Stoned Jesus — From the Outer Space (2019)

Є така думка, буцім рок після Black Sabbath вже неможливо грати, мовляв, Айоммі з товаришами геть усіх випередили, зігравши все на багато-багато років (століть?) вперед. Проте, слухаючи "From the Outer Space", я думаю: стривайте, а Айоммі точно зіграв усі рифи?

У листопаді 2019-го "Джізаси" видали добірку ранніх демо, тож тепер маємо можливість простежити еволюцію найбільш неоднозначного та самобутнього тріо країни і побачити/почути народження обдовбаного Ісуса з первісного Хаосу дум-металу.

Передісторія

Первісний Хаос, з якого виникли Stoned Jesus, якими ми знаємо їх сьогодні, невпинно трансформувався і, в принципі, міг прийняти будь-яку форму. Мастермайнд проєкту, Ігор Сидоренко, перепробував чи не всі можливі жанри. У першій декаді міленіуму писав хіп-хоп, вірніше, прог-хоп під вивіскою МС Прожектор; потім була — і, на щастя, є зараз — акустична формація Voida (по суті one-man band); у 2003-му світ дізнався про проєкт Arlekin — тоді вийшов неопроговий епос "Disguise Serenades", явно натхненний Марілліонівськім "Script for a Jester`s Tear". Пост-рокові Krobak, палкою прихильницею яких свого часу була і я, теж один із тих проєктів Ігоря, що нині спочив в бозі. А вже потім – або, скоріше, одночасно з Krobak – сформувалися Stoned Jesus з їх експериментаторством і жанровим розмаїттям.

В еклектичному повноформатнику "Pilgrims" чуємо все, від The Mars Volta і Deftones ("Thessalia") до краут-року та загравань з індастріалом у дусі Swans ("Water Me"). До цього були психоделічний і блюзовий "Seven Thunders Roar" (той самий, що подарував нам "I`m the Mountain"); соціальний, гострий, дещо перенасичений, проте ж і хітовий "Harvest" і цілком собі думовий "First Communion". Отож, як бачимо, кліше на кшталт "стоунер сидить на стоунері і стоунером поганяє" для Stoned Jesus не працює.

Космічний "From the Outer Space": назад до старих демо

Що стосується останнього релізу, то "From the Outer Space" – це дум у кращих традиціях жанру: від похмуро-окультних текстів і самих їхніх назв ("Occult", "Eastern Magic", "Black Woods") до в’язких і тягучих рифів, які буквально грузнуть у зубах і огортають, немов розплавленою магмою, все нутро. Тут ми потрапляємо під владу зниженого строю і фузу, від яких печінці стає солодко і тремтливо. Мене під час прослуховувань переслідувала стійка асоціація з першим (та й не тільки першим) Black Sabbath, але, можливо, так і має бути. Оце ваше асоціативне мислення – вкрай уперта річ, мушу сказати.

Ранні Stoned Jesus часів дебютного релізу "First Communion", з якого, зокрема, і зібрана компіляція ранніх демо-тейпс, c такими характерними похоронними рифами, запросто могли б стати саундтреком до джармушівського "Виживуть лише коханці" (та сама фьюнерал мьюзік, яку писав головний герой). Однак, варто зазначити, що цей "космічний" морок періоду прото-Stoned Jesus припаде до смаку тільки завзятим фанам, оскільки перед нами ранні та дійсно сирі демо, радше в форматі джему, з бруднуватим, не вихолощеним на студії звуком. Сам Ігор відзначав в одному з інтерв’ю, що, наприклад, "The Sweet Whore of Babylon" не має претензій на шедевральність. Цінність релізу в іншому. Завдяки таким компіляціям можемо простежити еволюцію гурту і відзначити, який великий і непростий шлях пройшла команда. А заодно познайомитися з темною стороною Ісуса. Що ж, до ювілею гурту це є відмінним подарунком для фанів.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Stoned Jesus у соцмережах:

http://www.facebook.com/stonedjesusband
http://stonedjesus.bandcamp.com
http://twitter.com/StonedJesusBand
http://instagram.com/stonedjesusband
http://vk.com/stoned_jesus

Neformat.com.ua ©

1. The Sweet Whore of Babylon
2. Insatiable King
3. Eastern Magic
4. Occult
5. Black Woods

08.11.2019
8 November 2019