Tvar — Tvar (2019)

Чи часто приходять позитивні асоціації на гадку, коли думаєш "а от якби зробити щось середнє між гуртом Х та гуртом Y, тільки в наших широтах"? Майже ніколи. А проте, харківська кузня похмурої та важкої музики продовжує тримати марку і радувати рідкісними, але неймовірно цікавими проєктами.

Зібравшись у кінці 2017 року на останках black metal формації CHÖD, хлопці поступово писали матеріал і доповнювали склад — так до ударника і гітариста приєднались колишній вокаліст Blodørn Андрій та басист Сергій із Knifeman, який також засвітився у CHÖD та Blodørn. А вже на початку 2019-го колектив приступив до запису дебютного релізу. Заснована на кістяку black metal гурту, Tvar увібрала в себе притаманну харківській сцені злобу та натиск, спростила трохи звучання і, змішавши все докупи, видала дебютний міні-альбом.

І так, однойменний реліз Tvar зносить наповал з перших секунд прослуховування. Як плід палкого кохання Celeste та Нexis, нове ім'я на харківській сцені не залишає після себе нічого — хвиля звуку, що накриває тебе після натискання кнопки "PLAY", неймовірно похмура атмосфера релізу та сильний матеріал роблять свою справу і не відпускають до самого кінця платівки.

Tvar

Інколи, звичайно, так добре впізнавані інфлюенси грають поганий жарт з музикантами — намагаючись "бути як наш улюблений гурт", багато хто втрачає власне обличчя ще до його формування і, як наслідок. губиться в одноманітті подібних проєктів. Але в цьому випадку мова не про Tvar — взявши все найкраще від європейських колег по цеху, хлопці примножили його фірмовим матеріалом харківського розливу — black metal коріння ідеально вписується у концепцію гурту та написаний матеріал.

Протягом усього хронометражу запису на слухача падає моральна важкість та відчай, якими просочений настрій альбому. Гурт пробуджує в тобі злобу та морок, які так і спали всередині весь цей час. А все завдяки монолітному звучанню, яке надає нових фарб настільки незвичному матеріалу колективу — за час альбому жодна з пісень навіть і не думає збавляти темп, а лише вміло підтримує атмосферу переганяючи діапазон емоцій від чистої люті до безвиході та відчаю.

Tvar 1

Окремої уваги заслуговують тексти пісень, які, як і весь матеріал, були написані під впливом від книги Джона Стейнбека "Грона Гніву" — мова йде про несправедливість системи, боротьбу за власні права, та про те, що буває коли чаша терпіння виявляється переповнена.

Дебютний запис триває трохи більше 15 хвилин і після себе залишає лише одне — бажання продовження. П’ять треків проносяться як один і тобі хочеться ще і ще. Доводиться тільки сподіватись, що після настільки ефектного дебюту, гурт продовжить набирати оберти, активно виступаючи по країні та паралельно записуючи новий матеріал для повноформатного релізу — менший хронометраж буде визнаний злочином проти людства.

Tvar у соцмережах:

1. Палач
2. Оковы