Як пройшов фестиваль Metal East: Нове Коло 2019

Частина редакції Неформату вже вдруге відвідала харківський фестиваль металевої музики Metal East: Нове Коло і цього року ми, хоч і трохи з запізненням, проте виправляємо минулорічну помилку і публікуємо невеличкий звіт з події.

Не встигли відвідувачі оговтатися після виступів Nocturnal Depression, Mortiis, Esoteric та інших на першому фестивалі, як влітку того ж року організатори приголомшили шанувальників новиною про єдиний унікальний виступ легендарного харківського гурту Hate Forest у 2019-му! З того часу найвідданіші шанувальники зі всього світу періодично дивилися на свої квитки та рахували дні до цієї події. Протягом року лайн-ап наповнювався різноманітними та цікавими гуртами, більшість з яких слухачі лише мріяли колись побачити в Україні - Pestilence, Entombed A.D., Harakiri For The Sky, Saor…

І ось цей день настав - 31 травня розпочався перший день довгоочікуваної події, заради якої зібралися металхеди з усієї України та різних куточків світу. 

 

День 1

Музична програма першого дня фестивалю розпочалась з виступів колективів Морок (яких ми напередодні бачили на Holy Death Over Kyiv) та Bergrizen, яких нам довелося пропустити, тож вітаємось з друзями з усієї України та вирушаємо на виступ харківського гурту Necrom, у живому складі якого учасники Nokturnal Mortum, Khors, Burshtyn та Mutanter. Об’єднані спільним захопленням дет-металом, учасники гурту презентували наживо EP "The Light Has Never Been Here" - потужно та професійно.

Після виступу вирушаємо відпочити та роздивитися територію фестивалю. Перше, що потрапляє на очі — цього року організатори розширили зону активностей і за рахунок цього територія Механіки ще більше заповнена різними виставками, лекторіями та магазинами з мерчем. Можна було познайомитися з витворами українських митців, а також послухати цікаві лекції на різні культурні теми. Трохи перекусивши та випивши смачного крафтового пива (за яким черга не зупинялась протягом всіх трьох днів), прямуємо знову до сцени — на виступ одного з найочікуваніших гуртів цього дня.

Наступними стали австрійці Harakiri For The Sky - гурт, який не перший рік відомий серед шанувальників пост-блеку та який встиг виступити на багатьох відомих європейських фестивалях. Серед гуртів, що грають атмосферну музику є проблема, яка часто зустрічається — якщо гурт грає на відкритій сцені вдень, коли ще не сіло сонце - вся магія зникає, і живі виступи виглядають дуже нудно. Проте це не про фестиваль Нове Коло - завдяки тому, що сцена на фестивалі розташована на майданчику в приміщенні, "темна" атмосфера тут панує завжди, і це дуже допомагає відчути ту саму магію живих виступів. Австрійці відіграли більшість пісень з останніх двох альбомів "Trauma" та "Arson", а після виступу вийшли до зони meet & greet, де всі охочі могли сфотографуватися та взяти автограф. Окрема подяка організаторам за таку круту можливість — зустрічі з музикантами проходили протягом усіх фестивальних днів.

Далі за списком — грецькі експериментатори Zemial, команда, яка вже відвідала фестиваль минулого року, проте цього разу підсилила свій склад завдяки участі Proscriptor (вокаліст ABSU). Незвичний погляд на блек та треш метал, барабанщик, що співає, та шоу від Proscriptor зробили виступ Zemial одним з найцікавіших того дня.

Шоу від фінських "козлоблекерів" Archgoat було насичено класичною подачею: похмурий та злий саунд та корпспейнт учасників, вогонь на бекграунді - все це створювало містичну та пекельну атмосферу.

Хедлайнерами цього дня стали легендарні нідерландці Pestilence, які безкомпромісно виправдали звання головних гостей дня.

День 2

День почався з виступу українського атмосферного проєкту Severoth, який дав змогу поринути у світ магії карпатських гір та насолодитися мелодійним блек-металом.

