Stinx - Oldskull (2018)

Stinx - самопроголошені мастодонти українського панку. Звучить, може, і хвалькувато, але гурту підходить. З 2005 року в різних складах та з різною інтенсивністю, Stinx завжди були частиною панк-сцени, граючи і з поп-панк бандами, і з сайкобілі, і на розігріві у таких легенд панку як The Queers, The Lurkers та The Vibrators.

Досі пам’ятаю, як у 2009 році, будучи 15-річним школярем, вперше почув Stinx на Kiev Punk Fest (де частина команд і більша частина аудиторії була, кхм, ну трохи гімнарською) і прибалдів від того, як фірмово вони звучали. Альбом "Graduating Speed", свого часу, дуже вплинув на мої музичні смаки та підштовхнув зануритися у глибини олдскульного панку.

Влітку 2018-го Stinx анонсували роботу над 5-пісенним EP. Постом раніше — шукали постійного гітариста, у наступному після анонсу — постійного драмера. Враховуючи, що Stinx — це тріо, рішення шукати 2/3 гурту стандартним не назвеш. Найчастіше, у таких ситуаціях просто забивають на все та розпадаються, але вокаліст/бас-гітарист/єдиний постійний учасник гурту Юра Утюг не з тих, хто забиває. Це було чітко видно за деякими пунктами вимог, що висувалися до кандидатів на постійне місце у складі, а саме:

"Характер — зухвалий (у нашій музиці це важливо)" та "амбіції бути панк-музикантом (знаємо, у наших умовах це звучить як дурниця, але справжній панк-рок тільки через "поцілуйте мене в сраку, обставини срані!!!" і робиться)".

Ось так і зробили EP "Oldskull", через "поцілуйте мене у сраку, обставини срані!!!". Реліз був записаний у складі: Юрій "Утюг" Демиденко — бас-гітара, вокал, Олег "Лєший" Столинець — гітара, бек-вокал, Сергій "Сід" Стефанюк — барабани, а презентований був вже на дві третини іншими людьми. Але, кажуть, колишніх учасників Stinx не буває і доказ цьому — спеціальний гість на альбомі. Відповідальним за бек-вокал на "Oldskull" став Вова Че, гітарист з найпершого складу, який записав з гуртом перші два релізи.

Обкладинка альбому, яку розробив широко відомий, у вузьких кругах, тату-майстер Дмитро Мрачник, фронтмен нині неактивного гурту Die Fast And Decay, виглядає більш похмуро, ніж попередні обкладинки Stinx. До того ж, це єдиний альбом, на якому обкладинка повністю намальована, а не колаж чи оброблене фото. Мені подобається такий мінімалізм в оформленні, тому що олдскульний череп чудово виглядає на футболках, дисках, касетах (так, був і касетний реліз) і, звичайно ж, на людській шкірі.

Щодо музики, на слухача чекає майже 15 хвилин олдскульного панк-року з вкрапленнями авторського жанру Hard Metal (усім, хто застав сайд проект Утюга разом з панками з бару Кислый Том/AssCoBar під назвою Avengers Of Hard Metal — мої палкі вітання).

З перших же секунд "Apocalypse Dawn" чутно, що Stinx трохи сповільнились та звучать трохи важче, але на "Party Hard" повертається той самий саунд на перетині Ramones та байкерського рок-н-ролу, і залишається він протягом усієї платівки. Stinx співають про апокаліпсис та війну, але також про вечірки, друзів і про те, як круто просто жити своє життя попри все. Стиснувши зуби та долаючи перешкоди, відкинувши ненависть, треба кайфувати від життя. Такий посил мені до душі.

За відгуками, не всім зайшов звук на альбомі, вокал, ніби, надто тихий та недостатньо енергійний. "У нас вокал — рівноправний інструмент й акценту на ньому бути не повинно" — сказав як відрізав Утюг коментаторам. Має він рацію чи ні, судити слухачу, але відчувається, що реліз робився з любов’ю, по-олдскулу та з "зухвалим характером". Ну і punk attitude все одно не дасть визнати помилку, але, може, урок буде засвоєно і звук зміниться вже на наступному релізі. А це ми дізнаємось уже скоро, адже Stinx не думають сповільнюватись і вже працюють над новим релізом, на який увійдуть україномовні треки (вперше за тринадцятирічну історію гурту), а EP "Oldskull" стає ще одним релізом, которий доводить, що попри те, що вже і реп — це панк, можна досі грати, наче ми все ще у двадцятому сторіччі та при цьому надирати дупи.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Stinx у соцмережах:

https://stinx.bandcamp.com/album/oldskull
https://www.facebook.com/stinx77/

Neformat.com.ua ©

1. Apocalypse Dawn
2. Party Hard
3. Keep on the Ride 
4. No More 
5. Oldskull

05.01.2019
5 января 2019