20 українських дівочих проєктів

8 березня вкотре стало приводом замислитися, чи є в Україні достатня кількість жіночих гуртів і проєктів, які б надихали вже молодші покоління дівчаток творити музичну культуру. Зібраний перелік доводить, що дівчат у сцені таки чимало, хоча перекос у сторону тих чи інших жанрів все ж залишається. 

Нещодавно у своєму плейлисті вокалістка/гітаристка ai laika! Лєра Гуєвська писала, що свого часу вона дуже хотіла грати на гітарі, але їй бракувало рольової моделі. На щастя, зараз ситуація значно покращилася, хоча загалом розподіл ролей змінився не сильно - вокалісток традиційно вдосталь, особливо у поп-музиці, але дівчат, які грають на ударних чи тій же таки гітарі, досі доводиться вишуковувати серед сотень музикантів-чоловіків. У деяких жанрах ситуація взагалі критична. Наприклад, скільки ви згадаєте дівчат в українських хардкор або блек метал гуртах. Загалом підтверджують таку картину і зібрані Радіо Аристократи дані за 2018 рік. Заледве ситуація в Україні за рік сильно змінилася. 

Водночас у всіх зараз є інтернет, тож вся світова інформація на відстані кількох кліків. Але важливо бачити не лише приклад умовних Sleater-Kinney або Sløtface (ред. команди з феміністичною лірикою та позицією), бо що би там не було, реалії життя в Америці чи Норвегії та в Україні — геть різні. Тому потрібно, аби у нас було щонайбільше власних прикладів. Погодьтеся, що хоч рух riot grrrl і надихає, історія розвитку ai laika! або Ilinx куди реальніша, бо це все сталося тут, поряд з нами, отже, фактор "і я так можу" значно сильніший.   

 

Тож у цьому матеріалі я зібрала 20 українських гуртів чи проєктів, створених виключно дівчатами, або ж таких, де вони є ключовими фігурами. Ці виконавиці не обов'язково є феміністками, але підтримуючи їхню творчість копійчиною або ж запрошенням виступити на івенті, чи хоча б репостом та відгуком у соцмережі, особливо у ці нелегкі часи, кожна небайдужа людина може посприяти популяризації тої чи іншої музики серед інших дівчаток. 

Sidus Atrum (death doom)

Проєкт був заснований наприкінці 2015 року Юлією Лихотвор, котра є його єдиною учасницею. Перший альбом "Cold Silence" (2019) дівчина присвятила депресії та самосвідомості. Реліз особливий тим, що хоч у ніші дум металу в Україні можна зустріти і вокалісток, і деяких музиканток, згадати аналог, де одна дівчина була би авторкою цілого релізу, досить складно. 

 

Ieschure (black metal)

Це black metal проєкт з міста Рівне, який виник на початку 2016 року. Заснувала його музикантка Lilita Arndt. Тематика її пісень фокусується навколо окультних тем, відьомства і смерті.  Дебютний альбом "The Shadow" Ліліта видала у 2017 році на дисках та вінілах за підтримки лейблу Iron Bonehead Productions. Опісля нових релізів дівчина не мала, але вона залишається активною на Бендкемпі. Подібно до попереднього, цей реліз унікальний тим, що одна дівчина повністю відповідає і за вокал, і за всі інструменти, та й дівчат в українському блек-металі, окрім Ліліти, не так і легко пригадати. 

 

Marisha (experimental)

Маріша Вольних раніше грала у складі проєкту Phooey! та співала у старому Garage Punk / Riot Grrrl гурті Buzz Flowers.  А 2018 року у рамках власного проєкту Marisha видала експериментальний "домашній" альбом "The Little Piece of Summertime Fun", у якому використовувала різноманітні програми, саунд ефекти, записи, семпли, гітару та укулеле. Свій реліз вона присвятила улюбленій поезії.

 

Regina Collage (electropop/synthpop)

Цей проєкт створила харківська музикантка Регіна Желєзнякова, учасниця гуртів H.Soror, City Of Me та nearr. Зараз також грає у гурті Продукти з Павлом Олефіренком (проєкт Pilikayu) і кілька останніх років пише музику у рамках власного проєкту Regina Collage. Її дебютний альбом "Mental Health" вийшов на касетах минулого року. Окрім того Регіна відома як художниця і зовсім недавно у Львові проходила виставка її колажів

 

Люсі (synth-pop)

Христина Варламова створила проєкт Люсі у березні 2017 року, коли дебютувала з кліпом "Досить". Наступна її робота - "Марія Магдалина" вийшла аж у вересні, тобто через пів року, а дебютний альбом "Enigma", про який виконавиця говорила неодноразово з'явився буквально цього місяця Христина працювала з кількома композиторами, але наголошує, що Люсі — не дует, і зазвичай вона виступає сама, бо така її концепція. 

