10 знакових гуртів в українському хардкорi

У цій частині нашої серії матеріалів ми згадаємо 10 найбільш важливих українських хардкор-гуртів. Для формування списку було опитано кілька ветеранів сцени, переважно музикантів, але також і організаторів та власників лейблів.

Якщо говорити про коріння українського хардкору, то шукати його слід десь на початку 2000-х, коли місцеві команди стали намагатися відтворити хардкор-панк. Почали з'являтися різноманітні команди у різних куточках країни, але найбільш активними були представники зі столиці, а також півдня — Одеси та Криму. На теперішній момент так і залишається, що Київ та Одеса є центрами хардкор-музики в країні, а основний пласт команд походить саме звідти.

Складні часи для хардкор-сцени прийшли у другій половині нульових — закриті івенти та постійний ризик зірваних заходів тримав хардкор-тусовку в дуже закритому колі учасників. Ближче до кінця першого десятиріччя ситуація стала відчутно кращою — концерти вже проводились більш відкрито, ком'юніті почало розширятись, але і без інцидентів не обходилось навіть на початку десятих. У деяких містах траплялись неприємні випадки, але найбільше відмітився Львів у 2012-му році — сутичка з неонацистами, коли музиканти та гості події близько 10 хвилин відбивались від нападників скляними пляшками, ножами та газовими балонами.

Час йде, покоління змінюються, багато хто вже пішов зі сцени, а багато хто тільки приходить і поступово з'являються нові гурти у різних куточках країни: в Житомирі — Suffer, у столиці — Tank-2000 та Пьяная Шваль, наприклад, а на Закарпатті — Wheelz of Steel.

А поки що поговоримо про десятку найбільш знакових колективів для України за час існування хардкор-сцени.

Leviathan

Нині неактивний проект, створений приблизно у 2010-му році (точна дата невідома) на півдні країни — у багатій на хардкор-колективи Одесі. У тому ж році випустили перше ЕР "In search of soul", матеріал на якому виділявся завдяки злій та металізованій музиці. Наступний реліз був випущений вже у 2011-му ("ЕР 2011") і ще через 5 років Leviathan записали свій останній "ЕР 2016", до якого увійшло всього два треки. У тому ж 2016-му році гурт зіграв свій останній концерт на місцевому Cobra Fest і припинив існування. Наразі учасники Leviathan задіяні в проектах The Night, Rising та Flame.

Reminded

Столичний колектив Reminded існує трохи понад п'ять років, але, при цьому, цілком може вважатись одним з флагманів сцени. Живі та енергійні виступи підкріплені кількома міцними релізами: в обоймі у хлопців декілька ЕР (S/T EP 2013, Conflict та Shoot) і спліт "Sand" з Crude Buster (2016). Дуже тісно дружать з Bluesbreaker і часто разом з ними виступають/турять — гурти відносяться до об’єднання 044hc.

xDeclarationx

Відносно старий, але при цьому дуже знаковий vegan straight edge гурт — був заснований на півдні країни музикантами з Одеси та Криму, грали металкор європейського зразка 00-х, по типу Maroon, Cast From Eden, Undying. Примітні були не тільки матеріалом, який високо цінився як в Україні, так і на території СНД, але й ідеями яких учасники колективу дотримувалися. В xDeclarationx усі були веганами, виступали проти алкогольних компаній та за рівність між усіма видами на Землі. Їх посил та лірика змусили багатьох задуматись про те, наскільки людський егоїзм проник у нашу свідомість. Після розпаду xDeclarationx музиканти були помічені в Leviathan, Transilvanian та Reptiloids.

Woundead

Заснувались 10 років тому, у 2009-му з учасників Humble Opinion, Undercurrents та Riot on the Radio. У тому ж році випустили своє перше демо, а в наступному "Self-titled EP". І тут понеслась: грали хлопці музику в дусі Cro-Mags і отримали статус культового гурту в наших широтах. Декілька разів брали участь у великих фестивалях в Росії, як той же This is Moscow чи Ракета в Санкт-Петербурзі. Зараз переважно неактивні, але при цьому періодично трапляються одиничні концерти, які збирають натовп без особливих проблем. Після розпаду музиканти Woundead були помічені в Bluesbreaker, Maloi, Wolverine Blues та Battle Axe Culture.

