Yes I Am Sick — Faceless (2019)

Якщо б мені платили кожного разу долар, коли я слухаю альбом українського альтернативного року з брейкдаунами (хочете — називайте це мелодік металкором) та кажу, що це калька на гурти, які переграють грандів жанру — моя кишеня була би під зав’язку набита валютою.

У моїй голові постійно зринає думка — чому саме у цьому жанрі така велика кількість гуртів, що є немов віддзеркаленням один одного? Я, звичайно, можу зрозуміти частину з них, зважаючи на т.з "ностальгію" за тими часами, коли це було актуально, але яка ностальгія — після піку не пройшло і десяти років?! Залишається тільки одне — виїжджати на відсутності конкуренції, однак, що буває у такому випадку? Якість зменшується із геометричною прогресією.

Про гурт

Київська команда Yes I Am Sick - новачки на сцені. Рік створення — 2017, дякувати за це потрібно Валерію Гоцуляку, засновнику Tesla Theory. Актуальний склад на сьогодні виглядає наступним чином:

• вокал — Джуліан Торс (ex-Fleshgore 2008-2012)
  • гітара — Дмитро Годес (Black Diamond)
  • бас — Джон Хаос (Second Chance)
  • ударні — Григорій Жук (My Last Attempt)

Щодо походження назви та закладеного у нього сенсу музиканти кажуть наступне:

"Сама назва каже за себе — Yes I Am Sick — Так, я хворий. Наш девіз такий: "Help me to find a cure for sickness — Допоможіть мені знайти ліки проти хвороби"

Про альбом та музику

"Faceless" — дебютна повноформатна робота, що записувалась протягом 2017 та 2018 років та вийшла на початку квітня 2019-го. До цього був реліз однойменного трипісенного EP, котрий потім став частиною альбому. Таким чином "Faceless" містить п’ять нових пісень.

Yes I’m Sick називають своїми натхненниками Asking Alexandria, Bullet For My Valentine, Beartooth, While She Sleeps та Bad Omens. Та насправді все натхнення знаходиться біля двох релізів АА — "Reckless & Relentless" і "The Black", 2011 та 2016 року видання відповідно, проєктів Дениса Шафоростова Down & Dirty/Drag Me Out та бендів середнього рівня, як-то Myka Relocate чи For all Those Sleeping.

"Під час написання як такого натхнення ні в кому не шукали. Були тільки мотивовані зробити щось варте уваги", — кажуть самі музиканти.

Задля максимального абстрагування від суб’єктивного сприйняття платівки, я прийняв рішення слухати його хаотично, щоб бачити загальну картину під іншим кутом, протилежним від запропонованого гуртом.

55451639_505507603188642_8517831393999323136_o

"Faceless" - настільки відчайдушна спроба зробити як Asking Alexandria, що навіть мені болить від того, як все вийшло насправді. Женучись за тим, що робили вони, йдучи вже протоптаним шляхом, намагання музикантів схоже на квазікопію оригіналі рівня найсирішого демо. Як приклад — треки "Am i insane" та "Fire", вони один в один повторюють звук гітар, завдяки якому у 2014 році альбом Of Mice & Men "Restoring Force"піднявся на 4 сходинку чарту billboard 200; під кінець композицій лунає індустріальний саунд малого барабана, за який відповідає Клоун у Slipknot; за вокал і говорити не хочеться, він максимально типовий та сірий, як і його виконання. Вокальні лінії та їх структура залишилась на рівні десь 2008 року, коли вплив емокору все ще мав силу (Taking Back Sunday, Sense Fail, Saosin).

Світлом, маленьким промінчиком серед пітьми є "Full of lie", через непоганий намір зробити соло як Адам Дуткевич (Killswitch Engage) та гурти, які він продюсував (All That Remains, The Devil Wears Prada, Unearth, Parkway Drive). Як інший приклад — "Grin", де присутнє відхилення у бік гуртів, коріння яких навколо Rise Records, с чимось схожим можна назвати повноформатник 2011 року "The Hollow" від Memphis May Fire. Цікавий момент в "I feel" — наявність синтезатору в першому куплеті, через який створюється своєрідна симфонічна атмосфера.

Вкотре хочу акцентувати увагу на акценті та вимові. Це постійний біль, який доводиться терпіти з альбому в альбом, від гурту до гурту. Якщо в екстрим вокалі його нюанси якось можливо прибрати, ба, навіть зменшити, то у чистому — взагалі ніяк. Дуже сильно це впадає в очі через халатну роботу звукорежисера, котрий намагався його поставити на другий план, банально перекривши шумом інструментів. Є акцент — працюй над ним, виправ його, мінімізуй або взагалі перетвори у фішку, тільки не виставляй на загальний огляд, це завдає вухам максимального дискомфорту, скільки ж можна?

Про лірику

Концепцію альбому команда описує так:

"Пісні в альбомі про незрозумілий стан всередині самого себе. Вічна боротьба з неадекватними та брехливими людьми, що доводять тебе до критичного стану. Як наслідок — погані думки, сонний параліч, шизофренія. Персонаж в альбомі повільно стає людиною із психічними відхиленнями, у пошуках ліків проти цієї хвороби. Постійно впадаючи у депресію, знову і знов знаходить [він] сили, не здаючись, йти вперед. Та все це перетворюється у замкнуте коло. Ніби не вистачає йому індивідуальності та характеру перебороти це лайно".

Про відео

Якщо калькувати ідеї, то недалеко відходячи від оригіналу, так? Коли музика — калька, тоді й відео потрібно робити аналогічним шляхом. Кольори, ідея, навіть оформлення — цілковите повторення, тільки цього разу робіт Євгена Ножечкіна, котрий, як не дивно, створював відеороботи для Down & Dirty.

Епілог

Що очікувати від клону? Нічого гарного або сильно цікавого. Склад, нібито, у гурту сильний, але матеріал не заслуговує подібної характеристики, взагалі. Мені вкотре незрозуміло, куди дивляться коментатори, що пишуть про "свіжу кров у жанрі". Рятуйте всі боги водночас від такої крові!

Якість звуку — 2/10. Вокал — 3/10. Композиторські навички — 4/10, якщо є бажання, можна знайти щось цікаве, та на поверхні це не лежить. Візуальне оформлення — 1/10. Відео — 5/10. У середньому виходить 3/10 - ви готові платити гроші або витрачати час на це? Для музикантів із таким бекграундом видавати такий продукт, як мінімум, надто дивно та не відповідає статусу.

Yes I Am Sick у соцмережах:

1. Faceless
  2. I Feel