 

Анна Васильченко (medieval folk)

Анна Васильченко відома, перш за все, своєю участю в східноєвропейському ансамблі історичної музики Kings & Beggars, а також в інших проєктах, починаючи від грайндкору і завершуючи кельтік панком. Також вона записувала партії скрипки для альбому 1914. У 2018 році музикантка випустила перший сольний міні-альбом "Age Of Glory". Анна навчалася у Львівській національній музичній академії імені М.Лисенка, де спеціалізувалася на скрипці. Згодом самостійно дівчина освоїла ще цілий ряд історичних музичних інструментів.

 

sophistication. (indie folk)

Цей проєкт, що базується у Києві, створила музикантка Софія Швагер, яка поєднує акустичну гітару та власний голос задля досягнення мінімалістичного та спокійного звучання. На рахунку виконавиці випущений у травні 2018-го дебютний альбом "Looming" та EP "pink flower" (2019). Окрім того Софія — літературознавиця й авторка статей про кіно, книги та музику, а її любов до тексту гарно видно у ліриці пісень. Також дівчина була помічена як запрошена вокалістка в Blooms Corda й електронному проєкті Heinali. Важливо і те, що гітарний фолк в його інтровертній іпостасі — не найпоширеніша музика в Україні, а sophistication. — чи не єдиний дівочий проєкт у цій ніші. 

 

Katarina Gryvul (idm, ambient) 

Катерина Гривул — композиторка та скрипалька, що вивчає електроакустику в університеті Кракова. Дівчина переважно займається сучасною академічною музикою, але на початку цього року видала дебютний альбом "inside the creatures", у якому можна зустріти елементи idm, dreampoop та ambient. Із українських електронних проєктів варто також згадати Palmo X львівської музикантки Ксенії Нема

 

Grisly Faye (electronic)

Це електронний проєкт музикантки та композиторки Маргарити Кулічової. На рахунку дівчини міні-альбом "Drown" (2014), альбом "From Far Away" (2016) та чимало синглів і кліпів. Захоплює прагнення Маргарити постійно розвиватися та навчатися. Так, у 2018 році вона була учасницею програми обміну для музикантів One Beat у США, а у 2019-му  в рамках магістерської програми Kino Eyes познайомилась з режисеркою Анастасією Максимчук і написала, у результаті саундтрек до фільму "Вугілля". Наразі Маргарита живе у Шотландії, де й працює над новим альбомом. 

 

protoU (drone/dark ambient)

Проєкт киянки Олександри Пузан, дискографія якого налічує кілька повноформатних альбомів, колаборацій та спліт. Її релізи, зокрема й крайній лонгплей "Anomalies" (2019), вийшли на культовому жанровому лейблі з Орегону Cryo Chamber. Із самого початку свого шляху в цій музиці protoU відображала своє ставлення до природних процесів через музику. Але це той випадок, коли слухати музику легше, ніж її описати. 

 

Renevich (emo)

Майя Реневич — вокалістка у гуртах the worst is yet to come, neyemia grue, а також вона має сольний проєкт renevich, який, утім, не надто активний останнім часом. Зате почути голос Майї можна у свіжих релізах двох згаданих вище колективів. В історії української скрімо-сцени дівчата у гуртах — не рідкість, однак разом із занепадом цієї сцени і їхня кількість значно скоротилася, тож станом на 2020 Майя — чи не єдина українська скрімо-вокалістка. 

 

Death Pill (hardcore punk)

Цей київський хардкор/панк гурт утворили у 2017 році троє дівчат, а саме Анастасія Хоменко (Crackpot, Thaino!) та Мар'яна Навроцька (Exult). Третя дівчина кілька разів змінювалася (Наташа Steel, Макферлен Краузе), а зараз басисткою колективу є Олександра Пономаренко, яка для цього спеціально навчилася грати на бас-гітарі. Гурт досить активно виступає, а також через згадані вище зміни у складі, поки не може похвалитися великою кількістю релізів.

 

Hindu (indie)

Дрімпоп проєкт киянки Тетяни Янковської, котра самостійно пише пісні на домашній студії. У 2016 році її дебютний EP "Spark" вийшов на лондонському лейблі RMN Music, а випущений у 2019-му перший повноформатник "Scars" видав каліфорнійський лейбл Manimal Vinyl, який раніше працював з Warpaint та Yoro Ono. HIndu часто має концерти в Україні, а також виступала у Великобританії, Німеччині, Італії, Тунісі, Польщі тощо. 