Після Severoth місце на сцені зайняли одесити White Ward, які спеціально для фестивалю підготували програму лише з нових пісень з альбому "Love Exchange Failure", який має вийти у вересні цього року. Окрім цього до гурту приєднався новий саксофоніст, що дало змогу насолодитися повним звучанням матеріалу. Виступ був потужним та емоційним, адже темою нового альбому є психічні розлади.

На зміну мелодійним гуртам прийшли греки Agatus, які повернули "чорний" настрій на сцену фестивалю та непогано розігріли натовп перед виступом довгоочікуваних Hate Forest.

І ось настав час історичної події - на сцені з’являються легендарні харків’яни Hate Forest на чолі з Романом Саєнком. Компанію на сцені йому склали Alzeth (ex-NM) - гітара, вокал, Сергій Новіцький - гітара та Vlad (ударник Drudkh) - барабани. Музиканти одягнені в чорний одяг і статично починають з першої пісні. Весь виступ музиканти проведуть не рухаючись, проте це лише додасть атмосфери гнітючій музиці HF.

Сет-лист виступу:

00. The Unity (intro)
01. Scythia
02. Cold of the Grave
03. To Those Who Came Before Us
04. Howl of Hyperborean Winters
05. The Gates
[+ фрагмент треку "Black God" у записі]
06. Desert of Ice
07. Cold of the Grave (encore)

Після такого виступу вже жодні хедлайнери не потрібні, проте фестивальна програма продовжується й естафету приймають бельгійці Enthroned, які продовжили темряву, засновану своїми попередниками. Вокаліст з закоченими очима та перевернутим хрестом на грудях немов мандрував між нашим та цим світом під акомпанемент похмурого блеку.

Останніми були шведи Necrophobic - гурт, який використовує всі типові візуальні атрибути дияволопоклонництва, змішуючи у своїй музиці чорний метал та дет-метал. Після яскравого шоу фестивальний день скінчився, і втомлені відвідувачі помандрували додому набиратися сил, щоб віддати їх всі на завершальному дні фестивалю.

День 3

Виступ киян Raventale ми пропустили та потрапили до зали на перших піснях харків’ян Ygg - проєкту, альбом якого був тепло прийнятий шанувальниками атмосферного блек-металу. І варто зазначити, що наживо гурт звучить не гірше, ніж у записі.

Наступна команда - теж одна з найочікуваніших на цьогорічному фестивалі. Шотландці Saor на чолі з фронтменом Енді Маршалом зіграли чудовий сет, прикрашений чарівними звуками скрипки, та перенесли слухачів у паралельний вимір, де вирує лише недоторкана природа і де немає місця руйнівній силі людини. Один з найцікавіших виступів цього року.

Після невеликої перерви на сцені з’являються фіни Sargeist - сольний проєкт Shatraug з Horna. Виступ був схожий на чорну месу, а одяг музикантів нагадував ряси монахів.

Далі за справу взялися легенди міста та українського блек металу - Nokturnal Mortum. Підготовка до виступу йшла досить довго, проте цей гурт завжди радує слухачів потужним костюмованим шоу, тож варто було й зачекати. Як завжди, NM показали високий рівень і зібрали під сценою майже всіх відвідувачів фестивалю, які разом підспівували пісні колективу.

Після харківських гігантів місце на сцені зайняли Horna з Фінляндії. Ми вже мали змогу бачити їх на фестивалі минулого року, тож знали, на що розраховувати. Фірмовий саунд, кров, перевернуті хрести - все це невіддільні складові виступів фінів.

Гуртом, що закривав останній день фестивалю, стала шведська машина смерті - Entombed A.D. Музиканти рознесли все навколо швидкісним дет-металом і поставили жирну крапку у фестивалі Metal East: Нове Коло 2019.

***

Наступного року фестиваль відбудеться знову (з 29 по 31 травня), а в соцмережах уже можна знайти більшість анонсованих учасників, серед яких - Månegarm, Pagan Altar, Rippikoulu, Aeternus, Asphyx, Kampfar та інші. Радимо не пропустити!

Офіційна сторінка фестивалю: https://www.facebook.com/MetalEastNoveKolo/?ref=br_rs
Metal East: Нове Коло 2020: https://www.facebook.com/events/474881609914817/

Фото: Аліна Плеська
Відео взяті з вільного доступу в YouTube

Neformat.com.ua ©