The Nightchild — Something From Within (2019)

Старожили української темної сцени, квартет The Nightchild, у листопаді минулого року видали черговий, двадцятий (!) за рахунком реліз — повноформатний альбом "Something From Within".

Попри колишні масштаби вітчизняної готичної субкультури, складно згадати ще хоча б один український гурт, котрий як і The Nightchild до цього дня залишався б вірним заповітам місця народження цієї культури Batcave. Легендарні кияни Necropolis у 90-і міксували готик рок з сучасною їм індустріальною електронікою, їх не менш видатні колеги по цеху Пірата Бенд у ті часи створили своє унікальне хтонічне звучання на основі сирого пост-панку, динозаври жанру Скрябін уміло вплітали елементи готичного року в барвисте полотно своїх синтезаторних композицій. Згадаємо також піонерів автентичного українського готик-року — гурт Кому Вниз. Двотисячні ознаменували для української готики жанровий перехід до металу й етно-індастріалу, стилів, що досить далеко відійшли від первинного британського звучання. Якраз у той непростий для жанру час, а саме у 2003 році, починають свій шлях The Nightchild — мабуть, єдині українські пуристи від готик-року.

Про проєкт

У різних складах гурт існує вже 17 років, а перша демка за авторством The Nightchild вийшла 15 років тому в рідному місті вокаліста, гітариста і беззмінного лідера гурту Олексія Нікітченко — Донецьку. За ці роки окрім дуже плідної студійної діяльності, гурт встиг змінити кілька складів (незмінними учасниками залишаються тільки Олексій і драммашина Mr. Loopen'), переїхати зі сходу на північ України та багаторазово виступити на батьківщині та за кордоном. Нині The Nightchild базуються у Чернігові й з 2015 року існують у складі: Олексій Нікітченко — голос, гітара, програмування, бас; Сергій Андрєєв — бас на живих виступах; Margo — електроніка на живих виступах; Mr. Loopen' — ударні.

Про альбом 

"Something From Within" — записаний у жанрі ортодоксального готик-року альбом на дванадцять треків: інтро, шість пісень англійською і п'ять українською мовою. У останніх двох повноформатниках гурту помітний дрейф у бік українськомовної лірики, що радує. Хоча характерна манера виконання Олексієм англомовних пісень підкуповує своєю екзотичною східноєвропейською акцентуацією, пісні українською мають свій неповторний, іноді наївний, але від того дуже щирий шарм.

На відміну від попереднього повноформатнику гурта "Inside", того, що вийшов за підтримки російського лейбла Darkpage, альбом "Something From Within" музиканти вирішили видати самостійно.

Про музику

"Something From Within" — це канонічний готик-рок, у якому від східноєвропейського колориту тільки характерна манера вокалу Олексія й українська лірика в п'яти піснях. 

Згідно заповітів Sisters of Mercy, щедро примочена реверберацією драммашина Roland чеканить качовий моторик біт, а бас-гітара, граючи переважно восьмими нотами, видає характерний металевий брязкіт, але нерідко домінуючий музичний елемент альбому, моторик біт, змінюється вибуховими ритмами у дусі Ausgang. Додайте до цього по-варварськи прості, але виразні та мелодійні гітарні рифи а-ля Гері Маркс, які надовго вкарбовуються в пам'ять, і характерний для жанру ланцюжок гітарних ефектів: дисторшн, хорус, ділей. Величну атмосферу альбому підкріплюють потойбічні звуки синтезаторів, особливо проникливо звучні у піснях "Тільки ти" і "Кицька ніч".

Візитною карткою The Nightchild є низький глибокий вокал і манера співу. У таких піснях як "Need" і "Hunger" Олексій звучить буквально як Граф Дракула. Вокал Олексія у поєднанні з клавішними партіями викликає стійкі асоціації з творчістю американського neo-batcave дуету All Gone Dead, що також почав свою музичну кар'єру в нульових. Словом, отриманий музичний коктейль викликає пекуче бажання надягнути на руки рвані колготи та увірватися на димний танцпол, або плавно вальсувати у фраку під похмурими склепіннями румунського замку, адже, справжній готик-рок, він завжди про танці.

74609456_2475708462494377_471723250326437888_o

Про лірику

Окрім темної романтики та вампірських гімнів, значне місце на альбомі займають пісні, присвячені особистим переживанням, надіям і мріям Олексія. У ліриці "Something From Within", мабуть, уперше за всі двадцять років існування The Nightchild, Льоша щиро відкриває перед слухачами свою душу. Світлий ескапізм і цілеспрямованість автора в таких піснях як "Заблукав в собі", "Вперед" і "Радіо Бажання", розкриваються в усій повноті своєї дитячої наївності. Окремо варто згадати й відчайдушний трек "Because we can", який за свій приспів : "Lets start the band because we can", заслуговує стати гімном для усіх незалежних рок-гуртів, тож гумор та самоіронія теж присутні на альбомі.

"Something From Within" — це сміливий у своїй прямоті альбом, що заперечує усі сучасні тренди. Світла у своїй щирості та похмура за своєю стилістикою музика, створена з любов'ю та за канонами жанру. Без гугнявого колдвейву та тупикового мінімалізму сучасного пост-панку, альбом точно припаде до смаку усім шанувальникам справжньої готики. 

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

The Nightchild у соцмережах:

https://vk.com/the_nightchild
https://thenightchildua.bandcamp.com
https://www.facebook.com/The-Nightchild-111454725586441/
https://thenightchild.at.ua/

Neformat.com.ua ©

1. Cradle of the shattered dreams
2. And so what?
3. Need
4. Тільки ти [Only you]
5. Painful memories
6. Кицька ніч [Cat night]
7. Ashes
8. Заблукав в собі [Lost in myself]
9. Because we can
10. Вперед! [Ahead!]
11. Hunger
12. Радіо бажання [Radio wish]

06.11.2019
6 листопада 2019