The Segments — High And Low (2020)

Заснований влітку минулого року київський інді пост панк колектив The Segments видав дебютний мініальбом "High And Low". Три з п'яти пісень альбому, а саме "1984", "In Spite Of You" і "For The Last Time" були написані вокалістом і гітаристом гурту Костянтином Гарбаром у Німеччині ще два роки тому, як виключно акустичні пісні. Пісні "Segments" та "Chardonnay" були написані під час репетицій у складі квартету вже в Києві. Темою, а точніше головним посилом ЕР, Костянтин вважає "антиутопічну комплексність". За словами Костянтина саме трек "Segments" був тим елементом пазлу, якого не вистачало для цілісності мініальбому. Що ж, спробуємо розібратися.

The Segments — це гурт, на який український слухач заслужив. Як і обіцяє нам бендкемп, "High And Low" — це минуле перенесене в теперішнє, тобто прослухати мініальбом "High And Low" — це як побувати на каверпаті Klaxons у далекому 2010 році. На дуже ліричному каверпаті без рейву і диско-кулі. The Segments — це дуже сентиментальна українська Motorama, це наш Interpol на виключно серйозних щах. І взагалі, порівнювати The Segments з іншими гуртами з ближнього і далекого зарубіжжя зі зрозумілих причин можна довго...

Ясно, що стилістика пост-панк ревайвл у виконанні The Segments має свої сильні сторони: київський квартет (вокал/гітара, клавіші, бас, ударна установка) записав якісний мініальбом перевіреної часом інтернаціональної (вся лірика англомовна, вокаліст співає без вираженого акценту) музики. У властивій жанру простоті аранжувань, хлопцям вдалося створити мелодійні, і такі, що як кажуть, за душу беруть пісні, а добре поставлений вокал Костянтина перетворює такі треки як "Chardonnay" і "For The Last Time" на справжні хіти, зворушливі і сентиментальні. Якщо розкласти по поличках усі ці гітарні тремоло на приспівах і програшах, епічні синтезаторні підкладки, качовий моторик біт, бас партії восьмими нотами, без перебільшення майстерний і дуже чіпляючий вокал та звучання у кращих традиціях 1980-2000-х, постане зайве, але парадоксальним чином резонне питання. А саме: чи є в цій музиці щось крім вивіреної естетики й сентиментальної "красивості"? На що зачарований слухач The Segments може не менше резонно мені заперечити, спитавши: а чому має бути щось крім?

Що ж, "High And Low" звучить дійсно повноцінно і монолітно, значить, із завданням "комплексності" колектив цілком впорався. До ідеї комплексності нас відсилає також стильна обкладинка, виконана дизайнеркою UDC licensing agency та Art Nation Anna May. Деяку ж плутанину в теми антиутопії, прямим відсиланням до якої є трек "1984", і екзистенціалізму, адже, за словами автора текстів усіх пісень на ЕР Костянтина, на лірику мініальбому вплинула "Нудота" Сартра, є місцями занадто солодкувато ванільна музика вкупі з лірикою та вокальною подачею, як, наприклад, у пісні "Chardonnay".

Якщо залишити всі суб'єктивні причіпки, то "High And Low" — це зразковий ліричний інді пост-панк, дебютний мініальбом, що взяв високу планку виконання і звучання. Чуттєвість і мелодійність цього мініальбому не залишать вас байдужим, а треки "In Spite Of You" і "Segments" можуть надовго засісти в вашій пам'яті. Як співав класик: "Безумно можно быть пееервым…."

The Segments у соцмережах:

1. Segments
2. 1984