Bluesbreaker

Одна з найуспішніших вітчизняних команд, яка плавно змінила вектор своєї творчості у сторону grunge-музики, але при цьому продовжує мати чималу популярність у рамках сцени. Живі виступи Bluesbreaker — це must see для всіх гостей столиці, які цікавляться важкою музикою, та любителів хардкору. Активно грають у рідному Києві та періодично їздять в тури — в Європу чи, як було минулого року, рідними просторами. У своїй дискографії мають чотири ЕР (Arcanum, Never Knowing Peace, Chain Gang), які пізніше вийшли у вигляді компіляції на Amendment Records, а найбільш свіжий реліз "Palais Ideal" (2018) чітко відображає нинішнє звучання гурту та матеріал, який можна почути на заходах за участі Bluesbreaker.

Aspire

Aspire сміливо можна вважати піонерами ньюскул хардкору 90-х на пострадянському просторі. Перше S/T EP 2009-го року дуже гучно розійшлось по ком'юніті й підняло затребуваність гурту до найвищого рівня. Пізніше команду чекають зміни у складі та запис повноформатного альбому "Нити", який вийшов у 2014-му році. За роки активності багато виступали, у тому числі й з великими турами по Росії. Що ж казати про їх значимість, якщо під час виступу на Маяк Фесті в Одесі зал міг бути забитим ледь не повністю, а це більш ніж 300 людей!

Keep on Fighting

Веган олдскул хардкор гурт із Севастополя проіснував недовго: повноцінно зібравшись у 2006-му році, хлопці активно прийнялись за розвиток локальної сцени (на момент їх заснування Keep on Fighting був єдиним хардкор-колективом у місті), записали десятипісенне демо "Promo CD" і через проблеми зі складом завершили існування KoF у 2008-му. За роки своєї активності встигли з'їздити у міні-тур по Україні разом з Spunky Yank з Артемівська (зараз Бахмут), де зіграли з Humble Opinion, Bread’n’Battery, Swallow! Swallow! Splinter та іншими представниками сцени.

Memorials

Сімферопольський колектив, заснований наприкінці 2009-го року, швидко став популярним по всій країні. Дійсно, народний гурт: любов слухачів помітно виражається у тому хорі, який кожен раз прокидався під час виконання головних хітів. Окремо варто виділити їх виступи на Маяк Фестах, де весь зал підспівував Жені Свіщову, не тільки на самій сцені, але і далі в приміщенні. Також знаковим була участь Memorials у зимовому BTSFF 2013-го року - неймовірно яскраве й емоційне шоу.

За час існування випустили декілька релізів, у тому числі повноформатний альбом "Кулуар" (2013), який був виданий як на дисках, так і на вінілах. Останнім на цей момент матеріалом є коротенький ЕР "Мы" (2015), який було записано вже після того, як учасники роз'їхались по різних містах. А пізніше і взагалі заморозили проект.

Still

Ще один гурт з Одеси, ще одна легенда вітчизняного хардкору. До складу входили учасники Bread'n'Battery, Reason Thousand, Clearsight, а в інфлюенсах були гурти Youth of Today, Judge, Mouthpiece, Turning Point, Battery. Справедливо вважається однією з культових команд на рівні з Aspire. Завжди виділялись яскравими виступами та спічами між піснями.

The Symbioz

Ветерани ужгородського хардкору вже 15 років на сцені й зараз активно готуються до запису нового матеріалу. За час свого існування зіграли у багатьох містах країни та випустили два повноформатні альбоми "Твій світ" (2005) та "Невтішні картини сьогодення" (2011), ЕР "Шлях поневірянь" (2012) і декілька сплітів з Birth of Ignorance, Avrora6542 та Корча. Завжди виділялись завдяки жорсткому звучанню і похмурій соціальній ліриці, а враховуючи, що це один з небагатьох активних проектів на Західній Україні, то і цінність цього гурту виростає у декілька разів.

