The Glober — Space Harmony (2019)

Існування стонеру в його чистому вигляді, майже без домішок, у новітні часи просто неможливе. Можуть це дозволити собі лиш старовинні гіганти стилю, яким можна пробачити цей весь паразитизм на пентатоніці. І то, всі вже або глибоко в космосі самих себе, або грають якесь другосортне невідомо що для задоволення потреб в кокаїні, дівчатах/чоловіках чи грошах.

Та вмерти стилю не дає Європа і чергові кислотно-трав’яні буми, що, схоже, активізувалися з початком фестивалів Roadburn, Desertfest і т.д. Так, стонер прогресує, і найцікавішою ланкою є психоделічний його прояв. Не сильно важко, але качає і гіпнотизує, музика для людей, хто любить подумати про все і ні про що, народити думки з усього і нічого.

Харків — надійний постачальник подібної музики, якщо ви розумієте, про що я. Саме звідси нове ім’я на сцені, на яке обов’язково треба звернути увагу, особливо тим, чиї легені та вуха прагнуть чогось не надто нищівного, але й далеко не солодкого, як більшість того, що продукують на Західній Україні.

The Glober — вже не зовсім новачки, бо за плечима мають кілька синглів ("Boozer" та "Girls with Balls") за останні три роки. Назва гурту, за словами лідера гурту Антона Зайцева, — це всеохоплююча субстанція, яка поєднує важкість і релаксацію в музиці, що з’явилася з брейншторму та препарації урбан-словників, де "Glober" визначається як "людина, що постійно подорожує". І це твердження знаходить відображення у творчості хлопців.

Але задля того, щоб звернути на себе увагу, цього і кількох локальних, хоч і доволі успішних, концертів виявилося недостатньо: локальна тусовка — лиш локальна тусовка. Втім, EP "Space Harmony", якою б типовою назвою це не було, має всі ознаки одного з кращих цьогорічних релізів.

Почавши з блюз-року, хлопці прогресували до впевненого психоделічного стонеру з ледь відчутним присмаком думу та альтернативи (в найкращому прояві цього слова). Грувовий щільний матеріал, що з головою занурює у космічну подорож, яка починається з трагедії: за сюжетом першого треку "Space Harmony", з космічним кораблем головного героя стається катастрофа. І вся ця космічна гармонія життя і смерті тримає нас протягом всього альбому в тій чи іншій формі.

Так само, головний герой другого треку зміг вижити в іншій біді. Але це не було б психоделічним вояжем, якби катастрофа, в яку потрапив бідолаха, не стала його часово-просторовою в’язницею, де мить катастрофи повторюється знов і знов, де він не залишається ані живим, ані мертвим. Все це свідчить про дуже гарне концептуальне насичення релізу і якісно оформлені тексти, де приспів "Traveler" особливо сильно хочеться кричати разом з вокалістом.

Окрім того звук має неймовірну властивість прокачувати та розслабляти одночасно. І зроблено все це власними зусиллями гурту, а конкретно гітаристом-вокалістом Антоном. Без допомоги закордонних звукорежисерів хлопці зробили неймовірно фірмовий звук, що якнайкраще підкреслює нюанси їхньої музики і взагалі підходить для стилю. У моментах міцного груву — здригаються стіни, в моментах чілу — свідомість розчиняється у космічній гармонії.

Арт, зроблений Марією Бойченко, підкреслює сайфайну атмосферу міні-альбому. Маленький корабель, якому пощастило вирватися зі щупалець космічного чудовиська, є певним символом надії: якщо на найбільшу у Всесвіті тварюку є противага, то перемогти можна будь-що. Симетрично виконана робота передає всі необхідні почуття, законсервовані в альбомі: самотність, порожнеча всередині та зовні та вічний пошук.

Цей альбом має стати класичним для нової школи на території України. На цих хлопців вже є кому рівнятись, з багатьох давно (і не дуже) активних гуртів. Це — яскравий приклад "зроби сам" продакшну у найкращому його прояві, що загубився на теренах не дуже дружнього сучукрандеграунду. Люди, що не байдужі до таких слів як "Чуваче, я знайшов найкращий інструментальний стонер з вокалом", не можуть пройти повз.

The Glober в соцмережах:

1. Space Harmony
2. Traveler