 

Olive Taud (rap)

Коли вже говорити про реп-виконавиць, то alyona alyona згадаю тут виключно одним реченням, бо її останнім часом настільки багато в українському інфопросторі, що ви точно не прогавили (як і Аліну Паш). Натомість хочу звернути більше уваги на дніпровську реп-виконавицю Olive Taud, що раніше була відома як Олдскульний Ніндзя. Її флоу досить швидко визнали унікальним для української сцени. Після останнього повноформатника "Останній Динозавр" (2017) дівчина тривалий час мовчала, а у 2019 році вирішила змінити звучання проєкту на більше сучасне і тому стала писати музику під новим іменем. На рахунку Оливки Taud вже кілька синглів та кліпів.  

 

dobra (rap)

Чернівецька хіп-хоп виконавиця dobra у 2016 році випустила перший повноформатний альбом "dobraтися", де продемонструвала свій оригінальний стиль на межі хіп-хопу, інді й електронної музики.Після цього Анастасія Шевчук випустила ще кілька синглів та з'являлася на окремих фітах, але загалом нові релізи у неї з'являються досить повільно. Також дівчина займається геймерськими стрімами.

 

Fo Sho (rap)

Афроукраїнський хіп-хоп проєкт, створений на початку 2019 року в Харкові. У складі гурту три сестри — Бетті, Сіона і Міріам Ендале. Співачки народилися і виросли в Україні. Їхні батьки приїхали з Ефіопії в 1980-х і після народження Бетті вирішили осісти в Харкові. Наразі на рахунку гурту кілька синглів.

 

Chillera (dub)

Гурт починає свою історію в Криму, де Ганна Брижата (бас) тa Поліна Мацкевич (гітара, Mlin Patz) працювали на будівництві, у вільний час граючи на інструментах, а згодом переїхали до Одеси, де до них приєдналася нинішня ударниця Анастасія Марикута. Нині видаються на лейблі Muscut та активно гастролюють Європою. Крайній міні-альбом Chillera "Pro Fun" (2019) продовжує лінію лоуфайного заспокійливого гаражного дабу, віддаляючись від серф-року, що був присутній на попередньому ЕР дівчат, що також вийшов на вінілі.

 

Ядовитая собачья слюна (experimental)

Київський авангардний проєкт, який Наташа Лушникова та Женя Степаненко створили всередині 2017 року. Того ж року видали одразу два альбоми "В гостях у колдуна" та "люсичка". Творчість дуету поєднує в собі яскраві абсурдні образи та самоіронію, а живі виступи можна цілком назвати перформансами.

 

Zavoloka (techno, ambient)

Катерина Заволока — композиторка експериментальної електронної музики, саунд артистка та дизайнерка з Києва (але зараз базується у Берліні). Музикантка постійно залучена до роботи в різноманітних кросжанрових проєктах, а також відповідає за візуальну складову лейблу KVITNU, на якому виходять усі її останні роботи. Восени 2018 року Zavoloka завершила серію релізів, присвячених чотирьом основним природним стихіям, випустивши альбом "Promeni".

 

DIYana (indie) 

Під псевдонімом Яна Соуле київська співачка Яна Дрюпіна випустила два релізи. Це дебютний альбом "Дайте Слово Яне" (2015) і міні-альбом "Трио" (2017), що вирізнявся цікавою лірикою. Однак, у 2018 році Яна змінила псевдонім на DIYana, тим самим підкреслюючи свою універсальність, адже дівчина почала сама писати музику, тексти пісень, конструювати біти, робити зведення і навіть знімати кліпи. У новому амплуа (і з новим звучанням) того ж року вийшов мініальбом DIYana "Бери, сияй". Поки ж виконавиця взяла творчу паузу через народження дитини. До слова, її колега по соулу Еліна Паніка нещодавно також змінила жанр і тепер під псевдонімом Elina Elian сама пише електронну музику. 

 

Вище я намагалася сконцентруватися на проєктах, які є виключно дівчачими, але є гурти змішані, де дівчата грають далеко не останню, а то й головну роль. І це так само дуже гарні моделі для наслідування. Це, наприклад: 

Раніше ми також писали про роль жінок у реп музиці та про те, як жінки відвойовували місце у музиці, в принципі, починаючи від джазу і завершуючи нашим часом. 

Neformat.com.ua ©