ZfeelZ — Waves of Shards (2019)

Часи остаточно змінилися, світ перевернувся з ніг на голову (або навпаки) і якісь класичні або академічні підвалини пішли гуляти лісом. Причому цього разу абсолютно усвідомлено, бо послухали ZfeelZ. Четвірка дуже молодих і талановитих людей ненав'язливо спокійно руйнує стереотипи про те, що потрібен великий досвід і продюсер.

Як з'ясувалося — ні! Потрібен талант і наполеглива робота. Київський колектив, 2 дівчинки + 2 хлопчики, недавно випустив дебютний кліп і перший EP. Обидва наробили нормально так шуму. Випускники-студенти-першокурсники — а тут така серйозна доросла музика, без підліткового відриву і юнацького максималізму.

Про відео та живі виступи команди Неформат уже писав. Тому зупинимося на трьох треках. Якби кілька років тому хтось сказав, що гурт молодих людей з України випустить милий інді, який фіг відрізниш від будь-якого подібного європейського продукту, то це викликало б усмішку і чергове прослуховування Brunettes Shoot Blondes.

Хоча вже тоді були надії, що прийдуть ті, хто зітре скептиків з лиця Землі, або, гаразд, ввічливо попросить посунутися. На "Waves of Shards" (так називається міньйон групи) все за необхідним сценарієм — гостросоціальна тематика і самокопання. Глибокий бас, виведений на передній план, трохи lo-fi, трохи dream-pop і трохи bedroom-pop. Вийшло смачно, мило і якось проникливо. Для інді-тематики глибина погляду в будь-яку проблему досить рідкісна.

У треках "Man" і "Cardio" лейтмотивом звучить рівноправність і повага у ставленні один до одного. А ось в третьому "Waves of Shards" уже відбувається самокопання і вивчення себе. Напевно, музику гурту цілком можна віднести до гуманізму. Вона про людей і їх ролі, про повсякденне, причому сумне, але, вирішуване. 

У своєму інтерв'ю колектив уже згадував, що їх сім'ї сильно вплинули на формування музичного смаку. І так, це добре чутно. Тут варто відвести окремий абзац під подяку батькам. Але гурт і так сам періодично їм каже "спасибі". А ось слухач вже може висловлювати подяку за гідний продукт. Але це поки всього лише три пісні, і так, там є кустарний саунд і пара прогалин у вимові. Це була ремарка для снобів.

Безумовно, варто почекати повноцінний альбом, ще пару-трійку відео і живих виступів. Але у команди на цей момент дуже хороший старт. Тепер залишилося не збавляти обертів і нікого не слухати (навіть маму з татом). І хвала Всесвіту, інфополю, сингулярності та чому там ще, що це не k-pop, не черговий продюсерський проєкт гьорлз/бойз-бенду і не мамбл в українській обгортці, де римуються дієслова з дієсловами та одна строфа грає по колу.

І так це все віддає наївністю й альтернативою 1990-х, тільки звук вже з 2019 року. До речі, цей молодий колектив також доводить, що комп'ютер нескоро замінить людину. Нейромережа навряд чи набуде найближчим часом навички так аранжувати. Адже іноді доводиться робити акценти на слабкі місця у піснях. Поки у гурту виходить розставляти їх правильно.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

ZfeelZ у соцмережах:

https://www.facebook.com/zfeelzband/
https://www.instagram.com/zfeelz.band/
https://soundcloud.com/user-302416731

Neformat.com.ua ©

1. Man
2. Cardio
3. Waves of Shards

14.01.2019
14 січня 2019