Окремої уваги заслуговують:

  • Homesick — Одеса, hardcore punk — команда, яка з’явилась у 2011 році та повернула панк-рок у хардкор. Мають велику дискографію та заслужено отримали народну любов.
  • Humble Opinion — Київ, modern melodic hardcore — cтолична команда, яка проіснувала з 2006 по 2010 роки. По собі лишили лише одне демо, а учасники згодом грали в різних знакових хардкор-командах Києва.
  • Sike — Київ, hardcore punk, sxe — команда, у  яку входили учасники Clearsight, Bluesbreaker, Woundead. В активі гурту дві демки й одна сімка, велика кількість концертів в Україні та закордоном. Офіційно припинили діяльність у 2016 році.
  • Strike Each Other — Тернопіль/Київ, beatdown hardcore — гурт з 10-річною історією, який чітко тримається заданого вектора, граючи metallic beatdown hardcore. Гурт досить добре відомий серед нішевої публіки за кордоном.
  • Set Adrift — Одеса, 90’s oldschool hardcore — одна з найбільш знакових команд в Україні, які продовжила традиції хардкору 90-х. Мають низку релізів і кліп на пісню "Hourglass". Останній запис гурту, сингл "Blame", побачив світ минулого року.
  • Время Поражений — Київ, 90’s hardcore/metalcore — одні з тих небагатьох команд в українській сцені, які грали металкор з орієнтиром на класику 90-х і 00-х. В активі декілька демо і два повноформатні альбоми. Припинили свою діяльність у 2017 році.
  • Kingpin — Одеса, hardcore — одесити, які продовжували справу легенд nyhc Leeway. Гурт був плідним на релізи, має досить велику дискографію. Учасники гурту організовували фестивалі Маяк і Сobra fest. Зараз про гурт нічого не чути, але офіційної заяви про припинення діяльності не було. Частина учасників грає в The Night.
  • Rude Riot — Київ, oi/streetpunk — одна з небагатьох вітчизняних стріт-панк команд, яка активно діє у рамках вітчизняної хк/панк сцени. В активі хлопців два повноформатні альбоми, на другому вплив хардкору відчутно помітний.
  • Clearsight — Київ/Одеса, youthcrew hardcore — колаборація учасників знакових команд Києва і Одеси. В активі три релізи, "Not Ashamed" EP 2013 року виходив на легендарному лейблі React Records. Наживо грають рідко, але видають при цьому одне з найкращих шоу серед вітчизняних команд.
  • Доктор Борменталь — Харків, hardcore/punk — гурт почав свою діяльність в далекому 2004 році і був активним до 2007-го. У 2006 році з’їздили у спільний тур з житомирянами Шоу Трумена по Україні, а в після 2010-го їх записи побачили світ на сплітах із Заводь, Колесо Дхарми. Повну, хоч і невелику, дискографію гурту можна послухати на їх бендкемпі.
  • Zrada — Харків, hardcore/punk — команда, якою керує Сухар, у минулому вокаліст Доктор Борменталь. На жаль, у гурту не так багато записів, але це Zrada компенсує активною концертною діяльністю. За плечима гурту вже декілька європейських турів.
  • Remorse — Чернігів, hardcore — напевно, найстаріша і найоригінальніша діюча хардкор-команда України. Remorse почали грати понад 15 років тому, мішаючи в купу олдскул хардкор,стонер, фріджаз і ще купу всього іншого. Мають у дискографії 5 повноформатних альбомів, останній з яких вийшов цього року. Та, на жаль, через те, що гурт не був інтегрований в українську хардкор-панк сцену, гідної уваги так і не отримав.
  • Dan Stark — Чернігів/Львів, hardcore, thrashcore — ще одні представники чернігівської сцени. Знову стилістична суміш у музиці, де за основу взято трешкор. За концепцію лірики взяті побутові трагедії реальних людей.

Дякую за допомогу в написанні матеріалу Веніаміну Товстопятко, Паші Вороні та Андрію Дрону.

Нагадаємо, ця стаття — частина серії матеріалів про розвиток різних андеграундних музичних жанрів в Україні. Раніше у серії:

https://www.neformat.com.ua/rubrika/10-znakovih-gurtiv

Обкладинка - Anastasia Inri

Neformat.com.ua ©