що передувало? 

7 березня Юрій Шиян створив петицію "Про звільнення Олександра Владиславовича Ткаченка з поста Міністра культури та інформаційної політики України", аргументувавши її "неналежним виконанням своїх посадових обов'язків" та спричиненням  "стагнації в культурній сфері". Необхідні 25 тисяч голосів петиція набрала аж 2 червня, зокрема чимало закликів її підписати в мережі стосувалися саме ситуації з ускладненням процедури отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон для музикантів та інших діячів культури. 

"..із змісту розглянутої петиції неможливо встановити факти та обставини, які б давали чіткі підстави для здійснення Прем’єр-міністром України своїх повноважень щодо порушення перед Верховною Радою України питання про звільнення Міністра культури та інформаційної політики Ткаченка О. В.", - йшлося в офіційній відповіді прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на цю петицію. 

23 червня у Києві на Книжковому Арсеналі учасником однієї з дискусій був заявлений міністр культури Олександр Ткаченко. Під час неї і відбулася невелика акція протесту за участі представників різноманітних сфер культури, які стояли з гаслами "Ткаченко має піти", "Розграбовані музеї = діяльність Ткаченка", "Ткаченко знищує культуру" тощо.

"Складається враження, що міністр Ткаченко провів останні кілька років у підвалі, адже він щиро не розуміє (або робить вигляд, що не розуміє), чому українці хочуть відправити його у відставку. На всі прямі запитання він давав відповіді: "Ми не відповідальні за це", "Ви не знаєте, як працює Міністерство культури", "Це не від нас залежить". Дуже зручно не бути відповідальним ні за що", - розповідає Марина Крижня, учасниця пікету, журналістка та дописувачка Неформату у матеріалі Української Правди. 

26 червня у відповідь на цю акцію Олександр Ткаченко провів публічну зустріч у Національному художньому музеї України. Як повідомляє ІМІ, частина культурних діячів з протесту на Книжковому арсеналі бойкотувала зустріч, зокрема, й організатор, дизайнер Саша Биченко, який заявив, що це буде імітацією діалогу. Присутні ж запитали Олександра Ткаченка про ставлення до петицій, на що той заявив, що петиції є “демократичним процесом”, на них можуть зважати органи влади, проте водночас додав, що є відмінні від петиції позиції:

"Але й інші точки зору громадськості, на які потрібно зважати, дивитися на баланс різних точок зору. Стосовно конкретних запитань чи претензій: на них я готовий відповідати. Але якщо комусь не подобається просто моє обличчя, I am sorry".

На обкладинці — фото Книжковий арсенал