Творчість українських музикантів крадуть за кордоном

За останні два тижні кілька українських гуртів повідомило, що їхня творчість була завантажена на різноманітні платформи під різними іменами. Від рук шахраїв постраждали Cuckoo's Nest, Earmake та Bergrizen.

У випадку команди Cuckoo's Nest мексиканський лейбл збирався випустити альбом перуанської команди Borderline, що насправді був переважно компіляцією та нарізкою пісень з дебютного альбому миколаївців "Dark shades of lunacy". Туди ж потрапив і трек гурту Lifelover. Після звернення до служби підтримки Bandcamp альбом зник із сервісу.

З Earmake ситуація була дещо складніша. Про неї у коментарі нашому виданню розповів засновник проєкту Віталій Чис:

"Мені прийшло повідомлення від Soundcloud Germany. Написали, що мій трек "Sunset Del Mar" є копією треку (назву виконавця та нікнейм вказувати не буду, але зазначу, що це 10-річний школяр із Франції, який хоче стати знаменитим, краде чужі роботи, конвертує їх у погану якість, щоб Контент ID не впізнав та заливає в магазини під чужим ім’ям), і, в результаті, мій трек був видалений. 

Цікаво те, що "Sunset Del Mar" був випущений 8-го квітня, вкрали його десь 17-го липня, повідомлення прийшло 3-го серпня. То хто ж все-таки оригінальний автор? Саундклауд?

Мені було неприємно, але особливого хвилювання не було. Було відчуття, що я все улагоджу й без суду. Так і сталося: я зробив пост, мої колеги з усього світу відгукнулися й почали кидати на нього бани та страйки; звернувся до свого дистриб’ютора, кинув три скарги на три відео в ютубі (він і туди завантажив усе це); відкрив диспут безпосередньо на Саундклауд. Через пару днів мені прийшло повідомлення з вибаченнями, і мою роботу відновили.

З текстом проблем не було, бо я міг довести будь-яким способом, що є автором. Хлопець, що намагався вкрасти мій трек, побачив, що Саундклауд став на мою сторону, що на нього сипляться бани та гнівні коментарі на ютубі. І мабуть, видалив мій трек з усіх цифрових майданчиків. У приватні повідомлення я йому написав: "Ти хто й чому це зробив?", на що він відповів, що це не він (відмазки маленьких дітей, які бояться)".

Відшкодовувати збитки Жан де Валуа, гітарист Cuckoo's Nest, через суд також не збирається:

"Позиватися до суду не буду, бо, по-перше, поки невідомо, з ким саме маємо справу, хто саме це робив, а по-друге, реальний "збиток", якщо так можна сказати, досить невеликий. Суди за такі справи не беруться. Це я вже мовчу про те, що мова про Перу.

Наклад там також був невеликий, тому в найбільшому програшу з усього цього лише той лейбл. Він, до речі, з нами вже зв’язався та ніби спробував просити вибачення, але написав, що йому важко розмовляти англійською, а мені чомусь також було це важко читати, тому не все зрозумів.".

Ситуація з Bergrizen вирішилася надзвичайно швидко. Фізичні копії альбому проєкту Nokturhn з вкраденими треками буде знищено, гроші — повернуто. Nebula Aeterna Productions офіційно перепросили команду та будуть позиватися до суду задля відшкодування збитків.

На фоні таких подій ми запитали музикантів про можливі шляхи захисту своєї творчості та уникання таких випадків у майбутньому. Віталій Чис радить музикантам зберігати проєкти, в котрих ви створюєте музику та реєструвати її в SISAC. Жан де Валуа робить ставку на якісний продукт та вважає, що навіть проєкт з ім’ям не застрахований від чогось подібного.

Наразі Cuckoo's Nest у замороженому стані, але планують повернутися на сцену восени із новим складом. Earmake восени видасть новий повноформатний альбом за підтримки лейбла New Retro Wave Records. Також музикант почав співпрацювати з гейм-девелоперами Kefir Games. Треки Earmake з’являються у їхньому новому кіберпанк-проєкті.

Cuckoo’s Nest — depressive/post black metal гурт, що виник у Миколаєві у 2011 році. Дискографія нараховує три альбоми та спліт з американським гуртом Crescent Days. Більша частина релізів видана за підтримки китайського лейбла Pest Productions.

Проєкт Earmake заснував у 2015 році харківський музикант Віталій Чис. Того ж року він випустив дебютний повноформатний альбом "Sunset Dream". Окрім нього в доробку автора є ще декілька альбомів, EP та синглів. Джерело натхнення музиканта криється у фільмах 80-х, особливих VHS записах та американських міських пейзажах.

Релізи проєкту виходили на лейблах 30th Floor Records, Future City Records, Future 80s Records, NewRetroWave.

Cuckoo’s Nest у мережі:

http://cuckoosnest.bandcamp.com
https://www.facebook.com/cuckoosnestbm
http://vk.com/cuckoosnestmetal

Earmake у мережі:

https://soundcloud.com/earmake
https://www.facebook.com/earmakeofficial
https://earmake.bandcamp.com/